МТ”Алтернатива” участва в „Тhe heraldry аnd the history” Чехия!

Групата от МТ”Алтернатива” към читалище Напредък 1869” – Горна Оряховица се завърна от поредния си младежки обмен. Проекта бе разработен от Младежка група в Чехия – Ломнице над Попелкой с партньорство от българска страна и групи от Литва, Испания, Словакия и Полша. Целта на проекта бе да се запознаят младите хора с хералдиката, която в Чехия е доста разпространена. Да покажат театрализирани моменти от своята история и по такъв начин да разпространят знания за своята страна, както и да научат за исторически факти от други европейски държави. Нашите театрали представиха историята на Хан Кубрат и завета към синовете му. Направиха няколко скеча и буфонади, с които впечатлиха и станаха любимци на всички групи. В процеса на проекта, чрез много уъркшопове младите хора се запознаха с начините на правене на хералдически знаци, станаха свидетели на различни исторически обекти, които в тази Чешка област, не напразно наречена Чешки рай, изобилстват. Присъстваха на съвременна чешка сватба в старинен замък, където преди това изнесоха своето представление, разгледаха и забележителностите на Прага, като успяха да опознаят и своите приятели от другите младежки групи. Всички младежи направиха съвместно представление, което показаха пред местната общност в Ломнице над Попелкой и се игра в замъците на Чешки рай. 

Александра Петрова споделя „Този проект беше едно страхотно изживяване за мен, а си мисля и за цялата българска група. Запознахме се с нови хора, научихме много нови неща, придобихме нови умения и обогатихме себе си”.
Многостранният Youth Exchange on a Project -„Тhe heraldry аnd the history”- или „Хералдика и история” бе още едно предизвикателство към театралната група на художествения ръководител Симеон Христов. Това е и вариант, чрез изкуството да се докоснеш до историята и традициите на другите държави и разкрива нетрадиционният метод за обучение на младите хора. Подготвя ги за реалностите във все по бързо глобализиращия се свят. Дава възможност да се изпробва адаптивността на всеки в непозната обстановка и готовността му към толерантност към различията на другите, защото всеки си има своите особености и различия.

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: