Хор „Славянско единство“ записа месата „Стабат мастер“ от Росини, връзка с продуцирането на диск, за ознаменуването на 115 годишнина на състава

В края на месец май хор „Славянско единство” към Читалище „Напредък 1869” гр. Горна Оряховица прави записи на част от актуалния си репертоар.

В рамките на два дни бяха записани знакови източно-православни литургични творби, както и първата част от месата „Стабат матер” от Росини. За участие в записите бяха поканен квартет солистични гласове –

1. Росен Кръстев – бас, бивш хорист, възпитаник на школата „Славянско единство”, НМА „Панчо Владигеров”, в момента – солист на Пловдивска опера.

2. Лидия Тошева – сопран – НМА „Панчо Владигеров”

3. Кирил Шарбанов – тенор – НМА „Панчо Владигеров”, хор „Мадригал”, хор към църквата „Св. Седмочисленици” – София.

4. Петя Копринкова – мецосопран, ДМТ ”Константин Кисимов” Велико Търново;

Записите, които се осъществиха, ще послужат за продуцирането на компактдиск, който да ознаменува 115-годишнината на състава. Проектът на обложката му е дело на бившия хорист Ангел Янакиев.

Като цяло, записите на хорова музика извън звукозаписно студио, с общ микрофон за цяла партия от примерно 7-10 човека е значително изпитание заради буквалната акустика, разликите в тембрите и редица особености от вокално естество.

Идеалният ансамбъл, спяването, хармонията на гласовете, които се търсят в такива случаи обикновено се свързват с певчески професионализъм. Певците от „Славянско единство” се справиха много дисциплинирано, с голяма концентрация, професионално. Това не е епизодичен, случаен резултат, а следствие от една традиция, която води началото си отпреди 115 години, а в последните 40 години се свързва с името на Маестро Донка Копринкова.

Въпреки че напоследък пеенето се свързва с индивидуалната изява и поп, джаз, соул, „ар енд би” музиката, от всички традиции, които с лекота загърбваме, може би тази, свързана с ансамбловото музициране е най-жизнена и най-единяваща, най-духовна. Може би трябва също да се замислим, че не винаги външната изява и суетата, свързани с нея формират личността и нейния духовен свят.

В тази връзка, в Европа в такива формации за школувано пеене децата попадат още в училище и продължават активно до края на образованието си. Това е част от тяхното духовно възпитание, което не просто е престижно, а е и желателно. При нас приоритетите както винаги са различни, но хубаво е, че Хорът въпреки всичко продължава пътя си, че идват нови лица. Дано продължават, защото песента свързва различни съдби във възел и връзка, които продължават цял живот. Не случайно девизът на хоровото изкуство е „Родна песен нас навек ни свързва”.

Advertisements

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: