Вальо Михов представи автобиографичната си книга пред земляците в Горна Оряховица

Моят корен е от Темниско, играл съм на селските поляни всяко лято, станах футболист в Горна Оряховица, играх за Свищов, взех си жена от Павликени – целият ми живот е свързан с този регион и тук се чувствам в свои води. Радвам, се човещината тук се е запазила много повече отколкото в големия град. И в мое лице вие винаги ще имате съмишленик и лобист, заяви пред горнооряховчани тази вечер президентът на Професионалната футболна лига Валентин Михов. Той представи първата си автобиографична книга в НЧ „Напредък”, а после беше гост на церемонията по раздаването на традиционните журналистически награди „Ряховски камъни”. Представянето на книгата е по инициатива на председателя на Читалището Атанас Петров и със съдействието на журналистическото дружество.
Живот, достоен за филм. С него са свързани най-големите успехи на националния ни отбор и на ЦСКА. И преди 10 години, когато ФК „Локомотив” издигна кандидатурата му за президент на БФС, и сега, съм убеден, че той е най-подготвеният ръководител на българския футбол, каза председателят на СБЖ в Горна Оряховица Димитър Николов, откривайки срещата на автора с бъдещите му читатели.
В залата се бяха събрали много приятели на Михов от младежките му години и заедно допълваха спомените за детството в Първомайци, войнишките години в Горна Оряховица, футболните му преживелци в отбора на „Захарни заводи”. Бях футболист средняк, помагач, но винаги съм мислел, че човек трябва добре да познава своите възможности и да прави това, което може, сподели Вальо Михов и без притеснение разказа как се е сдобил с прякора Вальо Дузпата и как са правили мастика и коняк със спирт от Спиртна фабрика. В „Захарни заводи” попаднах на хора, които с моженето и човещината ми помогнаха много да израстна и да се оформя като характер. Взех много от добрината на тези хора и докато съм имал възможност, съм помагал на региона, каза Михов.
Научих, че в живота трябва да имаш стратегия, но първо трябва да бъдеш човек и да не бъдеш лаком. Аз разбирам от футболна стратегия и съм горд, че отборите под мое ръководство са вървели нагоре. Една от големите ми грешки беше отиването в БФС, но и това е урок. Книгата е една възможност да се върна в миналото си, претекст да се срещна с хора, които уважавам и които уважават мен. Чувствам се част от този регион и ми е страшно приятно да бъда сред вас, сподели още бившето футболно величие.
Автобиографичната му книга „В играта на живота” е написана в съавторство с журналиста Георги Атанасов. Избрах автор, който ме е критикувал най-много. Но това беше начина да разкрия всичко от себе си, смята Михов. Той е сигурен, че книгата ще има продължение, защото има още много истории за разказване. Авторът сподели с горнооряховските си приятели част от разказаните вече истории. За кризата, последвала паметната победа на „Парк дьо Пренс”, за проблемите в БФС, с телевизионните права и ЦСКА.
ЦСКА е болна тема. Всички знаят, че ако ги няма ЦСКА и „Левски” българският футбол не струва нищо като рекламен продукт. Защо не прерязаха пороците още през 2008 г., а оставиха клубът да затъва 5 години. Целта е да се фалира ЦСКА и да се заметат далаверите. Но така се получава, когато на фен клубовете са дадени права да се месят в управлението и да диктуват политиката. Все пак аз съм убеден, че ЦСКА ще го има, каза бившият президент на клуба.
25 години в България само се правят опити, а в управлението играят резервите. Крайно време е на терена да излязат титулярите. В страната ни е хаос, защото няма стратегия. Същото е и във футбола. С такива коне, такава кушия, коментира Михов въпроса какво мисли за националния отбор.
Наживял съм се. Една стотинка нямам зад гърба си. Прерязаха ми бизнеса и взех кредит на 60 години, защото един бивш финансов министър забрани на БНТ да ми изплати парите за правата на мачовете. Но не съжалявам за начина, по който съм живял, категоричен е Валентин Михов.
След края на разговора той дълго раздава автографи на горнооряховските си приятели. Първият, който си купи книгата и получи специално посвещение, беше старши треньорът на „Локомотив” Сашо Ангелов. Двамата се срещнаха с прегръдка, а Михов не пропусна да разкаже колко искал Ангелов навремето и как се опитвал да го открадне за ЦСКА.
Преди да представи книгата си в Читалището Валентин Михов се срещна с кмета инж. Добромир Добрев и обеща, че ще лобира на най-високо ниво за горнооряховския спорт и най-вече за реконструкция на стадион „Локомотив”. По-късно, по време на церемонията „Ряховски камъни” той получи от кмета първите два екземпляра от току-що отпечатаните календари на „Локо” с пожеланието единият да го занесе на Бойко Борисов, от когото се очаква силното рамо за ремонта на спортната база в Горна Оряховица.
Елена ВЕЛКОВА

снимки вижте от:

http://www.regnews.net/bg/valo-mihov-predstavi-avtobiografichnata-si-kniga-pred-zemlyatsite-v-gorna-oryahovitsa/#.VmgikdLRKkq

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: