Как да стана ЕДС доброволец?

СДРУЖЕНИЕМЛАДЕЖКА ТОЛЕРАНТНОСТ„–

5100 Горна Оряховица, Н.Петров 39 tel.(+359 618) 33177 (+359) 0887729061

www. youthtolerance.hit.bg :E-mail : tolerance@mail.bg

ЕВРОПЕЙСКА ДОБРОВОЛЧЕСКА СЛУЖБА (ЕДС)

Какво е ЕДС?

ЕДС е процес на „ неформално обучение“ за младите хора за придобиване на умения и компетенции за тяхното лично и професионално развитие и социална реализация.

Цел на ЕДС:

Младите хора да придобият практически опит в интересна за тях сфера от обществения живот, който при завръщане в родината да приложат наученото, както и да се чувстват удовлетворени от постигнатото и уверени в себе си.

Пребиваването в чужда страна като ЕДС доброволец е предизвикателство и шанс за изява на всички младежи, които искат да опознаят различни култури, да научат нов език, както и да опознаят своите скрити заложби.

Тематични области, в които може да се осъществява ЕДС: култура, екология, социални, спортни и други дейности.

Разходи:

Разходите по пребиваване в чужда страна се поемат от Европейската комисия. Всеки един доброволец получава БЕЗПЛАТНО:

· 100% от пътните разходи и разходи за виза, които се покриват от Изпращащата или Посрещаща организация.

· Застраховка.

· Трейнинг подготовка преди заминаване.

· Езиков курс.

· Разходи по пребиваване в чужбина – пълен пансион ( жилище, режийни разходи, разходи за храна, ментор).

· Джобни пари за доброволеца за всеки месец от престоя му, съобразени със стандарта в избраната страна.

· Сертификат, който обикновено се подписва от ръководителя на Националната агенция „Младеж” от името на Европейската комисия.

Сдружение “Младежка толерантност”, град Горна Оряховица акредитирано от Европейската комисия като Посрещаща и Изпращаща по програма Европейска доброволческа служба.

Вече пет години организацията работи успешно приема и изпраща доброволци в различни страни от ЕС. Изпратили сме доброволци във Швеция, Финландия, Дания, а сме, а сме от Словения, Германия, Франция и др.

Всеки младеж на възраст между 18 и 30 години може да положи доброволен труд в една от страните-членки на Европейския съюз за период от 2 до 12 месеца, работейки към социални, екологични и други, различни по тематика младежки проекти. Краткосрочните проекти по ЕДС траят от 3 седмици до 6 месеца, но са насочени преди всичко към млади хора в затруднено положение.

Европейската доброволческа служба е това, което всеки сам иска да види в доброволчеството и да съпреживее лично – оказване на помощ за нуждаещите се от нея, авантюра за пътешествениците по душа, нова култура и приятели, ценна идея за това къде и как човек може да бъде полезен.

Как да стана ЕДС доброволец?

НАСОКИ

ЕТАП 1. Да откриеш Изпращаща Организация

Европейска Доброволческа Служба (ЕДС) работи със система от акредитирани Изпращащи Организации (ИО). ИОи са отговорни за подбора, подготовката, изпращането и поддържането на контакт с доброволците. За да можеш да вземеш участие в ЕДС, трябва:

Ø Да се свържеш с вече одобрена ЕДС ИО в твоя регион (списък с такива организации и техните данни може да бъде открита в електронната база данни на Програма “Младежта в Действие”).

Ø Ако акредитирана организация в региона, можеш да убедиш младежка организация, която вече познаваш, да се регистрира официално като ЕДС – ИО (формулярът за кандидатстване е достъпен на страницата на Програмата).

ЕТАП 2. Да откриеш подходяща за теб Посрещаща Организация.

Всички ИО действат по различен начин и имат различни възможности за изпращане на доброволци. Например, някои организации работят само с установени вече партньори, докато други са отворени да работят с широк кръг европейски организации и търсят партньори в общата база данни за посрещащи организации. Можеш да се запознаеш с базата данни на:
http://europa.eu.int/comm/youth/program/sos/index _en.html

Освен това, повечето организации щеискат да са сигурни, че ти напълно разбираш концепцията за доброволчеството и че сериозно се ангажираш за целия период на доброволческата служба преди подписване на официалното споразумение за включването в проекта.

Всички ИО е това, че са отговорни за:

Ø Помощ в търсенето на подходящо за теб място и проект (някои от ИО ще те включат в търсенето, тъй като това е процедура, която обикновено отнема време)

Ø Уговаряне на условията на доброволческата служба с Посрещащата Организация (уговаряне на началните и крайни дати, ваканции, работни часове, ангажименти, свързани с местоживеенето и др.)

Ø Кандидатстване към Европейската Комисия за финансиране на разходите по проекта.

Ø Подготовка ти за предстоящата дейност извън граница (може да включва езиково обучение, твоите права/ отговорности като доброволец, информация за страната, техники за решаване на проблеми и т.н.).

Поддържане на контакт с теб по време на проекта (email, телефон) и предвиждане на някакъв вид приключваща дейност след завръщането. ИО може да потърси помощта ти за популяризиране на ЕДС програмата, както и ти можеш да искаш да научиш повече за други възможности, подходящи за теб (други дейности по Програма „Младежта в Действие” – младежки обмени, семинари, обучения, срещи, дейности).

ЕТАП 3. Подготвяне на кандидатурата

Когато трите партньори по проекта (ти, твоята ИО и Посрещащата страна) уговорят официалните и практически условия (можеш и трябва да задаваш въпроси като – къде ще живея, кой ще бъде пряко отговорен за мен, има ли други доброволци, включени в проекта, ще получа ли специално обучение), Изпращащата и Посрещаща Организации ще попълнят специални финансови форми за кандидатстване за субсидии от Европейската комисия.

Финансирането покрива разходи като път, застраховка, жилище, храна, обучение и джобни пари (които варират в зависимост от страната, където ще пребиваваш).

През годината има 5 крайни дати, през които се разглеждат за одобрение всички кандидатури:

Крайни дати за дейности, които започват между:
1 Февруари – 1 Май и 30 Септември
1 Април – 1 Юли и 30 Ноември
1 Юни – 1 Септември и 31 Януари
1 Септември – 1 Декември и 30 Април
1 Ноември – 1 Февруари и 30 Юни

ЕТАП 4. Одобряване на кандидатурата

Най-вероятно ще трябва да чакаш средно между 1,5 – 2 месеца след крайната дата, за да получиш резултат от твоята ИО.

Ø Ако кандидатурата ти е приета, ти и твоята ИО може да започнете да приключвате последните приготовления като резервиране на полети, подготовка на застраховката и др. Освен това би трябвало да получиш обучение преди заминаване, организирано от Националната Агенция или твоята организация, където можеш да се запознаеш с други заминаващи ЕДС доброволци и да дискутирате различни теми като здраве и сигурност, твоите очаквания, с кого да се свържеш в случай на спешност и т.н.

Ø Ако кандидатурата ти е върната – имаш право да обсъдиш възможно пре-кандидатстване към следваща крайна дата.

ЕДС за България:

Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“

Гр.София,

email: http://europa.eu.int/comm/youth/program/sos/index _en.html, или www.youthbg.info

За великотърновски регион, акредитирана организация, която може да изпраща доброволци в Европа и да приема такива от страните членки на ЕС и чрез която можете да се възползвате от възможността да бъдете ЕДС доброволец е сдружение „Младежка толерантност“, 2007-BG-18. Повече практическа информация и подкрепа при търсене на Посрещаща организация можете да получите на място или по интернет:

5100 Горна Оряховица
ул. Цар Освободител 11, ет.3

Сдружение ”Младежка толерантност”
E-mails:
tolerance@mail.bg

Web sites: www.youthtolerance.hit.bg, www.gyparlament.com

Advertisements

2 Коментари to “Как да стана ЕДС доброволец?”

 1. Stefan Says:

  Искам да добавя едно уточнение към статията:
  Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“ се премести от гореспоменатия адрес и в момента се намират бл.5 до х. Плиска. за Повече информация: http://www.youthbg.info

  Ако търсите добра изпращаща организация, ви препоръчвам ПортаБГ – изщращащата организация, учредена от бивши ЕДС доброволци и работеща за бъдещи и настоящи доброволци.

  • dreux70 Says:

   благодаря Ви!
   редактирах статията..но понеже и аз нямам адрес оставих вашият коментар за ориентир..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: