Представяне на книгата„Aзбучен пътеводител на Словото” от автора и съставителя Светла Панайотова

„Срещите ми с ученици, учители, родители по повод представянето на „Азбучен пътеводител на Словото” са много важни, заради всичко, което носим като Българи в нас, в света – земен, космичен, цялостен. “ разказа снощи на 26 ноември при срещата си с читатели авторката и съставителката Светла Панайотова.

Животът на всеки човек е един незавършен роман, една незавършена повест, картина. Защото ЖИВОТЪТ е вечен кръговрат. Защото ние многократно идваме и си отиваме от Земята – нашата прекрасна синьо-зелена Гея, нашето училище, нашия пристан, убежище сред необятния Вселенски разум.

Книгата, която сега разгръщате, се превърна в книга с  есета,стихове – за възрастни и деца, е буквите от А до Я.

В книгата се разказва за неща, които са близки, сродни за всички нас като хора- души, живеещи едновременно във физическия, духовния и Божествения свят. Каквото и да правим, мислим, чувстваме, тези три свята се преплитат непрекъснато в нашето ежедневие, в работата ни, в сънищата ни, мечтите, копнежите, страданията, радостта, надеждата, вярата, Любовта…в нашето минало, настояще, бъдеще, които в космичен аспект съставят една реалност.

Ето какво разказа за себе си авторката:

Родена съм в село Галово – близо до река Дунав –  в семейство на учители. Като ученичка съм участвала в литературни и театрални кръжоци, участвала съм в рецитали с мои стихотворения.

Завършила съм  Висшия институт по икономика „Карл Маркс” в София. Като студентка съм участвала в редица културни събития (рецитали, самодейни театрални постановки) заедно със студенти от ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, което поддържаше интересите ми в областта на художествената литература и театъра.

След завършване на висшето си образование получих разпределение в Пловдив – в Електронно-изчислителния център. Работех като проектант, икономист, като заедно с това продължавах да развивам литературните си интереси и занимания. Пишех стихове и разкази, участвах в литературния  клуб на учителите. Благодарна съм на съдбата, че ме срещна с Георги Алексиев, който ме насърчи. Започнах да публикувам свои разкази в сп. „Тракия”, сп. „Отечество” и в някои вестници.

Няколко години работих като нещатна  журналистка в радио Пловдив – в редакция „Литература, изкуство, култура” и в редакция „Икономически новини”. От работата ми през този период датират повечето ми познанствата с пловдивски творци.

През последните двадесет години работих като учителка в Професионална гимназия по икономика град Клисура. През този период публикувах  първите си две  книги. Изявявах се пълноценно в обществения живот на Клисура, Карлово, Сопот; поддържах непрекъснати връзки с читалищата в тези градове, участвах в техни мероприятия.

Член съм на Дружеството на писателите.

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: