Ежемесечни беседи с последващи дискусии на тема „Права на гражданите“, определяни от участниците в беседите, реши ІІ рата гражданска дискусия, проведена в читалище „Напредък 1869“

На проведената втора гражданска дискусия на тема „Права на гражданите” в НЧ „Напредък 1869” на 21 юни 2011 г. от 16.00 ч. взеха участие 23 човека. Дискусията се проведе в балетната зала на НЧ „Напредък 1869” Г. Оряховица. Бяха поканени представители на местните власти, на други местни институции – Районен съд, РПУ и Основни училища и Гимназии в града, представители на бизнеса, НПО, граждани, медии. Предстоящата гражданската дискусия се огласи публично сред гражданите чрез афиши в града, покани в социалната мрежа Facebook и чрез кабелното радио на Община Г. Оряховица и бе отворена за всички.

Голяма част от присъстващите бяха от НЧ „Напредък 1869“, НПО сектора и  граждани.

Въпреки личните покани,  на дискусията не присъстваха представители на местната власт и медиите. Дискутираното бе повторното им отсъствие  и причините, свързани с този факт.

Водещите на дискусията г-н Дремов и г-жа Недева изясниха функциите на Дискусионния клуб при читалището, а именно:

образователна /просветна/, информационна и медиаторна.

Дейностите, които бяха одобрени с консенсус от присъстващите, са свързани с ежемесечни беседи и дискусии; разпространяване на основната информация от беседите чрез публикации в медиите и на листовки; подготовка на театрална постановка, свързана с права и задължения на учениците, на принципа „Форум- театър“ и представянето й пред учениците от гимназиите в града.

За участници на гражданския екип, които да организират беседите, да  канят лектори, издават и разпространяват информационни материали и съдействат за осъществяване на инициативи на групи граждани, свързани с нарушение на правата им бяха избрани:

Р.Шопов;Т.Димитрова;Ст.Панайотов;Й.Дремов;В.Недева;Киров;

Ат.Трифонова;К.Прокопиева

Решено бе изпълнението на дейностите на дискусиония клуб да стартират от м. ноември 2011 г. поради възможните рискове , свързани с предстоящита преизборна кампания.

В изказванията на пристващите  и от анкетите за обратна връзка, попълнени от същите,  преобладава мнението за по- голяма активност от страна на гражданите, за повече информиране и публичност, за конкретни теми на беседите и за създавене на група „ДИСКУСИОНЕН КЛУБ „ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ“ ПРИ НЧ „НАПРЕДЪК 1869“ във социалната мрежа Facebook  към страницата на читалището.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: