Хор ,,Славянско единство” и маестро Донка Копринкова на ІV Международен хоров фестивал „Анталия 2012”, Турция

Хор ,,Славянско единство” и маестро Донка Копринкова защитиха най – добре българската музикална чест на ІV Международен хоров фестивал „Анталия 2012” в много силна конкуренция на 12 състава от Турция, България (представена още от хора на Търговище и хор ,,Търновград”), Полша, Словения и Румъния.


Горнооряховският състав спечели втора награда в своята категория – смесени хорове, като 5 – членното международно жури не даде първа награда, а само две втори. По регламент изпълненията на хоровете се оценяват по точкова система, като трета награда се дава за натрупалите от 65 до 75 точки, ,,сребърни” стават спечелилите от 75 до 85 точки. От там нагоре са златните медалисти. Само 1 точка не стигна на хор ,,Славянско единство” да спечели първото място, а си подели второто с хор от Краков,  завоювал доста по малко точки – 78. Изпълненията на горнооряховския хор  събрали най – ласкавите отзиви на журито.

Единствения пропуск бил, че по регламент трябвало да изпеят и една турска песен , а те изпълнили аранжиран инструментал без текст. Първоначално мислехме да участваме само във фестивалната програма и реално имахме по – малко от месец да се подготвим за конкурса, така че не успяхме да подготвим турска песен, поясни маестро Донка Копринкова. За сметка на това ,,Славянско единство” се е представило с различен репертоар във всичките си изяви с общо 15-тина разнородни произведения.
Голямото признание за класата на хора от малка Горна Оряховица дошло с наградата за най – добър диригент на фестивала, връчена на маестро Донка Копринкова. Отличието било последвано от покана за участие в уъркшоп за вокално майсторство.


Бях силно впечатлена от високото ниво на повечето състави, но най – вече от младостта на хористите. Имах възможност да се запозная с политиката на Турция в областта на младите и изкуството – наистина е изумително. Тук задължително се пее в средния курс, изучаването на някакъв вид изкуство е задължително за училищата и университети. Инвестира се последователно в такъв тип възпитание на младите хора и резултатите са видими. Затова курортен град като Анталия има опера, съхранила е амфитеатъра, на който се правят редовно постановки, има дузина университети с хорове, организира близо 15 международни прояви, свързани с някакъв тип изкуство, разказва впечатленията си Донка Копринкова.
Не само маестрото, но и хористите са силно впечатлени от чистотата и уредеността на града, който е приел 9 милиона туристи през 2010 г.
Удивително е как различните култури са се споили и са оставили своя белег, който придава неповторимия чар на днешна Анталия, разказва още маестро Донка Копринкова.
На връщане хорът минал с ферибот през Дарданелите и спрял в Одрин, където пели в българската църква ,,Св. Константин и Елена”. Разгледали и бижуто на османската архитектура- джамията Селимие.
Пътуването е осъществено с финансовата подкрепа на горнооряховската Община и спонсори от София и Горна Оряховица. Издръжката в Анталия хористите са си поели сами.

/по материали на Елена Велкова/

Advertisements

Един коментар to “Хор ,,Славянско единство” и маестро Донка Копринкова на ІV Международен хоров фестивал „Анталия 2012”, Турция”

  1. Ранни записвания Says:

    Само мога да си представя как хубаво пеят всичките в един глас.Този вид песни действат много добре на човека и би трябвало да има повече кандидати за да бъдат в един такъв хор. Поздравления и още по – голямо нека да е признанието за класата на хора от малка Горна Оряховица , което е било дошло с наградата за най – добър диригент на фестивала, връчена на маестро Донка Копринкова. Нека да пожелаем на всички още по – големи успехи и известност не само в нашата мила родина, но и в другите страни, понеже съм сигурна, че ще бъдат оценени както трябва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: