Празник на балета

Балетът е изкуство, което обичаме и ценим.!!!

Станал част от естетическият ни бит, наша духовна потребност, той обогатява емоционалната и нравствената ни култура, формира душевността ни по законите на красотата. Всестранното пресъздаване на живота е подвластно на балета, но неговата цел не е буквалното възпроизвеждане на живота, на намиране на поетичен ъгъл за изобразяване на жизнените явления, защото на балетна сцена действуват обобщени образи. Обобщението е подвластно не само на човешката мисъл, а и на човешкото тяло. Многолетна е траекторията на движенията от езиковата съкровищница на класическата хореография. Тя се е обогатявала с векове, докато позите и стъпките, скоковете и въртенията в процеса на своето усъвършенстване са достигнали най – красноречивата си изразителност.

На „него” – БАЛЕТА на 25 април в препълнения салона на НЧ „Напредък 1869”, потопени в магията на танца, отбелязахме празника му.

В тържествения концерт взеха участие:

Студио за класически и съвременни танци гр. Попово с главен художествен ръководител : Марина Великова

Балетна школа „Балетино” гр. В. Търново с художествен ръководител Елица Филева

Балетна школа „Ритъм” при читалище „Напредък 1870” – гр. Лясковец с художествен ръководител Валя Атанасова и, разбира се колективите при Школата по изкуствата към Народно Читалище „Напредък 1869” :

– БалетГрацияс художествен ръководител Соня Цанева

– Балет „Калина” с художествен ръководител Калина Генова

– Състав за хип-хоп „Супер Стар Крю” с художествен ръководител Младен Борисов.

„И в огъня на танца

Тя заметна с плащ нощта

и страст и дъх в едно се сляха

в безмълвие и синя тишина.”

В началото бе изненадата за домокини и гости поднесена от близо 78 участника. На сцена на три нива с много озвучителни, осветителни и други ефекти ни разтърси грандиозния спектакъл „ИВАН ШИШМАН”.

В унес и възхита, притихналата публика следеше грациозните и хармонични движения на малки и големи танцьори и танцьорки – гости и домакини.

„Фиеста”, „Диви танци”, „Ръченица”, „Каубойски танц”, „Танц на пеперудите”, „Куклена фея”, „Холи доли”, „Катерино моме” и още много, много изпълнения на класически, характерни и модерни танци, завършващи с бурни аплодисменти проследихме в двучасовия концерт, посветен на 29 април- Деня на балета.

Целият концерт бе заснет и излъчен на гражданите от община Г.Оряховица от кабелна телевизия „Видеосат Раховец”.

„Стремим се да изградим в нашите възпитаници самоувереност, трудолюбие, настоятелност и дисциплина, любов към красивото и изящното, стремеж към съвършенство и разбира се, да осигурим приятно настроение и изживявания на децата по време на занимания и изпълнения, както и удовлетворение от постигнатите резултати.”- обобщиха за журналистите от местните ежедневници „Борба”, и „Янтра днес” художествените ръководители Соня Цанева и Калина Генова.

С кошнички свежи цветя, поздравителни адреси и разбира се много лакомства и сладкиши за всички участници – гости и домакини завърши ПРАЗНИКА НА ИЗКУСТВОТО, НАРЕЧЕНО БАЛЕТ.

Advertisements

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: