„Славянско единство“ омагьоса града на Черната мадона в Италия

Статия на Елена Велкова

Горнооряховската певческа школа намери своите нови почитатели в осем европейски страни след участие на хор „Славянско единство“ във фестивал в Италия. За пореден път малка Горна Оряховица показа толкова талант, колкото многомилионни градове. „Славянско единство“ излезе на сцена с хорове от Москва, Вилнюс (Литва), Сплит (Хърватска), Бърно (Чехия), Лимбург (Германия), Милацо (Сицилия), Кечкемет (Унгария). Българите не само, че не отстъпваха по нищо на „големите“, но определено бяха оценени от организатори и публика като едни от най-качествените състави и логично закриваха почти всички концерти.

news_6160_2

Самите организатори на Международния фестивал за сакрална музика в Лорето, Италия, оцениха неговото 53-то издание като най-стойностно. В благодарственото писмо, изпратено до хор „Славянско единство“ от президента на фестивала дон Ламберто Пижини, се изразява надежда, че атмосферата на братство и дружба, зародила се по време на гостуването, ще продължи и занапред и българите отново ще радват с изпълненията си своите италиански почитатели.

За фестивала с над половинвековна история са били подадени заявки от 120 състави, от тях са селектирани само осем. Нивото беше изключително високо и наистина съм горда, че моите хористи се представиха на висота. Поклон на всички, които издържаха несгодите на пътуването, натоварената програма без почти никакво свободно време и защитиха реномето ни на певческа нация, каза диригентът на „Славянско единство“ Донка Копринкова. Пътуването на хора стана възможно с помощта на Общината, както и на спонсори от Горна Оряховица и София.

 558064_4046384338507_1754639753_n 72189_4042262555465_226882636_n

От 3 до 7 април горнооряховският хор е имал 9 участия – 8 концерта на сцена и един импровизиран на сбогуване. Между тях са били репетициите на сборен хор от всички участници. Над 320 хористи са изучили цяла меса и още няколко произведения, с които са се включили в неделната служба. В Италия втората неделя след Великден е ден на милосърдието и службата е особено тържествена – в присъствието на епископа на областта и цялата местна власт.

 15118_4046390978673_559511894_n

Лорето е малко градче в област Анкона, регион Марке, което обаче е втори духовен център на Италия след Асизи. Местната базилика е място за поклонение на католици от цял свят, тъй като в нея са вградени три от стените на родната къща на Дева Мария. Домът на Божията майка е пренесен тук след окончателното оттегляне на кръстоносците от Светите земи през 13 век. Обект на поклонение е и една от четирите чудодейни Черни Мадони в католическия свят, която се намира в базиликата на Лорето. Днешната статуя е изработена от кедрово дърво през 1922 г., след като година по-рано в пожар е изгубен античният първообраз. Притегателни за пилигримите и обикновените туристи са и параклисите на народите, сред които има и славянски, изписан със сцени от живота на Светите братя Кирил и Методий.

Ролята на Лорето като духовен център предопределя и музикалната насоченост на фестивала – само за сакрална музика. В изява на градския площад участниците обаче имали възможност да покажат и националната си музика. Българите отново станали фаворити на публиката с танцуващи момичета в народни носии на фона на „Ръченица“ и „Вечеряй, Радо“.

Домакините били изключително сърдечни и предоставили на музикантите всички удобства. Българите се радвали на грижите на монахини, които на раздяла подарили на всички портрет на оттеглилия се папа Бенедикт. А се оказало, че маестрото има честта да спи в стаята, ползвана от предишния папа Йоан Павел Втори при гостуванията му в Лорето.

Срещата с колеги от цяла Европа отново повдига темата за бъдещето на хоровата музика в България и за музикалното възпитание на младите българи. Повечето състави, участващи в подобни форуми, са изключително младежки. В горнооряховския хор също има доста млади хора, но основата са ветерани. Все се питам как стана така, че България не използва потенциала на младите си хора. Българите имат даденост да пеят, но ние сме загубили няколко поколения за нашата музика. Не може да е само чалга. Трябва да има и нещо различно, което оформя и съвсем друг мироглед, създава по-фина душевност, разкрива тревогите си Маестро Копринкова.

повече снимки можете да видите тук

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: