Вокален състав „Нова музика“ откри първото издание на Международния конкурс „Звездни гласове над Царевец“

С завладяващите изпълнения на ВС „Нова музика“ на 17 септември – празника на вярата, надеждата и любовта бе открито първото издание на конкурса с организатори млади хора, участници в известната формация „Нова музика“  на Аделина Колева при НЧ „Напредък 1869“ Г. Оряховица.

Председателят на най-младото читалище в Велико Търново, Николай Михайлов и певицата, представила България на Детската Евровизия в Кипър, Кръстияна Кръстева /Криси/ солисти и изпълнители на формация „Нова Музика“ са гордостта на читалище „Напредък 1869″. Възпитаниците на Аделина Колева, многократни организатори и участници и  в изданията на организирания от читалището и община Г. Оряховица, Международен конкурс за изпълнители на популярна песен  вече имат свой конкурс.

Първото издание на който вече успешно приключи.

Ето повече информация за мотивите, желанията и надеждите на нашите млади таланти, вече организатори на Международен  фолклорен и етно-поп-джаз конкурс „Звездни гласове над Царевец“.

С конкурса „Звездни гласове над Царевец“ решихме да обърнем внимание на фолклора и новите течения в музиката – произведения, които в основата си имат фолклорни интонации. Конкурсът ще се проведе на 17 и 18 септември и ще бъде част от честванията, посветени на обявяването на независимостта на България. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС Николай Михайлов – председател на Народно читалище „Седми юли 2008″ във Велико Търново и един от организаторите на Първия международен фолклорен и етно-поп-джаз конкурс „Звездни гласове над Царевец“. Идеята е дошла, след като съвместно с Фондация „Короната на Търновград“, са организирали вече един подобен конкурс.
Форматът на конкурса включва индивидуални изпълнения и камерни състави, т.е. до квартети. В конкурса ще вземат участие възпитаници от средните музикални училища и музикалните академии в България и чужбина от 15 до 25-годишна възраст. Той дава възможности на млади таланти за изява и принос в създаването на нови български фолклорни и етно-поп и джаз песни, от които се нуждаят младите хора на България.
Младите таланти ще се оценяват от две комисии: за фолклор – с председател – проф. Петър Льондев, и за Етно-поп-джаз – с председател проф. Милчо Левиев.
Заявени участия вече имаме от Румъния, Гърция, чакаме потвърждение от Кипър, Албания, Косово и от Русия, разказа Михайлов.
По думите му, в момента тече активна подготовка по организацията на конкурса. Има и трудности, които са най-вече финансови, което е нормално в този момент, коментира председателят на читалището и допълни, че от страна на Общината във Велико Търново конкурсът има пълна подкрепа.
Според организаторите конкурсът „Звездни гласове над Царевец“ ще даде възможност на младите хора да намерят нови приятели и възможности за развитие. Надяваме се този проект да издигне и утвърди националното самочувствие на младите хора и да допринесе за приобщаването им към националните ценности и традиции, изрази надежда Николай Михайлов.

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: