Театър на открито представя Младежки театър „Алтернатива“

На 9 май – ДЕНЯ НА ЕВРОПА от 17.00 часа Младежки театър „Алтернатива“ ще представят в парк Христо Ботев ГОРНА ОРЯХОВИЦА – ТЕАТЪР НА ОТКРИТО.

В програмата ще бъдат раздадени листовки и брошури, иницирани от НЧ „Напредък – 1869“  по проект „Активни граждански общности чрез читалищета в България“ на платформа АГОРА.

Младите хора посредством театралния приом ще запознаят всички техни приятели и присъстващи в централния парк „Христо Ботев“ с трудовите им права, по специално ще информират младият човек, който предстои да постъпи на работа със следните понятия:

– какви документи е длъжен да получи от работодателя преди постъпване на работа;

– трудов договор – що е това?;

– трудова дисциплина – що е то?;

– възнаграждение за труда ми – основна работна заплата, бруто и нето работна заплата и допълнителни трудови възнаграждения;

– що е риск и как ще бъда защитена;

– обещения при болест или инцидент на работното място;

– рабтно време, платен годишен отпуск, планиране;

– работа в здравословни и безопасни условия;

– прекратяване на трудовия договор, от кого, нужен ли е документ;

– кой следи за правата на работещите? къде и как да ги намеря?

Под наслов „ИНФОРМИРАЙ СЕ ЗА ПРАВАТА СИ“ младите театрали на Симеон Христов при НЧ „Напредък – 1869“ Г. Оряховица ще популяризират Дискусионен клуб „Права на гражданите“ при НЧ „Напредък – 1869“ създаден по желание на горнооряховчани чрез Пратформа АГОРА  от Фондация „Америка за България“.

Дискусионният клуб на практика изпълнява волята на хората от града, които след два обществени форума изведоха проблемите, свъразани с непознаване на правата си на граждани и произтичащите от това: липса на информираност относно правата си като потребители на различни видове услуги- административни, здравни, социални  и в търговската мрежа, проява на слаба заинтересованост към обществените обсъждния на проблемите на местната общност и НЕ търсене и НЕ иницииране на варианти за тяхното решаване чрез гражданско участие, много ниска избирателна активност.

Дискусионният клуб до момента е провел 4 беседи и дискусии на темите „Запознаване с Конституцията на Република България“, „Права на пациенти“ и „Моите трудови права“.

Младежите от МТ „Алтернатива“ ще промотират и предстоящата си премиера „не ЗАВИСИМИТЕ“, чийто автор Лилия Христова е също участник от МТ „Алтернатива“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: