Хор „Славянско единство“ се завърна от участието си в 46-тия Хоровия фестивал в Монтрьо, Швейцария

Хор „Славянско единство” се завърна от 10 дневното си турне в Швейцария. В официалната делегация, придружила горнооряховските изпълнители бе и кмета инж. Йордан Михтиев.
В Швейцария „Славянско единство” бе по покана на организаторите на международен конкурс, който се проведе от 6 до 10 април в гр.Монтрьо.

46 – тото издание на Хоровия фестивал в Монтрьо даде поле за изява на 14 европейски състава – 2 швейцарски, 4 италиански, 2 полски, 4 руски, 1 румънски и 1 български състав. Тази година събитието протече на две сцени – тази на Тheatre de Vevey и Auditorium Stravinski в Монтрьо. Макар и с награден фонд и състезателно начало, заложено в изискването за изпълнение на задължително произведение за всяка хорова категория, събитието имаше фестивален характер поради липсата на диференциране на различните видове хорови формации. Така конкуренцията се осъществи на равни начала между еднородни хорове – детски, дамски – камерни състави, големи смесени хорове и джаз формация, която участва в категорията на смесените хорове. В края на краищата големият победител се оказа швейцарският детски хор „Calicantus”, в чиито изпълнения изобилстваха театрални и хореографски елементи – тенденция, която явно в момента се толерира – както от жури, така и от публика. Сред съставите, представящи класическото, чисто хорово изкуство, „Славянско единство” беше оценен най-високо, получавайки диплом за добро представяне. На гала концерта и церемонията по награждаването, хорът беше поканен да изпълни две национални фолклорни пиеси.

Освен конкурсната изява, фестивалът предостави възможност за по-непосредствен контакт между съставите и публиката, отваряйки в течение на три вечери вратите на голямата сцена на Казиното във Вевей за свободни и атрактивни изпълнения на хоровете, представили се преди това на конкурса. Друга възможност за изява пред „Славянско единство” беше и импровизираният концерт в една от емблемите на Монтрьо – Шийонския замък.

Освен четирите си концерта в Швейцария, горнооряховският хор зарадва и публиката в немския град Енепетал. Гостуването там бе по покана на почетния гражданин на Горна Оряховица Манфред Тиллиц, който получи званието през 1998 година, заради хуманитарната му дейност към града ни. В рамките на 15 години г-н Тиллиц е осигурил дарения за социалните заведения в община Горна Оряховица за над 1 млн. евро. „Посрещнати бяхме изключително сърдечно. Концерта на „Славянско единство” в местната църква премина при пълна зала и много аплодисменти”, коментира на нарочна пресконференция кметът инж. Йордан Михтиев. Освен радушното посрещане Манфред Тилиц дарява чрез инж. Михтиев 500 евро на Дневния център за деца и възрастни с увреждания в Горна Оряховица и 600 евро за подпомагане на хор „Славянско единство”. При гостуването си в Енепетал инж. Михтиев е имал и официална среща с новоизбрания кмет на града.
Въпреки финансовите проблеми, с които се сблъсква „Славянско единство”, за да обезпечи участието си в конкурса и месеците наред непрекъснати репетиции, диригентът на хора маестро Донка Копринкова е доволна от представянето на хористите си. „Радвам се, че всички ние имахме възможността да се докоснем до ценностите и средата в Швейцария и Германия, защото смятам, че тази среда възпитава вкус”, обобщи маестро Копринкова.

Advertisements

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: