Дискусионен клуб в читалище „Напредък 1869“ свързан с Права на гражданите, решиха 30 участника в Първата гражданска дискусия по проект към платформа „АГОРА“

На 6 юни 2011 г. в НЧ „Напредък 1869“ Горна Оряховица се проведе гражданска дискусия на тема „ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ“, по проект на платформа „Агора“, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Участниците в дискусията се запознаха с проекта на читалището от секретаря на читалището Ваня Недева и с дейността и подхода „Агора“ от г-жа Емилия Лисичкова – председател на платформа „Агора“.

От поканените представители  на институции, НПО и граждански групи се отзоваха   от Районен съд Горна Оряховица в лицето на г-жа Теодорина Димитрова, която бе избрана като член на гражданския екип, който ще подготви втората гражданска дискусия на темата Права на гражданите.

г-жа Виолета Панова – председател на сдружение „Младежка толерантност“

и Славка Бобева – председател на  КТ „Подкрепа – Горна Оряховица.

Въпреки липсата на представители на местната власт, присъстващите граждани поставиха доста проблеми на общината, които до момента не се решени, като бездомните кучета, недостъпна среда за хора с увреждания, липсата на парко места и др.

Дали презизборната обстановка в страната или безхаберието на община Г. Оряховица бе причина за отстъствието на представители на общината или нежеланието да се чуе обикновения гражданин.

Участниците в първата дискусия бяха 30 човека, които могат да се разпределят в следните групи: група от НЧ „Напредък 1869”, група от представители на НПО и група на граждани.

Процесът на идентифициране на местните лидери бе започнат, но предстои да се развива и най-вероятно би намерил решение след окончателното оформяне на гражданския екип, които ще осъществи гражданската инициатива.

Всички присъстващи имаха нагласа за партньорство и консенсус. Формите и степента на ангажираност във връзка с участие следва да се уточняват при следваща дискусия.

               Резултат от проведената гражданска дискусия

Създаване на постоянен дискусионен клуб при читалището, задачите, дейностите и очакваните резултати от работа на клуба, като и други организационни въпроси следва да се уточнят при втората гражданска дискусия;

Предложените поддейности на дискусионния клуб са:

1.                        Организиране на беседи с цел разясняване на правата пред заинтересовани публики;

2.                        Работа с доброволци, съпричастни с дейностите на дискусионния клуб;

3.                        Изграждане на партньорство с институции, експерти – утвърдени и обучаващи се, относно дейности на дискусионния клуб.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: