Читалище „Напредък 1869“ вече има нова зала за беседи и дискусии по проект «АКТИВНИ ГРАЖДАНСКИ ОБЩНОСТИ ЧРЕЗ ЧИТАЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ»

Дискусионният клуб при НЧ „Напредък 1869” Г. Оряховица е решение от първата гражданска дискусия на тема „Права на гражданите”. Основанията за избора са продиктувани от обобщените резултати на проведената анкета от която е видно, че 60% от анкетираните не знаят правата си на граждани и произтичащите от това: липса на информираност относно правата си като потребител на различни видове услуги – административни, здравни, социални и в търговската мрежа, проява на слаба заинтересованост към обществените обсъждания на проблемите на местната общност и не търсене и не иницииране на варианти за тяхното решаване чрез гражданско участие, много ниска избирателна активност.

Последвалите втора дискусия и срещи на гражданския екип определиха необходимостта от създаване на дискусионен клуб, целящ да образова, да повишава гражданската активност, да информира и извършва медиаторска дейност, отнасяща се до  определен тип граждански права/ права на потребители и права на пациенти/.

Решението произтича от следните критерии: реалистичност, актуалност, обществена значимост в рамките на местната общност, дългосрочен ефект, решимост в рамките на реалните ни възможности със начален финансов ресурс на стойност 3500 лв., осигурен от Фондация Америка за България, чрез ПЛАТФОРМА „АГОРА“ и изпълнимост в рамките на седеммесечния срок.

Дискусионният клуб ще разполага със специално обособена за целта зала в сградата на читалището, реновирана, обзаведена и оборудвана.

       Фукциите на Дискусионния клуб ще се изпълняват от 7 членен екип  от активни граждани, представители на различни обществени групи. Членовете на гражданския екип са избрани по следните базисни критерии:  обществена и институционална представителност, висока степен на мотивираност и активно гражданско участие, доказани професионални и експертни качества.

Гражданският екип ще разработи Статута, ще планира и организира конкретните дейности, ще избере ръководител на Дискусионния клуб и координатор на проекта.

Инициативата ще  бъде с продължителност 7 месеца от 01.09.2011 г. до 31.03.2012 г., като желанието на учредителите е дискусиониият клуб да е прерасне в  постоянно действащ след приключване на дейностите по проекта.

Дейностите, които сме осъществили до момента са свързани с Реновиране и обзавеждане на зала за беседи и дискусии в читалището

В интервала от 01.09.2011 г. до 31.10.2011 г.  се реновира, обзаведе и оборудва съществуващо помещение в читалището за зала за беседи и дискусии.

Боядисването на стените и тавана на помещението  се осъществи с закупени материали от НЧ „Напредък 1896” и с доброволен труд на граждани.

Поставянето на ламиниран паркет  отново  се осъществи с доброволен труд на граждани и с материали на Платформа „Агора“.

Основно доброволният труд бе осъществен от самодейци при ФА „Сидер войвода“.

Залата бе оборудвана с климатик и обзаведена със столове.

Предстои Тържествено откриване на Дискусионния клуб “ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ” , което ще се осъществи на 1 ноември – Деня на народните будители в салона на НЧ „Напредък 1869“ Г. Оряховица.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: