„СИДЕР ВОЙВОДА” СКРИ ШАПКИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ, ПОСЕТИЛИ Г.ОРЯХОВИЦА

Повече от час танцьорите  от ФА ”Сидер войвода” при Читалище „Напредък 1869” в Горна Оряховица играха пред американска и канадска публика на 13 септември 2010 г.

Под бурните им аплодисменти ансамбълът показа на родна сцена изпълнения от 7- те фолклорни области на България под формата на песни, танци и оркестрово изпълнения.


Най-впечатлени гостите останаха от шопските хора. Омагьосани от народните танци,групата от около 15 човека в края на концерта се хвана и на голямо хоро с домакините.

За шести път тази година ФА ”Сидер войвода” изнася подобни концерти на сцената на Читалище „Напредък 1869”.

От 4-5 години насам ансабълът с над 58 годишна история показва пред чужденци, основно американци, красотата на българския фолклор. Концертите на ФА”Сидер войвода” са част от програмата на туробиколките на гостите из България,които включват и посещения на известни забележителности в региона.

Софийската туристическа Фирма Люба турс, партньор и дарител на ФА „Сидер Войвода“ е партньор и по кандидатстващ проект на НЧ „Напредък 1869“ Г. Оряховица, финансиран от дарителския фонд „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“.

Проекта  „Фолклор, съвремие и ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък 1869” Г. Оряховица“ е процес на оценка.

Проектът ще  запази  и представи национални традиции в областта на фолклорното изкуство, характерните музикални инструменти и носии,  чрез създаване на фолклорен спектакъл „Фолклорни картини от България”, включващ характерни музикално танцови образци от седемте фолклорни области на България.

За реализацията на спектакъла са необходими фолклорни носии от седемте фолклорни области на България. ФА „Сидер Войвода” разполага с богат гардероб от костюми, с накити, реквизит и декори с изключение на 10 мъжки шопски носии и 10 женски пирински носии.

Представянето на спектакъла ще е под формата на един премиерен концерт и  5 образователни концерти,  съобразени с учебния план на учениците от училищата в община Г. Оряховица. Инициативата ще се представи в рамките на още 5 месеца,след реализацията на проекта, като в нея ще вземат участие 45 доброволци, самодейци от Фолклорен Ансамбъл „Сидер Войвода”.

Advertisements

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: