Годишен концерт на балет „Грация“

Днес 17 май 2010 г. Горнооряховската школа по класически балет „Грация“ приключва поредната си силна година. На трудното изкуство се учат  десетки деца в 6 възрастови групи. Най-малките балеринки са на възраст до 4 години, а най-големите на 18.


През изминалите 56 години през балетната школа в Г. Оряховица са преминали около 6000 деца Детската балетна школа в Горна Оряховица е една от първите в страната. Дори една от първите балерини в България, Анка Дикиджиева е от Горна Оряховица. Тя дори основателка на Националната опера и балет. Балеринките на Соня Георгиевауспешно продължават традицията благодарение на желанието което имат да танцуват и разбира се подтиквани от своите родители.


Официалното създаване на школата е преди 50 години от живата история на това изкуство – Стефка Антонова. Сега обаче класическият балет си има и име и своя съвременна визитка. За шестата си година в Читалище „Напредък 1869” ръководителя Соня Георгиева с основание даде името „Грация” и поддържа това изкуство живо.


В концертът участие взеха  и танцьари от другият балетен жанр – модерен балет „Калина“ с ръководител Калинка Генова;


Казахме на  добър път в живота на Виолета Тошева – абитуриент в състава на балет „Калина“ тази година.


В края на концерта изпратихме и двете грации на класическия балет – Карина Игнатова и Мария Дългичева.


След като двете Грации изпълниха техният  прощален танц – миниспектакъла „Ангел в ада“  децата от школата се простиха със своите каки, като бяха подготвили специлано обръщение към тях:

„Ето, че дойде време нашите най-големи грации да поемат по своя път. Тръгват си, но оставят много след себе си Те дадоха на балета частица от себе си. През всички тези години те бяха наши идоли…Нашите по-големи каки. За това сега ни е трудно да се разделим с тях. Вратата на балет Грация никога няма да се затвори за тях. Искаме да изкажем обичта и благодарността си към тях, но думите са безсилни.Само ще им припомним мисълта, че Успех е постигнал онзи, който е работил добре, често се е смял и силно е обичал. Те са нашите златни момичета.С тях никога не ни е било скучно. Дори в най-тежките моменти. Те знаеха как да ни накарат да се усмихнем. Обичаха ни и ние ги обичаме. Те често бяха строги, но благодарение на тях сме това, което сме и днес. Сигурно, сме ги ядосвали, но ние сме деца, а те вече не. Научиха ни на дисциплина да се отнасяме към балета сериозно и го превърнаха в наш начин на живот. Без тях Балет „Грация“ нямаше да е това, което е сега.

Благодарим ви Карина и Мария. Вие сте нашето вдъхновение, нашите грации..“

Тези думи за изпращане на нашите абитуриентки съчиниха всички деца от школата.

Грамоти и поздравителни адреси за абитуриентките  поднесе председателя на читалището Атанас Петров


Advertisements

Етикети: , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: