Успешно приключи проект „Обучение за устойчиво развитие на читалищата“. Участващите 15 читалищни дейци от НЧ „Напредък 1869“ Г. Оряховица ще получат освен знанията и уменията и удостоверение от Центъра за професионално обучение към АДИГ ГРУП ООД за овладяване на част от професия „Икономист”, специалност „Икономика и мениджмънт”

Приключи работата по проект „Обучение за устойчиво развитие на читалищата”. Проектът е финансиран от Европейският социален фонд и Република България чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Квалификационни услуги и обучения за заети лица – фаза 2”. Проектът стартира на 01.08.2009 г. и е на стойност 11 212 лв.

Водеща организация е АДИГ ГРУП ООД гр.София, а партньори са Читалище „Братство” и читалище „Пробуда” от гр.Кюстендил, и Читалище Напредък 1869” от гр.Горна Оряховица. В Кюстендил се обучаваха 30 читалищни дейци, а в Горна Оряховица – 15.

Целта на обучението бе развитие и подобряване на професионалните компетентности на работещите в трите читалища, повишаване на тяхната ефективност чрез изграждане на умения за работа в динамично променяща се среда.

Занятията се провеждаха 2 пъти седмично и приключиха на 18.02.2010 г. По всяка от темите учебното съдържание се обсъждаше и съотнасяше към работата на читалищата. Дискутираха се реални проблеми на ежедневната работа на читалищата, предлагаха се и се обсъждаха варианти за тяхното решаване, споделяха се добри практики.

Най-важният резултат от проекта е овладяването на нови знания и умения от участниците, подобряването на тяхната адаптивност към особеностите на работа в читалището и подобряване на конкурентоспособността им на пазара на труда. Не можем да не отбележим и запазването на заетостта на участниците минимум една година след приключване на обучението, което е задължително условие на грантовата схема. Друг резултат от обучението е изграждане на умения за учене и мотивиране на участниците за продължаване на обучението и подобряване на квалификацията им. Част от тях  вече се записаха /или проявяват интерес за продължаване на квалификацията им/ за участие в програмата за обучение чрез ваучери, ръководена от  Агенцията по заетостта.

Днес се проведе изпитът в НЧ „Напредък 1869“ Горна Оряховица. На изпит се явиха всичките 15 човека, но има и резервна дата за тези, които не са го издържали или не са могли да се явят на днешната дата. Участниците в обученията активно се включваха в дискусиите и обсъжданията, творчески преосмисляха теоретичния материал и успяваха да намерят приложението му в работата на читалищата. Затова нашите очаквания са, че всички ще издържат успешно изпита и ще получат удостоверение от Центъра за професионално обучение към АДИГ ГРУП ООД за овладяване на част от професия „Икономист”, специалност „Икономика и мениджмънт”.

Ръководството на АДИГ ГРУП ООД благодари на всички участници за активността им по време на обученията и за ползотворната ни съвместна работа. Благодарности и на ръководството на НЧ „Напредък 1869″и на местния ни координатор Ваня Недева за отличната организация на обученията.

Advertisements

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: