Младежки театър „Алтернатива“ – Горна Оряховица с награди от Бургас и В.Търново

С настъпването на пролетта Бургас за пореден път става театрална столица на сценичното изкуство. За девети път стотици млади актьори от цялата страна се срещат на Празниците на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви 2013“. В категорията ИЗВЪНУЧИЛИЩНИ СЪСТАВИ бе награден

Младежки театър „Алтернатива“ – Горна Оряховица за спектакъла „Клоунада“за оригинални костюми и клоунада,IMG_5108

а Мария Банкова – Младежки театър „Алтернатива“ – Горна Оряховица получи награда за ролята на Карамфилка в „Мечкоутепец“.

399965_515832328478624_874547922_n

941462_325254837602074_2001536662_n

НАГРАДИ НА АРТЦЕНТЪР „КОМПАС“  За високи постижения в комедийния шоу-спектакъл
Младежки театър „Алтернатива” – Горна Оряховица за миниатюрите „Кери“, „Бръснар“, „Доктор“ и „Мечкоутепец“ както и за жанра „Уличен театър” „За сериозни постижения в жанра „Уличен театър” Младежки театър „Алтернатива” – Горна Оряховица за спектакъла „Клоунада“

111

Ръководителя на състава ,режисьора Симеон Христов споделя, че по-важно е връщането към духовността у младото поколение, към което се стреми състава подготвяйки нетрадиционните театрални жанрове.  Точно чрез театралните форми младите хора имат възможност за преодоляване на житейски проблеми и е добре точно специалистите да обърнат внимание към тези възможности. Споделя колко трудно се връща това поколение към ценностите предлагани от театралното изкуство. Но че с общите усилия на учители, директори на училища и общественост отново читалищните зали биха могли да помогнат на младежите.

428640_325254957602062_1945841585_n

360 деца и младежи от цялата страна участваха и  в Осмия национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество “Малкият принц”. Културният форум се проведе от 1 до 3 май на сцената в МДТ “Константин Кисимов” във Велико Търново.

600920_325254854268739_557793340_n

Режисьорът Николай Априлов, който за първи път тази година участва като жури на театралния фестивал. Споделя за смисълът на детското театралното изкуство „Щом има едно посято зърно, то не може да не даде плод. Най-добре е плодът да бъде красив и вкусен, но щом 8 г. се организира и щом в основата стоят хора, които милеят за него, би трябвало да се очаква добър резултат от фестивала. Мисля, че той има бъдеще и, колкото повече години минават, толкова той ще бъде полезен. Най-малкото, защото учи децата на отношение към изкуството, на дисциплина, каквато в изкуството е необходима и на желанието човек да се покаже, да се представи пред другите в най-добрата си светлина. Но казах и на някои от ръководителите, че много важна е подготовката и на самите ръководители за това. Коментираме, че не може да не сме учили музика и да станем диригенти. Не може поне някакъв курс на обучение да сме преминали по актьорско майсторство и да се занимаваме с театър. Той не е толкова лесно изкуство, нищо, че е най-демократичното, защото борави с речта, а музиката с ноти, т.е., трябва да имаш подготовка. Вероятно, защото театърът борави с думи от ежедневието, от речта, която всеки ден използваме и ние смятаме, че това е много лесно изкуство. Оттам идва усещането за „лесно“ в театъра.

945352_519208661474324_1209874444_n

МТ”Алтернатива” отново бе удостоено с две индивидуални награди:

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА МЪЖКА РОЛЯ – ПЛАКЕТ, ГРАМОТА И 80ЛВ

НА ЯВОР ПЕТКОВ  ОТ  ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗА РОЛЯТА НА МУНЧО  ОТ „КЛОУНАДА”

И

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА ЖЕНСКА РОЛЯ – ПЛАКЕТ, ГРАМОТА И 80ЛВ

НА   МАРИЯ БАНКОВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗА РОЛЯТА НА КАРАМФИЛКА  ОТ „КЛОУНАДА”

Един коментар to “Младежки театър „Алтернатива“ – Горна Оряховица с награди от Бургас и В.Търново”

  1. Илиана Стойчева Says:

    Браво!!! Нека все така да има признание и да получават награди за това, което са правили, правят и ще направят, за да може всички млади хора да вървят напред и да се развиват!!! Нека все така успешно да показват на всички песимисти, че младите хора не са бездуховни, а имат желание и правят много хубави неща!!! Браво и на ръководителя Симеон Христов, който винаги е бил смел, упорит и изпълнен с енергия и много жар и плам!Дерзайте млади хора!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: