Ехо от Детската Евровизия 2008

България – Пепеляшката на бляскавото шоу

Близо седемхилядна публика от 15 европейски държави събра в събота в топлата кипърска вечер спортната зала ,,Спирос Киприану” в град Лимасол за традиционния конкурс за детска песен на Евровизия. Милиони телевизионни зрители стискаха палци на своите представители и пращаха есемеси за останалите, както е според регламента. За съжаление и този път България остана на опашката, получила в последния момент спасителните три точки от Македония, които поне да ни измият очите пред света.

Шестата Детска Евровизия за последен път повдига въпроса за системата на гласуване в това състезание и доколко тя е обективна. Същият проблем години норед се нищи и при ,,големия” конкурс, където вече е традиция България да бъде орязвана, дори и след четвъртото място миналата година. Тази година седем европейски държави бойкотираха детското издание на конкурса и отказаха участието си заради Русия и нейните бивши и настоящи републики, които вече традиционно печелят призовите места поради т. нар. политически вот. Не че сладките ,,пчелички” на Грузия взеха наградата незаслужено. Напротив, още при изпълнението им, което почти през цялото време беше заглушавано от ентусиазираната подкрепа на публиката, стана ясно, че те ще са едни от основните претенденти за първото място. Децата на Европа избраха една наистина детска песен и този вот не може да бъде подложен на съмнение. Но все пак при гласуването на отделните държави усещането, че класирането се подрежда по други, присъщи на възрастните, критерии, беше съвсем реално, което беше потвърдено и от факта, че след състезанието делегациите на Холандия, Белгия и България обявиха, че вероятно ще се пресъединят към 7 – те страни, бойкотирали тазгодишното издание на конкурса, ако не се вземат мерки за по – справедливото и обективно оценяване на участниците, както и за по – прецизни възрастови категории за участниците.

Така или иначе, Кипър представи пред света едно великолепно, бляскаво и заредено с изключително положителна енергия шоу, в което шест слънчеви български деца имаха важна роля, която изпълниха с вдъхновение и достойнство. Болярката Кръстияна Кръстева – Криси, заедно с трите ,,патиланчета” от Г. Оряховица, Радостина Стоянова, Стелияна Христова и Богомил Бонев (и четиримата възпитаници на Аделина Колева), плюс столичанките от ,,Веда Джуниър” Ивелина Пиралкова и Петя Иванова, представиха отличен вокал и хореография на авторската песен на Криси ,,Една мечта”, която може би беше доста надрастнала идеята за детска песен и определено нямаше как да бъде поставена под един знаменател с песента победител, примерно. Друг е въпросът чия е била ,,гениалната” идея да скрие хубавите детски лица зад гротески очила и сведе до минимум контакта на изпълнителите с публиката. Този и още десетки други проблеми с марката ,,made in Bulgaria”, останали скрити за зрителите, са създавали притеснения на нашите деца през цялата им едноседмична подготовка в Лимасол, но въпреки това не са помрачили тези незабравими за тях дни.

,, През цялото време към нас – към всички участници в Евровизията, се отнасяха като към звезди… – сподели Криси минути преди отлитането на групата от Кипър. Камерите ни следваха навсякъде и запечатваха най – неочаквани моменти от ежедневието ни. Понякога влизаха дори в стаите ни, следваха ни на репетиции, на пресконференции, когато работехме и когато се забавлявахме. Подготвителните дни бяха много нотоварени – от сутрин до вечер – снимки, репетиции, концерти. Това, което видяха зрителите в събота вечер, беше отрепетирано многократно и изпълнено на живо с публика няколко пъти”.

Макар и и в известен смисъл звезди, децата си остават деца и успяват да превърнат всичко в игра. Здрави и хубави приятелства са изместили конкуренцията между тях, което вероятно помогна на нашите малки артисти в онези не много приятни минути на съобщаване на резултатите да запазят усмивките си (със съвсем малко сълзички, изтрити бързо, за да не ги хване камерата) и достойно да приемат орисията на последния. ,,Разбира се, сега малко се притесняваме как ще ни посрещнат в България. Все ще се намерят хора, които да кажат недобри неща и че нещо е можело да бъде по друг начин” – Криси мъдро заключава, че животът все пак продължава и сега, заедно с многото нови ангажименти, които започват да се сипят след Евровизия, ще трябва силно да набляга на малко занемареното учение (и особено на френския).

От импресариото на Криси Марияна Кръстева научаваме за другата и съвсем не звездна страна на тези седем дни подготовка в Лимасол. Страхотно подготвени (в материален смисъл) са пристигнали повечето от участниците. Другите държави са се погрижили за всеки детайл от изявите на своите малки посланици, така, че дните за подготовка да се превърнат в дни за реклама за съответната страна. Бляскави рекламни материали за изпълнителите и за съответната страна, по няколко сценични костюма и цели куфари с ежедневни тоалети… ,,Добре, че БНТ даде на нашите деца едни анцузи и едни маратонки… Които сега трябва да връщаме, между другото… Иначе всеки си облича каквото има, но като гледат как другите се преобличат по десет пъти на ден, нашите деца започнаха да си разменят дрехите помежду си, та да не са все с едни и същи ,,тоалети” по всички пресконференции.

Добре, че от общината им дадоха шалчета с трикольора и с герба на Велико Търново – с тях децата бяха във филма на УНИЦЕФ, който обиколи света; добре, че от ,,Царевград Търнов” и печатница ,,Абагар” помогнаха с рекламни материали – в общи линии с това се изчерпва грижата на България за собственото й представяне в този изключително авторитетен конкурс”.

Оказва се, че за участието си както в голямата, така и в детската Евровизия България плаща сто хиляди евро. Част от парите са за УНИЦЕФ, но нито цент не отива за изпълнителите, които участват на свои разноски, в нашия случай – на разноски на БНТ.

Иначе силна подкрепа на живо имаше за българските деца в конкурсната вечер. От Велико Търново и Горна Оряховица специално за случая дойде група от 30 души. Шефът на ,,Царевград Търнов” Даниел Панов, директорът на великотърновската художествена галерия Ганчо Карабаджаков, интелектуалци и бизнесмени развяваха байраци и от сърце подкрепяха малките звезди, които направиха всичко, което зависеше от тях, и даже повече…

А това, което не беше направено, също е факт, и то не бива да звучи като оправдание или като присъщото ни вечно мрънкане, когато нещо не ни е наред. Споменатите проблеми имат малка пряка връзка с конкретното представяне на изпълнителите ни и много голяма с представянето на България, което е най – важното.

В крайна сметка Джуниър Юровижън 2008 – с целия си блясък и положителен заряд, дължащ се най – вече на детската неподправеност, остави у много от българите горчивото усещане, че пак нещо не направихме както трябва и пак не изпипахме нещата нещата до край. До следващата година…

(в-к ,,Борба”, година ХVІІІ, брой 229 от 25 ноември 2008 г., специален пратеник Таня Пенчева)

Advertisements

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: