Литературен алманах „140 години Горна Оряховица“ издаде ТЛГ „Асен Разцветников“

В навечерието на празника на град Г. Оряховица – 29 май, Творческо-литературната група “ Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък 1869“ Г. Оряховица издаде

поредната си книга, озаглавена „Литературен алманах – 140 години Горна Оряховица“. Алманахът е посветен на 140 години от официалното обявяване на Горна Оряховица за град. Книга е издадена с финансовата помощ на община Г. Оряховица в лицето на зам. кмет Иван Момаков и НЧ „Напредък 1869“ в лицето на неговия председател Атанас Петров.

В алманаха са публикувани много стихотворения, създадени 17 -те поети и поетеси, членове на групата. Стиховете са посветени на патриотични и родолюбиви теми, свързани с емблематични за гражданите на Г. Оряховица места и спомени.

______________________________________________________________

Хора от различни професии и на различна възраст събира Творческо-литературна група „Асен Разцветников” към читалище „Напредък 1869” в Горна Оряховица – учители, филолози, икономисти, агрономи, БДЖ служители и др. Любовта към писането на стихове, проза и сатира ги обединява, организира и ангажира всяка сряда да се събират, четат, анализират и коментират своите творби.
Групата е създадена през 1954 г. в Горна Оряховица от три дами, обичащи литературата – Яна Попкиркова, учител по литература в ПТГ „Васил Левски”, Стефка Градинарова, кореспондент на „Борба”, и Недялка Рибарева, учител по обществено хранене. В литературния кръжок с име „Максим Горки” тогава членуват 20 творци. През 2000 г. той се преименува на Творческа литературна група „Асен Разцветников”, в която сега членуват 16 човека. Ръководи се от председателя Димитър Панайотов, главен художествен ръководител е Николинка Енчева. Най-възрастният поет, на 82 години, е Антон Рашков, а най-младият е бил на 18 години, момиче от Горна Оряховица, сега студентка в София. От създаването си групата е издала 16 сборника със свои творби. Много от членовете имат издадени и самостоятелни книги. В творческо-литературната група са творили Стоян Георгиев-Пирата, Йордан Карастоянов, Матей Шопкин, Илия Михайлов и др. Всяка година членове на групата участват в национални конкурси за поезия. Много от тях имат награди и отличия за поезия и художествена проза, като Антон Рашков, Димитър Панайотов, Любен Илиев, Дора Ефтимова, Зорка Димитрова и др. Най-интересното е, че поетите редовно провеждат срещи със значително по-младите си приятели – ученици и малчугани от детските градини в Горна Оряховица, и споделят свои идеи или четат стихове.

/ из статия на Кремена Крумова в-к „Борба“/

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: