За първи път в историята на музикалните конкурси ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ

bulgaria_2008_1__rada

вижте и чуйте: http://vbox7.com/play:23bc6640

Музикалната чест на България ще отстояват още 3 деца от Горна Оряховица – Богомил Бонев, Стелияна Христова и Радостина Стоянова. Те са бек-вокалисти на Криси.Цялата група неофициално се нарича ,,Малката Нова музика” на името на формацията, основана от Аделина Колева и музикалния конкурс, провеждан в Горна Оряховица.

Според Криси, представителите на Армения, Румъния и Македония са с най – големи шансове за призово класиране в Лимасол. ,,Готови сме за най – доброто и за най – лошото”, коментират бек – вокалите на Кръстияна. Малките таланти имат реална представа за своите възможности. Класиране от първо до пето място ще е успех за нас и България, смята Стелияна Христова. Българите разчитат и на промяната в регламента на конкурса. За първи път призьорите в класирането ще бъдат избирани с 50% зрителски вот и 50% оценки на журитетна комисия. По шест музикални експерти от всяка страна – участник ще гласуват за най – добра детска песен. Освен на Кирил Ампов и Росица Кирилова, компанията от Горна Оряховица може да разчита и на сериозно лоби в лицето на почетния гражданин на града Виктор Чучков. Кръстияна Кръстева е получила уверение за подкрепа и от българи зад граница и най – вече от тези, живеещи в Кипър. Припомням, че по регламент на конкурса феновете от страната – участник не могат да гласуват за своята песен.

Но как се стигна до тук!? Горнооряховската школа изпъкна на финала на българската селекция за ,,Евровизия”. Преди два месеца Кръстияна ,,отнесе” родната конкуренция с внушителните над 44% от зрителския вот. Сам по себе си този факт е уникален, тъй като за първи път провинциалин състав доминира над столичните музикални студии и ще представя България на престижно събитие, каквото е Евровизия. Това, разбира се, носи и негативи. Репутацията на една от европейските музикални емблеми, какъвто е конкурса ,,Евровизия”, пък бил той и за деца, многократно е била подлагана на съмнение. Слуховете около истинността на вота демотивират до известна степен ,,Малката Нова музика” и техния педагог.

,,Дано хората от Горна Оряховица, Велико Търново, а и от останалите градове извън столицата осъзнават, какво направихме с Кръстияна и компания, извоювайки правото провинциална, млада музикална формация да представя страната ни на такъв престижен форум. Не ме интересуват класирания и облаги. Искам достойно представяне на децата, т.е. за 2 минути и 40 секунди, колкото е песента, да покажат всичко което могат. А те могат много”, казва Аделина.

Макар да е за детска песен, конкурсът се ползва с реномето на по – големия си събрат. В тазгодишното издание ще пеят деца от Румъния, Армения, Беларус, Русия, Гърция, Грузия, Белгия, Сърбия, Малта, Холандия, Украйна, Литва, Македония и домакините от Кипър. Миналата година, когато група ,,Бон Бон” ни представи за първи път, България беше класирана на седма позиция. След седмица, при втория опит ще стане ясно има ли бъдеще българската популярна музика и къде е нейното място – зад кулисите или на голямата сцена.

Едва ли чернокожият борец за граждански права Мартин Лутър Кинг е предполагал, че изречените от него преди преди 45 години думи, ,,имам си една мечта” ще се превърнат в клише, което се използва с причина и без причина по целия свят. В случая обаче става въпрос за българската ,,Една мечта” – авторска песен на 14 – годишно момиче от Велико Търново. Въпреки, че е родена в старата столица, Кръстияна Кръстева избира Горна Оряховица за своята вокална подготовка поради една проста причина – Аделина Колева. Откривателят на таланти като Николай Манолов и Нора Караиванова отново е с попадение в десетката.

Кръстияна Кръстева с бек – вокали от формация ,,Патиланци” и балет ,,Веда джуниър” ще представят след седмица България на музикалния конкурс ,,Детската песен на Евровизия 08”. На 22 ноември в Лимасол, – втория по големина град в Кипър, Кръстияна ще изпълни написаната и композирана от нея песен ,,Една мечта” в битка за най – престижното музикално отличие при малките евроталанти от 21.15 ч. наше време, БНТ ще излъчва пряко от Лимасол.

До момента талантливото търновче има издадени 3 албума – ,,Детство”, ,,Странен свят” и ,,Първа любов”. Песните в тях са на популярни български композитори като Андрей Дреников, Борис Карадимчев, Кристиян Бояджиев, Валери Костов, Стефан Радев, Венелина Димова, написани специално за младата изпълнителка. По две от песните – ,,Странен свят” и ,,Ша-ба да-ба-да” има клипове, реализирани от режисьора Димитър Шарков. Освен това Криси е носителка на Гранд При от Международен руски музикален конкурс в Санкт Петербург. Има и първа награда от международен конкурс от Литва. Печелила е призови места от музикални форуми в Македония, Италия, Турция, Гърция, Сърбия.

(статия на Мартин Георгиев от в-к ,,Седмицата” година 1, брой 1)

Advertisements

Етикети: , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: