На Велики Четвъртък екип на ФА“Сидер Войвода“ с образавателна лектория при децата от подготовителната група „Звездички“ на ОДЗ „Елена Грънчарова“

На Велики Четвъртък група от млади професионални изпълнители  от ФА „Сидер Войвода” при НЧ „Напредък-1869” изнесе образователна лектория пред малчуганите от подготвителна група „Звездички” от ОДЗ „Елена Грънчарова” Горна Оряховица.

DSC02092

Целта на образователната лектория е популяризиране на българския музикално- танцов и песенен фолклор сред най- малките наши съграждани – децата от детските градини на Община Горна Оряховица.

DSC02105

В 30 минутното съдържание на лекторията бяха  включени музикални пиеси от всички фолклорни области на България, песни и танци от региона на Северна България и представяне на народните инструменти: кавал, гъдулка, гайда, тамбура, тъпан и тамбура.

DSC02113

Атрактивното и достъпно представяне, впечатли много малчуганите, които с желание се включиха в народните танци и в импровизираните въпроси за музикалните инструменти и народни носии.

DSC02159 DSC02094 DSC02115

Малкият изпълнител – 8 годишния Христо Долапчиев изпя народните песни

„Чий е това момиче” и „ Мятало Ленче ябълка” развълнува всички присъстващи – деца и учителки от ОДЗ „Елена Грънчарова”, а народните танци съпровождащи тези изпълнения бяха подхванати съвсем импровизирано от всички малчугани на подготвителната група „Звездички”.

DSC02134 DSC02116 DSC02148

Младите и амбициозни професионалисти от ФА „Сидер Войвода” са с голямо желание да продължат с подобни образователни лектории, изнесени във всички детски градини в общината.

Идеята на екипа на ФА „Сидер Войвода” и Народно Читалище „Напредък-1869” е с подобни образователни лектории и последващи обучения, участия и концерти  да се възроди някогашната слава на Детски Фолклорен Ансамбъл „Гусларче”.

Към момента в детската школа при ФА „Сидер войвода” на НЧ „Напредък-1869” се обучават 30 танцьора на възраст от 5 до 12 години, под ръководството на младия специалист  хореограф Райчо Димитров, възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

DSC02128 DSC02118

В последните години екипът от млади специалисти от ФА „Сидер Войвода”, възпитаници на висши музикални училища работи в посока обучение на деца от региона в на традиционни български фолклорни инструменти и народно пеене. Част от децата, обучаващи се в това изкуство вече са лауреати от Национални фолклорни конкурси.

DSC02137 DSC02092

 

Благодарим за гостоприемството на децата и педагозите и директора на  ОДЗ „Елена Грънчарова”, които първи отвориха врати  и дадоха възможност на своите възпитаници да се докоснат реално /на живо/ до звуците, ритмите и багрите на вечното българско фолклорно изкуство.

Очакваме  всички желаещи да се обучават във фолклорната школа на  ФА „Сидер Войвода“ при НЧ „Напредък-1869“.

За повече информация   – читалище „Напредък – 1869“, ет .3 секретар

Заповядайте при нас!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: