МЛАДЕЖКИ ТЕАТРИ ОТ СЕДЕМ СТРАНИ ПРЕВРЪЩАТ В ЕВРОПЕЙСКА СЦЕНА ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК 1869“ ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Младежки театър ,,Алтернатива” ще е домакин на първите в Горна Оряховица Празници на младежките аматьорски театри. От 3 до 7 юли на сцената на читалище ,,Напредък” горнооряховчани могат да видят спектаклите на театрални формации от Горна Оряховица, Свищов, Паскалевец, Ботевград, Ямбол, Севлиево. Празниците ще се прелеят в международния проект на МТ ,,Алтернатива” – Актьори на европейската сцена”, който ще се събере в Горна Оряховица представители на още шест европейски държави освен домакините – Италия, Естония, Латвия, Чехия, Румъния, Полша.

Проектът на горнооряховския младежки театър е на стойност 25 000 евро. Финансиран е от Националния център ,,Европейски младежки програми и инициативи”. 1112Идеята е да се съберат младите хора, занимаващи се с театър, които да обменят своите виждания за мястото на изкуството в живота им. Младежкия обмен започва на 5 юли и ще продължи до 17 същия месец. В началото са представени дискусии с представители на различни НПО – та в региона за мястото на изкуството в тяхната работа. Ще има театрални работилници в Горна Оряховица и Лясковец. На 9 юли театралите ще са във В. Търново и Арбанаси, а на 11 юли ще участват в Петропавловския събор. На 12 юли заминават за Варна, където продължава срещата вече с подкрепата на Община Варна и местните неправителствени организации. Там театрите ще работят в амфитеатъра в морската градина и ще покажат на варненци и гостите на морската столица общият спектакъл, който ще направят. Представлението ще е изградено с изразните средства на форум – театър и би трябвало да покаже вижданията на участниците в проекта за изкуството като фактор за обединяване на европейското общество. След изявите във Варна групите отново ще се върнат в Горна Оряховица, за да покажат спектакъла и на местната публика. Проектът приключва на 17 юли.

Двете театрални събития са свързани и съвпадението им не е случайно. Исках да срещна повече български театрални колективи с колегите им от други страни, за да се получи диалог и обмен на идеи и изразни средства, обясни ръководителя на ,,Алтернатива” Симеон Христов. Не случайно избрахме и формата ,,театрални празници”, а не фестивал. Тази година присъствах на доста театрални фестивали и в крайна сметка навсякъде имаше обвинения, че наградените са си купили отличията. Това в повечето случаи не е вярно,но на практика вместо да си сътрудничат, съставите се намразват. Затова решихме да направим празници, каквито съм виждал в европейските страни, поясни още Симеон Христов. Все пак награди ще има. Те ще са само за гостуващите български състави.

Празниците бяха открити на 3 юли от 16.00 ч. от кмета на община Г. Оряховица – инж. Йордан Михтииев, а от 16, 15 ч. студентско театрално студио при ,,Д. А. Ценов” – Свищов, представиха спектакъла ,,Карнавал” на Камен Донев. В неделя (5 юли) се изяви театрална трупа ,,Дяволчетата” от с. Паскалевец. В понеделник (6 юни) се включват и гостите от европейските държави. От 17,30 през площад ,,Георги Измирлиев” ще премине дефиле на всички участници.

Advertisements

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: