Екологично състезание „Да мислим в зелено“ с участие на децата от секция „Екотуризъм и опазване на околната среда“ при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“

На 5 октомври в Младежки дом Г. Оряховица се проведе Екологично състезание „Да мислим в зелено“, организирано от участниците в секция „Екотуризъм и опазване на околната среда при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Г. Оряховица, партньор по проект „Читалището – мост към училище“, финансиран по Опертивана програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 от Европейския социален фонд и Република България.

Участниците, разпределени в два отбора „Божур“ и „Еделвайс“ се състезаваха, като отговоряха на въпроси, свързани с разделно събиране на отпадъци, биоразнообразие от животински и растителни видове в страната и региона, замърсяването на въздуха и водата, пестеливото използване на енеригията и водата и др.

Заедно с теоретични знания, участниците демострираха и умения за подреждане на туристическа раница, като участваха в практическа игра „Кой по-бързо ще подреди туристическата раница“.

Водещите на състезанието разказаха за осъществените екопоходи по време на проекта, за грижите им, свързани с чистотата на местност Чурурковец, Детски кът и училищния парк, за научените умения за ориентиране в планината по маркировки и знаци.


Участниците от секцията бяха подредили изложба, посветена на природата  – хербарии, рисунки, есета и предмети от природни материали.

Жури с членове В. Недева – координатор по проекта, Валентина Кирова, учител по Биология и Мартина Лукети, ученичка от VІІ – ми клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ оцениха и наградиха победителите. Всеки участник получи и грамата за участие.

Гостите на състезанието г-жа П. Даскова – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Адреана Узунова -Караиванова – гл. експерт технологии   при Община Г.Оряховица и инж. Елена Григорова – ескерт РИОСВ В. Търново оцениха знанията и уменията  на участниците и благодариха на  техните учители и родители.

Благодарности към всички присъстващи поднесе и г-жа В. Недева.

Танцовия Фолклорен състав, създанен по проекта сложи финал на състезанието с изпълненията на хора и ръченици, поднесени от участниците в състава.

Участниците от секция „Екотуризъм и опазване на околната среда“ при ОУ „Иван Вазов“ проведоха заключителното си мероприятие по проекта на Конната база в с. Арбанаси и се включиха в акцията, организирана от Община Г. Оряховица „Да почистим парка „Детски кът“. Участниците се вкючиха във викторина, а наградата им бе конна езда.

Advertisements

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: