ИЗЛОЖБА „ИГРИ ОТ СЕВЕРА ДО ЮГА“ В ФОАЙЕТО НА ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК 1869“

МТ ,,АЛТЕРНАТИВА” продължават участия   си В ТРИСТРАНЕН ПРОЕКТ между  Швеция, Унгария и България

Младите театрали на Симеон Христов организираха изложба във фоайето на НЧ „Напредък 1869“ със богат снимков материал, свързан с видяното и преживянато в шведския град Сундсвал

izlojbash copy

Младите актьори на МТ ,,Алтернатива” участваха в тристранен проект ,,Игри от Север до Юга”, провел се от 15 до 23 август в шведския град Сундсвал. Заедно с горнооряховчани в него се включиха местният театрален състав и група от Унгария. Съвместния обмен е по проект на шведите, а всяка от гостуващите групи е защитавала свой проект в родината си, за да финансира пътуването. Българският проект е на Сдружение ,,Младежка толерантност” – Горна Оряховица. Горнооряховчани не са избрани случайно. С театралната трупа на Сундсвал и с нейния ръководител Пера Сьодерберг горнооряховчани поддържат контакти от 2003 г. Театралите на ,,Алтернатива” вече са били веднъж в Швеция, а шведите също са гостували няколко пъти в Горна Оряховица.

Същността на проекта беше да се представят традиционни игрови техники на всяка страна, игри от бита, но предадени със средствата на театъра.

Във Вечерта на България горнооряховските деца освен, че показват какво могат на сцена, демонстрират и типично българската кухня. Така чуждите участници имат възможност да опитат суджук и червено вино родно производство.

Крайната цел е младежите да се научат да работят в различна среда и в екип, обясни ръководителят на ,,Алтернатива” Симеон Христов. Най – впечатляващото от съвместната работа с шведи и унгарци обаче  е било обучението в сценичен бой. Съвсем на сериозно младите театрали са били учени от специалисти, готвещи професионални каскадьори, как да въртят шпагите и как да раздават крошета на сцената. Според участниците, това вече може да се нарече навлизане в големия театър, в сферата на професионалната игра пред публика.

От Швеция групата се връща с идея, която ще предложи на обществеността и на общинското ръководство в Горна Оряховица. Градът ни трябва да има свой символ и той да бъде превърнат в туристическа атракция. Пътували сме много и навсякъде виждаме как европейците правят нещо свой символ и това нещо го виждаш навсякъде. Продава се като сувенир, има го по улиците, за да се снимат туристите с него, отпечатва се на картички, тениски и какво ли още не, обяснява идеята Симеон Христов. В Сундсвал например талисманът е един симпатичен малък дракон. Той се среща в поне дузина разновидности по улиците на града и може да се види на всевъзможни стоки. Това дава облик на града и ако не си спомняш друго, то поне дракончето – талисман ще запомниш. Защо и Горна Оряховица да си няма такъв талисман, допълва шефката на ,,Младежка толерантност” Виолета Панова.

Всичко видяно и преживяно в Швеция е документирано във фотоси, които се подредени в изложба, във фоайето на Читалището. Откритата в сряда 02. 09. 2009 г. изложба остава експонирана до края на месец септември.

Advertisements

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: