Младежкия театър „Алтернатива“ отново с награда от Варна

За трети пореден път младежкия театър „Алтернатива”при читалище „Напредък 1869” се завърна от националното младежко изложение с награда. Организаторите отбелязаха доброто представяне и коректната поддръжка за осъществяване на събитието и удостоиха младежите достойно, като им връчиха една от 6 награди, за които се бореха над 145 младежки организации от страната. Тази година срещата във Варна имаше и една по-значима задача, а именно да се проведе и НАЦИОНАЛЕН ДЕБАТ „СТРУКТУРНИЯТ ДИАЛОГ И МЛАДИТЕ ХОРА“ И НАЦИОНАЛНОТО МЛАДЕЖКО ИЗЛОЖЕНИЕ Община Варна, Младежкото сдружение за мир и развитие на Балканите и Националната студентска асоциация „Паисий Хилендарски“, в партньорство с Държавната агенция за младежта и спорта, организираха Национален дебат „Структурният ди­алог и младите хора“, който се проведе през 4-8 юни 2008 г. в град Варна. Дебатът е организиран по проект, финансиран от про­грама „Младежта в действие“, по препоръка на Европейската комисия и на Европейския младежки форум и цели да провокира интереса на младите хора към диалога с националната и местната власт и да намали дистанцията при взимането на решения и реализиране на младежка политика.

Темата „Структурен диалог“ в младежката политика засяга три основни целеви групи: институциите като носител на ре­шения, младежките организации като представители на младежта и младите хора като бенефициенти. Структурният диалог е немислим без равноправното участие на всяка от тези страни. В дебата вземат участие представители на европейски, национал­ни, местни структури и младежки организации. Присъства Юта Кьониг-Георгиадес, представител на Директората „Образование и култура“ на Европейската комисия, която отговаря за реализацията на националните срещи, свързани със структурния диалог в страните, членки на Европейския съюз. Сред официалните гости има представители на централната власт, на Държавната агенция за младежта и спорта в лицето на Весела Лечева заместниците и екипа по програмата „Младежта в действие”, кмета на Варна, кметове на общини и младежки организации от цялата страна.

Събитието приключи с традиционното Национално младежко изложение, което се организира от Община Варна за пета поредна година. То е естествено продължение на темата за структурния диалог и дава възможност на всички младежки органи­зации да демонстрират своя талант и да представят дейността си както една пред друга, така и пред варненската общественост.

Горнооряховските артисти бяха едни от малкото, които се снимаха с варненския кмет, по изрично негово желание и получиха предложение да гостуват отново, за да се обмени опит между младежките организации на Варна и Горна Оряховица. Положителна бе и оценката на г.жа Попстефанова за добрата съвместна работа между трите горнооряховски организации – МТ”Алтернатива”, „Горнооряховски младежки парламент”, „Младежка толерантност” и дирекцията за младежки дейности на Община Варна в търсене на ефективни средство за активизиране на младите хора. Споделеното на значимият опит във Варненска община е едно добро начало за бъдещи съвместни дейности и всеки желаещ да се включи би могъл да се обърне към представителите на тези организации за бъдещите съвместни дейности.

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: