ВС „Нова музика” поставя ударно начало на творчески сезон 2015/2016

11148814_848053698615160_7908588115718801186_o 11709569_886140031474431_6662303457746644096_n 11990853_10203405972228723_1440777618_oУдарно начало на новия творчески сезон поставя ВС „Нова музика” към читалище „Напредък 1869” в Г. Оряховица. Изпълнителите и вокалният им педагог Аделина Колева вече работят по Сакралните концерти на Дюк Елингтън. Мегапродукцията е съвместна с Биг Бенда и със Смесения хор на Националното радио. В изпълнението на „Нова музика” изключително трудният опус, създаден между 1965 и 1973 г., ще бъде записан до средата на ноември. В дните около Коледа пък ще бъде излъчен в цяла Европа.
Това е истински сериозен джаз за професионален състав. Благодаря на момчетата и момичетата, че не се стреснаха и че отново са на ниво, коментира Аделина Колева.

В средата на септември ще бъде затворената промоция на видеото към „Будя се от мрак”. За пръв път клипът към първото авторско парче на „Нова музика” ще бъде представен пред съставите на „Напредък 1869”, по-късно ще го види и публиката в София. Кадрите, заснети от Валентин Русанов, са правени в Г. Оряховица и околността. Всъщност от състава са амбицирани всички последващи видеа да се снимат именно на местна почва.
Изпълнителите вече работят и върху следващия си авторски проект – парчето „Ти кой си”. Обръщаме се изцяло към собствени проекти, т.е. работим само върху наши идеи, обясни Аделина Колева.

На практика Колева и изпълнителите не са приключвали работата си през цялото лято. Като следствие на това дойдоха и поредните отличия, спечелени от различни конкурси. Най-прясно е първото място на Мирела Димитрова от тазгодишния „Пирин Фолк” в категорията за изпълнители. За участие в един от най-престижните музикални форуми у нас Мирела е поканена лично от главния организатор Валентин Пензов. С „Докато сме млади” на композитора Руслан Карагьозов Мирела бе основен претендент и за наградата на публиката.
Броени седмици по-рано Мирела и сестра й Пресияна грабнаха награди и от международен конкурс в Тутракан. Там Мирела взе I м. в IV възрастова група и наградата на местните журналисти, а Пресияна – Гран При и покана за участие в „Орфей в Италия”.
Своя следа „Нова музика” остави и в пилотното издание на конкурса „Полски щурчета”, организиран в Полски Тръмбеш с основното на съдействие на Веселин Маринов. С първи награди се върнаха Кристияна Петкова и Йоана Маринова в съответно III и IV възрастови групи. В конкурса участваха също Иван Иванов и 6-годишният Ерик Михайлов. Те, заедно с цялата „Нова музика”, която бе беквокал на Кристияна и Йоана, станаха абсолютния хит със съвместния им рецитал с Рафи.

„Нова музика” е сред наградените от конкурса „Евробет талант“. Отличието им бе връчено по време на музикалните празници „Аполония” в Созопол. Съставът е одобрен за стипендиант в категория „Група“ за създаване на авторски проект, с който да участва в Пролетния конкурс на БНР, „Бургас и морето” и др. Създаването на музиката, текста и аранжимента и самият запис ще минат под менторството на джазмена Васил Петров.

Междувременно абитуриентите, които съставът изпрати в началото на лятото, вече продължават образованието си в популярни учебни заведения. Преди дни Богомил Бонев отпътува за Англия, където в Западния лондонски университет ще изучава поп и джаз пеене, композиране и звукозапис. Йоана Колева се насочи към журналистиката, чиито принципи ще усвоява в Лайпциг. Десислава Златева записа магистратура „Мениджмънт на музикалната индустрия” в Академия „Панчо Владигеров”. Пак там поп и джаз ще изучава Бетина Куцарова. Радостина Стоянова записа I курс туризъм във Варна, но също продължава с музикалните си изяви.
Биляна МИЛЧЕВА

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: