О Т Ч Е Т ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК – 1869” ЗА ПЕРИОДА 2010 – 2012 г.

Уважаеми, членове, приятели, поддръжници,

За читалище „НАПРЕДЪК – 1869”  периода 2010 – 2012  е отново  подчинен на предизвикателства и многобройни успехи.

Трудно се изброяват всичките успехи на съставите при читалището и техните ръководители, които отдавна са прекрачили границите на самодейното изкуство и с професионализма си отново доказват завоюваните позиции на читалището и града в областта на музиката, театъра, танца и словото. Ето част от тях:

На 1 ноември 2010г. на входа на сградата на читалището тържествено бе монтиран герба на читалище „Напредък – 1869”. Тази ИНИЦИАТИВА на екипа на Читалището бе по повод Деня на народните будители. Гербът е по проект на Горнооряховския художник Кирил Иринчев.

През 2010г. Хор „Славянско единство” и Аделина Колева бяха признати от горнооряховската общественост и местната управа на община Г. Оряховица за „БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА”.

Маестро Донка Копринкова бе удостоена със ЗЛАТНА ЛИРА от Съюза на Музикалните Дейци /СМД/ по предложение на Кмета и неговия екип в сферата на културата при Община Горна Оряховица през ноември 2012 г.

Хор „Славянско единство” и маестро Донка Копринкова защитиха отлично българската музикална чест на Шестия международен хоров фестивал в Жерзà – Франция 2011 г. и на ІV Международен хоров фестивал „Анталия 2012”, където спечелиха втора награда, без присъдена първа и наградата за най – добър диригент на фестивала, връчена на маестро Донка Копринкова.

Възпитаниците на Аделина Колева от Вокален състав „Нова музика” се пребориха и станаха победители в национални и международни телевизионни формати „Гласът на България”, Х – фактор и Българска Детска Песен на Евровизия 2011. Стелияна Христова, Иван Иванов и Богомил Бонев превърнаха Горна Оряховица в музикална столица на България.

Стелияна Христова спечели приз Гласът на България за 2011. През 2012 г. Стелияна записа първата си песен „Пътят” с която достигна до финалът за избор на българската песен в „Евровизия”.

„Супер героите” Иван Иванов, беквокалистите Йоана Маринова и Михаела Маринова станаха победители в Националната Детска евровизия 2011 и класираха България на осмо място на „Конкурса за детска песен на Евровизия 2011” в Ереван, Армения

Богомил Бонев стана втория БГ Х – фактор за 2011, а през 2012 г. участва в много музикални шоу програми, телевизионни предавания и записа нова песен и клип към нея „СПРИ”. Парчето е дело на  екип от международни композитори и е написано специално за Богомил. Песента носи провокативното име „Спри“ – автор на текста е Гери Турийска. Режисьори на видеоклипа са Атанас Генов и Евгени Тодоров и със специалното участие на фрийрън формация Zero Gravity и танцьорите от Dance Zone Studio.

Десислава Златева стана СВЕТОВЕН ПРЕТЕНДЕНТ в гранздиозния проект на AVON VOISES и достигна до втори кръг на конкурса през 2011.

През 2012 г. Аделина Колева, бе титулувана – почетен гражданин на град Горна Оряховица. През март 2012 Аделина Колева стана четвъртия носител на вече традиционната награда на ВМРО „Ряховски меч”. Отличието й бе връчено за принос към развитието и популяризирането на Горна Оряховица.

Младежки театър „Алтернатива” с ръководител Симеон Христов реализира през 2011 постановките ,,Ъндърграунд” от Христо Бойчев и „Най-чудното чудо” по Стефан Цанев, а през 2012 г. – „Районна болница” от Христо Бойчев и „не- ЗАВИСИМИТЕ” с автор Лилия Христова, които зарадваха деца, тийнейджъри и техните родители. През 2012 Младежки Театър „Алтернатива” стана посланик на Горна Оряховица и присъедини града към движението ФАМИЛАТЛОН!

Фолклорен ансамбъл «Сидер войвода» с гл. художествен ръководител Георги Петров  взе участие вМеждународния фолклорен фестивал в гр. Шумперк – Чешка Република 2011 г. и в  Международния фолклорен фестивал в гр. Истанбул – Турция през септември 2012 г.

Многобройни награди, златни, сребърни и бронзови медали и купи  ни донесоха от конкурси в града, страната и чужбина  – Клуб по спортни танци „Ксани денс” с треньор Николинка Колева, балет „Калина” с худ. ръководител Калинка Генова и балет „Грация” с худ. ръководител Соня Георгиева.

С нови стихосбирки, Литературен алманах „140 години Горна Оряховица” и сборник стихове „Листопад на спомените”, ни зарадваха поетите от Творческо литаретурна група „Асен Разцветников”.

Две първи награди от ХІІІ то издание на фестивала „Мара Врачанка 2012” – гр. Враца за изпълнителите на стари градски песни “Очарование” с ръководител Стефка Аргирова. Наградите са присъдени за най- добър сценичен костюм и най- добро групово изпълнение.

До тук се опитахме да изброим най – значимите постижения на съставите при читалището и техните ръководители. За неизброените успехи от самостоятелни изяви и участия в общи концерти, организирани от читалището и общината, както и участията във фестивали и конкурси в страната и извън граница ще ни информират индивидуалните отчети на художествените ръководители на читалищните състави.

Онова, което нашите потребители на услуги и членове очакват от нас, а именно: читалището да предлага условия за занимания на деца, ученици в учебни и творчески дейности; да обединява и приобщава хора в активна възраст за един по-активен социален живот; да инициира прояви, които вълнуват и провокират гражданите, беше отправната ни точка във всяко начинание през периода.

Щастие за екипа на читалището  е работата за и с изключително широк кръг различни по възраст, социален статус, принадлежност и интереси, представители на общността.

Затова ще продължаваме да работим, така, че голяма част от тези деца, млади и по – зрели хора да остават удовлетворени от онова, което им дава читалището.

Благодаря на всички, които бяха част от голямото общество колеги, приятели, ползватели, поддръжници на читалището през изминалият отчетен период.

Благодаря на членовете на Настоятелството: Светозар Моллов, Веселин Какамъков , Ангел Колев и Йордан Аврамов.

Техническите отчети за дейността на НЧ „Напредък – 1869” през изминалите 2010 и 2011, приети от Общо събрание са  публикувани в блога на читалището, а финансовите отчети са публикувани в сайта www.kabowd-bg.com от Деметра ООД.

Ето нашите резултати, продукт на тригодишните дейности, подчинени на гореизброените ни  цели и произтичащите от тях задачи.

І. Основни направления и дейности

ХОР ”СЛАВЯНСКО ЕДИНСТВО”

2010 година

 

Март

3.III – Участие в концерт по повод Националния празник на България

 

Април

На 1.IV. 2010 година в градска художествена галерия „Недялко Каранешев” бе изнесен концерт-промоция на програмата за участие в Международен фестивал в Монтрьо, Швейцария.

През месец април 2010 година Хор „Славянско единство” взе участие в 46-тия международен фестивал в Швейцария. Този фестивал се проведе от 6 до 10 април в гр.Монтрьо. Освен четирите концерта в Швейцария хорът се представи и пред публиката в немския град Енепетал, Германия на 12.04.2010 година. Гостуването бе по покана на почетния гражданин на Горна Оряховица Манфред Тиллиц, който получи званието през 1998 година, заради хуманитарната му дейност към града ни. В рамките на 15 години г-н Тиллиц е осигурил дарения за социалните заведения в община Горна Оряховица за над 1 млн. евро. Чрез кмета на Горна Оряховица инж. Йордан Михтиев Манфред Тилиц дари 500 евро на Дневния център за деца и възрастни с увреждания в града и 600 евро за подпомагане на хор „Славянско единство”.

 

Юни

3.VІ – Съвместна фотоизложба-концерт с хор „Железни струни” при читалище „Развитие 1869”, Разград, под наслов „Франция, здравей!”.

 

Октомври

12.X – Участие в проекта „Нощ на музеите и галериите” в Градска художествена галерия „Недялко Каранешев” с популярна програма.

 

Ноември

18.XІ – Благотворителен концерт за подпомагане обучението в Москва на иконографа Мариан Костадинов.

 

Декември

5.XII – Концерт в църквата „Св. Никола” по случай годишнината от обявяването на Г. Оряховица за град и настъпващата Коледа.

 

 

2011 година

 

Април

30.IV – Съвместна фотоизложба – концерт в НЧ „Развитие 1869”, Разград, с участието на хор „Славянско единство” и хор „Железни струни” под надслов „Два хора – две езера – два обектива”

 

Юни

От 01 до 05 юни 2011 година хор „Славянско единство” участва в шестия поред международен фестивал, организиран в град Жерза. Според домакините 300 участници в хоровите състави, дошли от три континента, са показали завидна класа и доставили голяма естетическа наслада на публиката. Общо 5 концерта, всеки с времетраене от 1 час, са изнесли горнооряховските самодейци:

1.VI – Надпяване с другите хорове на церемонията по откриването

2.VI – Концерт в театър „Корнийон”, гр. Жерза

3.VI – Изпълнение на църковнославянски песнопения и български фолклор в църква и на площад в гр. Клермон-Феран; концерт в църква в гр. Ноанан

4.VI – Концерт в гр. Шато Ге; концерт в театър „Корнийон”

5.VI – Гала концерт в зала „Галион”, гр. Жерза

Съставът от 45 изпълнители е бисиран нееднократно. Неизменно в първата част на концерта българският хор се е представял като фолклорен, а във втората – като изпълнител на хорови произведения. Четири чуждестранни състава са поискали нотите на песента „Ерген деда”, чийто автор е композиторът Петър Льондев. Изпълнителите от мъжкия хор на Източна Франция не само ентусиазирано поздравили за великолепните произведения българските славеи, но заявили, че искат да гостуват в Горна Оряховица. Хор „Славянско единство” получи за втори път покана за участие в град Жерза.

 

Октомври

11.Х – Концерт на младите таланти на хор „Славянско единство” в художествена галерия „Недялко Каранешев”

20.Х – Концерт по случай закриването на предизборната кампания

21.Х – Концерт по случай закриването на предизборната кампания

 

Ноември

1.ХІ – Концерт по повод Деня на народните будители

19.ХІ – Сборен концерт-изложба с хор „Железни струни”, Разград

 

Декември

Традиционен коледен концерт поднесе на горнооряховчани и гости на града хор „Славянско единство” на 22.12.2011 година в църквата „Св. Георги”. Това е един от методите да се поднесе по различен начин хоровото изкуство, като се използва естествения декор на църквата за божествените песнопения на хористите. Пожеланието на хористите и маестро Донка Копринкова бе за щастие, доброта, милосърдие към всички присъствали на коледния концерт на хора.

 

 

2012 година

 

Март

2.ІІІ – Концерт по повод Националния празник на България

 

Април

11 – 15.ІV. 2012 година хор „Славянско единство” и маестро Донка Копринкова защитиха най–добре българската музикална чест на ІV Международен хоров фестивал „Анталия 2012” в много силна конкуренция на 12 състава от Турция, България, Полша, Словения и Румъния. Горнооряховският състав спечели втора награда в своята категория – смесени хорове, като 5 – членното международно жури не даде първа награда, а само две втори. Изпълненията на горнооряховския хор събрат най-ласкавите отзиви на журито за разнообразния репертоар във всичките си изяви с общо 15-тина разнородни произведения. Голямото признание за класата на хора от малка Горна Оряховица идва с наградата за най-добър диригент на фестивала, връчена на маестро Донка Копринкова. Отличието бe последвано от покана за участие в уъркшоп за вокално майсторство.

 

Май

24.V – Откриване на тържественото шествие по повод Деня на славянската писменост

Хор „Славянско единство” от Горна Оряховица спечели Голямата награда от шестото издание на Хоровия фестивал „Гласовете на Кибела”, който се проведе на 26.05.2012 година в Разград. Освен пластиката, копие на съхранявана в разградския Исторически музей реликва, хористите от Горна Оряховица спечелиха и още един приз – грамота за най-добро премиерно изпълнение на българско произведение – „Тръгнал момко” на Филип Павлов.

 

Юни

30.VІ – Фотоизложба-концерт със специалното участие на Младежка вокална студия към НЧ „Развитие 1869”, Разград

 

Септември

21.ІХ – Концерт по повод 100 години от рождението на Камен Зидаров в с.Драганово

 

Ноември

1.ХІ – Концерт по повод Деня на народните будители

 

Декември

20.ХІІ – Коледен концерт на хор „Славянско единства” бенефис на меастро Донка Копринкова „50 години на сцена” в ГХГ „Н. Каранешев”

 

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ”СИДЕР ВОЙВОДА”

Изминалият отчетен период  за ФА „Сидер войвода” бе успешен, въпреки сериозната финансова криза, която нямаше как да не се отрази върху дейността  на ансамбъла. Дейността се  изразяваше в концерти у нас и в чужбина , участия в конкурси, фестивали, в обществени празници, юбилеи и чествания. Навсякъде той бе посрещан с интерес и радост и остави трайни впечатления на желан и обичан състав.

Изнесени бяха около 100 концерта в региона, страната и зад граница.

Основна роля в изграждането на концертите и спектаклите на ансамбъла имат трите звена – хор, оркестър и танцов състав. В репертоара на състава са включени музикално – танцови постановки от всички фолклорни области на страната.

Бяха създадени нови музикално – танцови творби като:

„Пирински мотиви” – музикално танцова постановка с мотиви от фолклорна област „Пирин”

За постановката успяхме да ушием нов костюм на ансамбъла.

„Мизийска сюита” – музикално танцова постановка от средна северна България – фолклорна област „Мизия”

В процес на завършване е музикално – танцовата постановка ,,Лазарки” – пресъздаваща фолклорния обичай във фолклорна област „Тракия”.

Бяха поставени нови пиеси за хор и оркестър:

„Ой ти Радке малка моме”- обработил Милчо Василев

„Брала мома ружа цвете” – обработил Стефан Мутафчиев

„Тъмен се облак зададе” песен от Котленско и

„Седнала е бяла Неда” – една песен от фолклорна област „Тракия”

Акапелните песни:

„Любе, любе, първо любе” – обр.Ташо Барулов

„Яна лудо мамила”

„Хубава си моя горо”

„Не бързай слънчо, не бързай” – обр.Филип Кутев

„Девойко мъри хубава”

„Дъмбата” – обр.Георги Метев

„Кожильо”

Оркестроваите пиеси:

„Тракийско настроение”

„Еленино хоро” – муз. Христофор Раданов

 

През отчетния период продължи сътрудничеството с фирма „Люба турс” от гр. София, с помощта на която се реализираха 15 концерта пред гости от САЩ.

С помощта на собствени средства и спонсори ФА „Сидер войвода” реализира три задгранични турнета както следва:

През месец юли 2010 г. ансамбълът бе поканен за участие в международния фолклорен фестивал “Камък и слънце” в гр.Нео Карвали в Република Гърция.

Участието бе по – вече от престижно, първо защото фестивалът бе 40 ти -юбилеен, второ, че той се провежда по линия на международната организация ЦИОФФ. По време на турнето ФА „Сидер войвода” изнесе 5 концерта пред гръцката публика заедно със състави от Гърция, Румъния, Перу и Полша.

Ансамбълът успешно представи страната ни в двадесет и първото издание на международния фолклорен фестивал в гр. Шумперк – Чехия.

Фестивалът е организиран от СIOFF – Чехия и се състоя от 17.08.2011 г. до 22.08.2011 г. Във фестивала взеха участие 7 международни фолклорни състава от:

БЪЛГАРИЯ, ИТАЛИЯ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ, САЩ, СЛОВАКИЯ, УКРАЙНА и 12 състава от Чехия.

В рамките на 5 дни ФА „Сидер войвода” изнесе 5 концерта, като представи пред чешката публика песни и танци от всички фолклорни области на България.

Поради доброто си представяне, ансамбълът бе поканен и изнесе самостоятелен концерт на международен фолклорен фестивал в гр.Ниса – Полша.

През 2012 г. ансамбълът взе участие в международен фолклорен фестивал в гр.Истанбул. Заедно със състави от Македония, Полша, Турция, Босна и Херцеговина, Унгария, Венецуела, Кипър, Малайзия и Индонезия.

През 2012 г се създаде Детска школа по народно пеене при ФА „Сидер Войвода” с ръководител Тихомир Йорданов. Певиците от Школата участваха в два концерта, организирани от НЧ „Напредък – 1869” за Деня на народните будители и Коледния фолклорен концерт.

Възпитаничката на Тихомир Йорданов, малката певица на ФА „Сидер войвода”, Денис Йорданова от Горна Оряховица заслужено стана ВТОРА във втора възрастова група – 9-12 години от Фолклорния фестивал „НАСРЕД МЕГДАНА В АРБАНАСИ”

Като основен приоритет на  ФА „Сидер войвода” през следващата година е юбилейното честване 60 годишнината на ансамбъла.

В процес на реализация е фолклорния спектакъл който ще представи произведения от всички фолклорни области на България.

В началото на новата година е предвидено да започнат записи за създаване на DVD на ансамбъла посветено на годишнината му.

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР ,,АЛТЕРНАТИВА”

От 2000 година МТ ,,Алтернатива” работи с програма ,,Младеж” и „Младежта в действие“ 2007 – 2013, Световната банка и Европейската младежка фондация – Страсбург. След направените многобройни обмени, театърът натрупа положителен опит от своята работа, като започна активно да подпомага сродните си партньори, не само в областта на театралната дейност, но и в умение при осъществяване на младежки контакти.

Активното сътрудничество с дом ,,Асен Златаров” – София, Сдружение „Приятели” – Г.Оряховица, Община Варна и център ,,Отворени врати” – Велико Търново съответства на една от целите на младите хора – да подпомагат младежи в неравностойно положение, и чрез изкуството да ги социализират в обществото.

За израстването на театъра в сферата на гражданското образование и дейност, активна помощ оказва фондация ,,Бизнес и образование” – София, преподаватели от Софийският университет, писателите Стефан Цанев, Васил Станилов, Недялко Йорданов, Хайгйшот и др.

Театъра е част от младежката театрална мрежа „Агора” и работи върху нови театрални приоми за решаване на обществени проблеми чрез изкуството. Ползва методите на Гали и форум театъра.

14.02.2010г. – участие в концерт – спектакъл съвместно с ГМП за деня на влюбените;

8 до 18 април  – участие в проект в Ломнице над Попелкой – Чехия;

8 до 20 април – участие в проект в Швеция;

29.04. – Премиера на постановката „Криворазбраната цивилизация”, над 7 представления пред повече от 2 хил. зрители.

14.05. – Премиера на постановката  „Карнавал” от Камен Донев

29.05. – Участие в Празник на града – клоуни, кокили, буфонади, водещи и т.н.

31.05. Участие в концерт под надслов „Едно семейство за детска усмивка” с буфосинхронада.

1.06. Участие в концерт по проект – Ден на детето – клоуни малки и големи, буфосинхронади и мн.др.

10-12.08. – Участие в ІІІ-ти международни празници на АМТ.

10-22.08. – Участие в Многостранен обмен – Швеция, Унгария, Чехия, Полша и ние.

20-28.09.-Участие в многостранен обмен в Неапол-Италия.

2.11. – Участие в Детски общински празник в с. Драганово – водещи, клоуни, програма.

3.12. – Участие в Коледно шоу за децата – Запалване светлините на коледната елха – пл. Г. Измирлиев с програма

22.12.- Участие в Коледен концерт-водещи, хумор, буфо и др.

Изнесени повече от 30 самостоятелни детски и коледни представления.

Участия и самостоятелни изяви в Международния ден на младежта, Откриване на учебната година в училищата, Празника на град Лясковец и Ден на общината.

 

През 2011г. бяха реализирани спектаклите ,,Ъндърграунд” от Христо Бойчев и „Племена”, които се радваха на небивал интерес в средите на тинейджарите и техните родители. Бяха изнесени през годината над 51 спектакъла пред многобройна публика.

От 2008 година театърът работи съвместно с театър ,,Цвете” – София за реализиране на младежки форум – спектакли. Реализирани са спектаклите ,,Забавления – къде?” и „Приятелки”, с които гостува в София. Театърът взе дейно участие в Празника на града и Празника на Горнооряховския суджук, както и в Детския общински празник МТ „Алтернатива”, работи и по образователни спектакли, като целта е повече мобилни представления в страната и чужбина.

Работиха трима доброволци от Полша, Швеция и Испания. До сега в театъра за работа по европейската комуникативност на младежите са работили над 17 доброволеца от различни Европейски държави. Това обогатява нашите младежи и им дава равни шансове с техните европейски колеги.

В момента МТ „Алтернатива” има изпратени български доброволци в Швеция и Дания и има реализирани над 25 младежки обмена по проекти.

2011 година бе година на успешни обмени. През юни тази година театърът гостува в Полша.

През юли, театърът успешно се включи в реализирането на многостранният проект ,,Доброволци засилват взаимното разбирателство чрез изкуство” с участието на театрални групи от Полша, Швеция, Унгария, Испания и България. Също през юли се осъществиха Четвъртите международни празници на Младежките аматьорски театри-Г.Оряховица 2011, в който вземаха участие колективи от страната и ЕС.

Работата по международни програми разширява възможностите за международни контакти и знания за Европейската общност. По този начин се осъществяват основните цели на формированието – да изгради мост между любителската и професионалната сфера на изява на личността, чрез осмисляне свободното време и да допринася с информация, чрез комуникация, свободен обмен на идеи и знания, с действия и пример за по – добро разбиране на начина на живот на ,,другия”.

През отчетната година, театърът е взел участие в над 51 самостоятелни и общи концерти, спектакли и тържества.

2012 год. Бе ползотворна за МТ „Алтернатива”.

14.02. продължи традицията със съвместен концерт – спектакъл за св. Валентин с ГМП

12.04. Участие в „Великденско яйце” пред МД.

27.04. Премиера на постановката „Районна болница” от Хр.Бойчев.

03.05. Изнесено представление на постановката „Районна болница” пред ученици ПГЛПИ „Атанас Буров.

09.05. Участие в Деня на Европа. Правата на човека. Самостоятелна изява в парк Хр.Ботев.

10.05. Премиера на „не – ЗАВИСИМИТЕ” от Л.Христова.

12.05. Участие в Фамилатлон – София – Южен парк – 20 човека.

25.05. Участие в Празнично шествие за празника на Горнооряховския суджук.

26.05. Участие в Празник на суджука.

01.06. Участие в Празник на детето пред Кауфланд

12.06. Изнесено представление на постановката ,,не – ЗАВИСИМИТЕ”.

От 17 до 23.06. турне в Турция – Кейсари -голям успех – снимки по регионалната телевизия на спектакъла и множество интервюта.

27.06. Участие в представяне на стихосбирката „Песента на времето”.

От 30.08 до 2.09. се реализираха 5-тите Празници на Младежките Аматьорски театри.

15.09. Участие в празник по повод 45 год. Зоологическа градина – Павликени.

22.09. Фамилатлон – градска градина – театъра осъществи връзката.

18.10. Изнесено представление на постановката „не – ЗАВИСИМИТЕ” за училищата пред над 300 зрители.

През годината са реализирани над 53 самостоятелни спектакли и участия в концерти.

Заради добрата съвместна работа с колегите от Турция през годината те изпратиха двама техни доброволеца на обучение в театъра.

 

ШКОЛА ПО ИЗКУСТВАТА

В създадените профили на школата: класически инструменти – пиано, китара и ударни инструменти, балет „Грация”,  Балет „Калина”, Вокални Състави – ,,Патиланчета”, ,,Патиланци” и ,,Нова Музика” – концертен и Клуб по спортни танци „Ксани денс”   се обучават над 300 талантливи, млади хора.

Благодарение на прекрасната работа на творческия екип, добрата и ползотворна дейност на Школа по изкуствата с директор Аделина Колева  и художествените ръководители Соня Георгиева, Калинка Генова, Йордан Дремов, Милко Тодоров, Снежанка Бакьова, Христина Илиева и Николинка Колева, води до сериозни успехи – многобройни награди от национални и международни конкурси и фестивали, участия в TV и Шоу програми, програми на БНР, благотворителни прояви и др.

 

В ПРОФИЛ КЛАСИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ през годината се обучаваха общо 40 участника в класове пиано с ръководители Й. Дремов и Сн. Бакьова и клас Китара и ударни инструменти с ръководител М. Тодоров. Участниците изнесоха  през 2010 и 2011 г по 3 самостоятелни концерта и 3 участия в концерти, организирани от НЧ „Напредък – 1869”, Община Г. Оряховица и НПО в града. Подробно разказваме за дейнстта на профила през 2012 г. цитирайки отчета на музикания преподавател по пиано Снежанка Бакьова:

15 март „Пролетна импресия“ — съвместна музикална проява с учениците от класа по китара

24 май — Участие на ученичката Вяра Йорданова в музикалното оформление на изложба.

31 май — Класова продукция по пиано.

06 юни —Годишния концерт на Музикалната школа.

19 октомври — „С топлина и сърдечност към надеждата” — участие на ученичката Вяра Йорданова в концерт за онкоболните.

30 октомври — Малък концерт на класа по пиано за отбелязване на Международния ден на музиката.

31 октомври — Участие нa ученичката Вяра Йорданова във връчването на наградите „Ряховски камъни”.

01 ноември — Участие в концерт на читалище „Напредък -1869” по случай деня на будителя.

11 декември – Коледен концерт на Музикалната школа.

 

ВОКАЛНИТЕ  СЪСТАВИ „ПАТИЛАНЧЕТА” И „ПАТИЛАНЦИ” през изминалия период бяха с двама художествени ръководители. С  Милена Николова през 2011г. имат 7 участия които както следва са:

 

17 март – участие в Пролетен концерт на Читалище „Напредък” -„Патиланци”

21 април – участие в Великденски концерт – Младежки дом -„Патиланци”

17 май – участие в празници на гр. Горна Оряховица – Пиано Бар -„Патиланци”

22 октомври – участие в предизборен концерт – „Патиланци”

1 ноември – участие в Ден на будителите – участие с „Патиланци” и „Патиланчета”

2 декември- участие в запалване светлините на Коледната елха – „Патиланчета”

20 декeмври – участие в Коледен концерт – „Патиланчета” и „Патиланци”

Поради конкурсният избор за длъжност „директор Кутура, образование и младежки дейности”, проведен от Община Г. Оряховица и спечелен от Милена Николова, Вокалните състави от м. Март 2012 г. са с нов художествен ръководител Христина Илиева. Под нейно ръководство се реализираха следните участия на съставите:

– Участие по случай „Фестивал на суджука” – гр. Г. Оряховица – май 2012;

– Участие в годишния концерт на класически балет „Грация” – гр. Г.Оряховица юни 2012

– Участие в концерт по повод 1-ви ноември-„Деня на народните будители” в читалище „Напредък – 1869”

– Участие в Коледен концерт на вокални и балетни формации при НЧ „Напредък – 1869”

В БАЛЕТ ,,ГРАЦИЯ” с художествен ръководител Соня Георгиева през периода  се обучаваха 68 деца и ученици на възраст от 3 до 18 години. Балеринките на Соня изнесоха  през 2011 г – два самостоятелни концерта и участваха в 6 концерта, организирани от читалището и Община Г. Оряховица през 2011 г.

В БАЛЕТ „КАЛИНА” с художествен ръководител Калинка Генова се обучават 73 деца и ученици на възраст от 4 до 18 години. През 2011 са реализирали един самостоятелен концерт и 11 участия в концерти в града и страната.

ВОКАЛЕН СЪСТАВ „НОВА МУЗИКА” е един от представителните състави на читалището. Многобройните самостоятелни концерти в Горна Оряховица и в много градове на страната са трудно преброими, както трудно преброими са и наградите на солистите от ВС „Нова музика”.

Успешно реализирани програми на ВС „Нова музика”, балет „Грация” и балет „Калина” по повод празници на общини –  Горна Оряховица, Кюстендил, Стражица, Елена, Павликени и  Русе, както и програми по повод празници на Търговски дружества, НПО, културни центрове и др. ни дава основние да ви  представим съвместната им много успешна дейност през 2012 г. по месеци:

Богата концертна програма за многобройната публика в салона на НЧ „Напредък – 1869” представиха участниците в двата концерта за празника на виното и любовта на 14 февруари.

На 29 март по покана на отдел „Култура и образование” при община Кюстендил участниците от Вокален състав „Нова музика”, балет „Грация” и балет „Калина” при НЧ „Напредък – 1869” Горна Оряховица и ученици от НМУ „Л.Пипков” – София, изнесоха пролетен концерт в НЧ „Братство” – Кюстендил.

С ПЪРВИ, ВТОРИ и ТРЕТИ награди от конкурса „Магията на танца” – Шумен ни зарадваха момичетата от Балет „Грация” и Балет „Калина”.

Във възрастова група до 15 години, категория съвременни танци, балерини на Соня Георгиева плениха публиката и журито с танците си „Танц на мрака” и „Аве Мария” и бяха наградени с ТРЕТО МЯСТО – купа и грамота.

Във втора възрастова група до 11 години, категория съвременни танци, при голяма конкуренция, момичетата от балет „Калина” се класираха на ВТОРО МЯСТО, като се отличиха със сложна и интересна хореография на танците „Моряшка закачка” и „Танца на Росинка”.

Със специална грамота за оригинална хореография с етно мотиви бе удостоен „Танца на Росинка”.

ПЪРВА НАГРАДА, купа и грамота за талантливите участнички от балет „Калина” в четвърта възрастова група до 18 години за танците им „Мистерия” и „Пет века”.

Вокален състав „Нова музика” участва в концерта на Мариана Попова и Дани Милев на 8-ми март;

На 6 март в залата на Община Горна Оряховица представителните състави на Народно читалище „Напредък – 1869” –  Вокален състав „Нова музика”, балет „Грация” балет „Калина” и Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” изнесоха едночасов поздравителен концерт пред гости от град Нарва, република Естония;

Талантливите вокални изпълнители от Горна Оряховица спечелиха много награди от конкурса „Звездици за Лора” – Свищов:

III награда – Божена Георгиева Върбанова – 9 години  в І – ва възрастова група

Специална награда – Йоана Димитрова Маринова – 13 години във ІІ – ра възрастова група

III награда – Лия Георгиева Любенова – 12 години

II награда –  Иван Георгиев Иванов – 11 години

I награда – Адриана Светлозарова Съботинова13 години

II награда – Радостина Владимирова Стоянова -15 години в ІІІ – та възрастова група

Специални награди – Десислава Златева Златева – 19 години и Робърт Анжел Ангелов -19 години в ІV – та възрастова група.

Две първи и две трети награди за пореден път спечелиха момичета на Калинка Генова от балет „Калина” от Международния конкурс „Танцуваща река”, който се проведе на 7 април в Държавната опера, Русе. Първо място, купа и грамота спечелиха момичетата от ІІІ – та възрастова група над 15 години в категория „малка група” с атрактивния си танц „БАНКОВ ОБИР”. Първо място, купа и грамота и за момичета от І-ва възрастова група до 10 г. и техния „МОРЯШКИ ТАНЦ”. Трето място за най-малката участничка на конкурса 6 годишната Кристина Георгиева в категория солово изпълнение с танца си „Барби Криси”. И още едно трето място за близнаците Мими и Тони в категория „дует” за хумористичния танц „Малките бояджийчета”.

Празничен концерт за Деня на балета на 26 април организираха балетните колективи при Народно читалище „Напредък – 1869” Горна Оряховица :

Балет „Грация” с художествен ръководител Соня Георгиева

Балет „Калина”  с художествен ръководител Калинка Генова

Школа за хип- хоп танци „ЕЛС ДЕНС” с художествен ръководител Алла Костадинова

Клуб по спортни танци „Ксани денс” с треньор Николинка Колева

и Хип- хоп състав „SWAG” с ръководител Християн Драганов.

 

Специална награда на журито за балет „Грация” от 5-ти Фестивал по Танцово изкуство – Пловдив „ДЪГА ОТ ТАЛАНТИ” – 2012, който се проведе от 27 до 29 април в Пловдив за двата танца на момичетата на Соня Георгиева „Танц  на мрака” и „Аве Мария”, които се състезаваха в раздел Съвременни танци, категория – група, 13-16 години. Танцът „Аве Мария” получи и диплом за 5 място във финалите на раздел Съвременни танци, категория – група, 13-16 години.

Специална награда за СТЕЛИЯНА ХРИСТОВА от МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНИЯ ЕЛЕН” в Брашов, Румъния.

ІІІ-та награда за Лия Любенова от Конкурса „Медни гласчета”, Кубрат 2012.

ПЪРВА награда в Първа възрастова група за Пресияна Вилева Димитрова и ТРЕТА награда във същата група за Адриана Светлозарова Съботинова, солисти и участнички в ВС „Нова музика” от  ХХІV Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев” – Добрич, провел се от 16 до 18 май 2012.

На 21 май от 18.00 ч. Вокален състав „Нова музика”, балетите при НЧ „Напредък – 1869” – „Калина” и „Грация”, ученици от класа на Аделина Колева при Националното Музикално Училище „Л. Пипков” и известната поп изпълнителка Мариана Попова  участваха в Празника на град Елена и поздравиха граждани и гости на града с изключителен близо 3 часов концерт.

Гран При за ученичка на Аделина Колева от Италианския Международен музикален конкурс “EURO KIDS” които се проведе от 15 до 17 юни в гр. Майори, Италия. Гран При за Пресиана Димитрова от Русе, специална награда – медал за Мирела Димитрова.

Годишен концерт на БАЛЕТ „КАЛИНА” – ШАРЕН, ЗАБАВЕН И ВЪЛНУВАЩ!

БАЛЕТНА ПРИКАЗКА БЕ ГОДИШНИЯ КОНЦЕРТ НА БАЛЕТ „ГРАЦИЯ” провел се на 30 май в салона на читалище “Напредък- 1869″ .

Варненката Ана – Мария Янакиева, ученичка на Аделина Колева заслужено спечели ГРАНД ПРИ от Молдовския конкурс, провел се на 30 и 31 май 2012 г.

Първия национален конкурс „Нека да е лято” провел се през юни в Павликени бе с многобройното участие на солисти от Вокален състав „Нова Музика” при НЧ „Напредък – 1869” Г. Оряховица с вокален педагог Аделина Колева! 14-годишната Ана Мария Янакиева стана носителка на голямата награда на Първия национален конкурс за млади изпълнители на популярни песни “Нека да е лято”.В четвърта група от 18 до 30 г. фаворит бе Робърт Ангелов.

Солистите на ВС „Нова музика”, балет „Грация”, балет „Калина”, Мариана Попова, Аделина Колева направиха празника на град СТРАЖИЦА много емоционален, песенен и танцувален!

Йоана Маринова и Иван Иванов станаха носители на І – ви награди във ІІ – ра възрастова група, в ХІІІ Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота”, Несебър 2012.

Талантливите певци на Аделина Колева и балет „Грация” с художествен ръководител Соня Георгиева при Читалище „Напредък – 1869” пяха и танцуваха  за всички в Горна Оряховица, които присъстваха на тържествата по повод 127 годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември.

Първа награда за 10 годишната талантлива ученичка на Аделина Колева, Пресияна Димитрова от десетото юбилейно издание на „Сребърна Янтра”. Великолепното изпълнение на Пресияна вдигна на крак, журито на конкурса, председателствано от Силвия Кацарова, Преси заслужено спечели наградата за комплексно представяне, както и още две покани за участие в „Италия, търси талант“ през ноември и за безплатно пребиваване в музикален конкурс в Малта!

Пресияна и сестра й Мирела Димитрова спечелиха съответно Втора и Трета награда през септември от Международен песенен конкурс в Истанбул.

Мирела и Пресияна Димитрови участнички в ВС „Нова музика” спечелиха съответно  Първа и Втора награда от Международен песенен конкурс в Молдова.

Две първи места от СПАРТАКИАДАТА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО за купата „Търновска царица” за БАЛЕТ “КАЛИНА”. Първо място за Кристина Георгиева в категория соло с танца „Барби „Криси” И още едно едно първо място за танците „Танцът на Росинка” за групата от 24 деца в състезателна категория „Формация”, възрастова група „деца” на стил „съвременни танци”.

Участие на двете балетни формации „ГРАЦИЯ”, “КАЛИНА” и Клуб по спротни танци “КСАНИ ДЕНС”в Европейският ден на езиците – 26 септември с организатор Училища “Европа”.

Участие в Тържествен концерт по повод 1 ноември 2012 г. – Деня на народните будители, организиран от НЧ „Напредък – 1869” на:

БАЛЕТ ,,ГРАЦИЯ” С ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ СОНЯ ГЕОРГИЕВА

БАЛЕТ ,,КАЛИНА” С ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ КАЛИНКА ГЕНОВА;

СОЛИСТИТЕ ОТ ВОКАЛЕН СЪСТАВ ,,НОВА МУЗИКА” С ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ АДЕЛИНА КОЛЕВА

– АДРИАНА СЪБОТИНОВА

– ЙОАНА МАРИНОВА

– ПРЕСЯНА ДИМИТРОВА

– МИРЕЛА ДИМИТРОВА

Изнесени 7 самостоятелни коледни  концерта на ВС „Нова музика” в Горна Оряховица и В. Тървоно, Русе и София.

Коледен концерт на балетните формации „Грация”, „Калина”, Клуб по спротни танци „Кснани Денс”.

 

ФОРМАЦИЯ „ El`S DANCE”

Формация „El`S DANCE” с художествен ръководител Алла Костадинова бе читалищен състав от септември 2010 до септември 2012 г. Във формацията участват 24 участника от Горна Оряховица, както и много деца и ученици от В. Търново и Габрово. Изявите на формацията за 2011 са както следва:

31.01. 2011г – участие в клуб „Джак”

26.02.2011г. – участие в община В.Търново по случай празник на физиката

18.03.2011г. – участие в концерт в читалище „Напредък -1869”

14.04-16.04. 2011г. – участие в конкурс гр. Бургас

31.05.2011г. – участие в клуб „Джак” В. Търново

01.06.2011г. – концерт в Центъра за робата с деца В.Търново по повод 1 юни – деня на детето

27-28. 06. 2011 г. – участие в конкурс гр.Балчик

07.09.2011г. – участие в хип-хоп спектакъл гр. Силистра

18.10. 2011г. – участие в концерт по повод юбилейна годишнина на ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” Г. Оряховица

20.10.2011г. – участие в концерт в читалище „Напредък- 1869”

01.11.2011г. – участие в концерт в читалище „Напредък – 1869” – по повод деня на народните будители

 

През 2012 г. формацията реализира един самостоятелен концерт за 14 февруари и множество участия по повод празници, организирани от общините Горна Оряховица, В. Търново и Габрово и от НЧ „Напредък – 1869”.

 

 

КЛУБ ПО СПОРТНИ ТАНЦИ „КСАНИ ДЕНС”

 

2010 Клубът участва в многобройни концерти и сценични изяви

27,28,29 април фестивал Млади таланти град София-

Първа награда – златна купа във възрастова категория до 9 години -Ксандриния Капелова и Денислав Иванов

Ксандриния и Денислав стават бронзови медалисти към Световният Танцов Съвет.

Участия във фестивали без конкурсен характер.

2011 Клубът участва в множество общински мероприятия в град Велико Търново и град Горна Оряховица.

27.03.2011 Национален турнир спортни танци „Танцувай с мен” град София

Ксандриния и  Денислав спечелиха:

Златни медали латиноамерикански танци, група до 9 години

Златни медали стандартни танци, група до 9 години

Сребърни медали латиноамерикански танци, група до 12 години

Втори са в медалистката система „Бронзов медал – два танца” на латиноамерикански и стандартни танци при десетгодишните. Ксандриния и Денислав бяха единствената двойка в състезанието, участвала в осем състезателни кръга.

На латиноамерикански танци при деца до 14 г. десетгодишните Емилиян Добрев и Юлия Горанова са четвърти на ча-ча, пети в медалистката система „Бронзов медал – два танца” и седми в медалистката система „Бронзов медал – три танца”

Двойката Ивайло Димитров и Грациела Григорова спечелиха четвърто място при младежи на латиноамерикански танци.

20.05.2011 Национален турнир по спортни танци град Ямбол

Ксандриния и Денислав спечелиха Бронзови медали латиноамерикански и стандартни танци, група до 9 години

27.06.2011  Международен турнир по спортни танци Гърция, Катерини

Ксандриния и  Денислав спечелиха:

Златни медали латиноамерикански танци, група до 9 години

Златни медали стандартни танци, група до 9 години

Сребърни медали латиноамерикански танци, група до 12 години

Сребърни медали стандартни танци, група до 12 години

2012 Клубът участва в множество общински мероприятия в град Велико Търново и град Горна Оряховица.

Отлично представяне в Международни и Национални танцови турниир по спортни танци на младите таланти на Клуб по спортни танци Ксани Денс.

29 април 2012 участие в Национален турнир спортни танци „Про данс” град София

Ксандриния и Денислав спечелиха Сребърни медали стандартни и латиноамерикански танци, група до 12 години

Габриела и Християн Йорданови спечелиха Бронзови медали латиноамерикански и стандартни танци, група до 8 години

Славена Алексиева и Божидар Тодоров – Пето място латиноамерикански и стандартни танци, група до 8 години.

Наталия Димитрова и Иво Тинкулов, Искра Йорданова и Милен Иванов, Карина и Александър Господинови, достойно взеха купата на Открит танцов турнир в град София. Пълен комплект медали от турнира за сеньорите.

 

13 май 2012 участие в Международен турнир спортни танци „Salonika open”, Solun, Greece

Ксандриния и Денислав спечелиха:

Сребърни медали – латиноамерикански танци, група до 9 години

Сребърни медали – стандартни танци, група до 9 години

Бронзови медали – латиноамерикански танци, група до 12 години

Бронзови медали – стандартни танци, група до 12 години

            20 май 2012 участие в Национален турнир спортни танци” Фантастик данс” град Дупница

Ксандриния и Денислав спечелиха:

Златни медали стандартни и латиноамерикански танци, група до 10 години

Златни медали стандартни и латиноамерикански танци, група до 12 години

Габриела и Християн Йорданови – Четвърто място  латиноамерикански и стандартни танци, група до 8 години

Славена Алексиева и Божидар Тодоров – Шесто място латиноамерикански и стандартни танци, група до 8 години

03 юни 2012 Национален турнир спортни танци „София Данс и Акцент” град София

Ксандриния и  Денислав спечелиха Златни медали и купата за стандартни и латиноамерикански танци, група до 9 години.

Габриела и Християн Йорданови – Бронзови медали  латиноамерикански и стандартни танци, група до 8 години.

Славена Алексиева и Божидар Тодоров – Шесто място латиноамерикански и стандартни танци, група до 8 години.

Състезание Формейшъни до 15 години:

Купа за трето място – Ксандриния Капелова и  Денислав Иванов, Габриела и Християн, Славена Алексиева и Божидар Тодоров

06 октомври 2012 участие в Национален фестивал „Танцова феерия” град Кюстендил

Във възрастова категория дуети до 12 години, Ксандриния Капелова и Денислав Иванов заслужиха първо място с „Забравения танц” , второ място с „Ръка до ръка Испания и Аржентина”.

Във възрастова категория до 12 години, групи – три двойки от клуба Славена Алексиева и Димитър Павлев, Габриела и Християн Йорданови, Ксандриния Капелова и Денислав Иванов са с присъдено второ място на танца „Искам да танцувам”, и трето място „Степ ап”.

Трето място спечелиха и големите двойки на клуба във възрастова категория над 18 години – Искра Йорданова и Милен Иванов, Наталия Йорданова и Иво Тинкулов с танца „В ритъма на Куба”, и четвърто място с „Магията на танца”. Клуб по спортни танци „Ксани денс” по преценка на журито на фестивала се отличи от конкурентните състави с отлична техника на изпълнение и сценично присъствие.

7 октомври 2012 участие в Национален турнир спортни танци „Велбъжданс” град Кюстендил.

Ксандриния Капелова и Денислав Иванов взеха участие във турнира – възрастова категория 9 години и спечелиха първо място-купа и златни медали на осем танца (английски и виенски валс, танго, куйкстеп, самба, ча-ча-ча, румба, джайв).

Славена Алексиева и Димитър Павлев грабнаха златните медали и купата при двойки „Изгряващи звезди” на четири танца, като направиха и демонстрация на танго.

Габриела и Християн Йорданови завоюваха третото място на четири танца, взеха купа и бронзови медали в същата категория.

В следобедния турнир и трите двойки медалисти взеха участие във състезанието за формейшъни на което съдийте неочаквано за зрителите им присъдиха купа за второ място, но за публиката на турнира и жителите на Кюстендил „Ксани денс” бяха първенци.

27 октомври 2012 участие в Танцова Спартакиада за купа Търновска царица град Велико Търново

Ксандриния Капелова 8 години и Денислав Иванов 9 години, грабнаха два златни медала в стил Латино шоу, дуети деца. За талантливата, артистично- технична двойка с множество победи в национални и международни турнири, не представляваше трудност да се качи на най-високото стъпало на стълбичката.

В стил Латино шоу-група деца – Славена Алексиева и Димитър Павлев, Габриела и Християн Йорданови, Ксандриния Капелова и Денислав Иванов единодушно журито им  присъди първото място- златна купа. Трите двойки показаха високо качество на танцуване и оригинална хореография на танците.

В стил Латино шоу – формации деца до 11 години – тринадесет малки двойки на възраст 5-6 години ,  възпитаници на Клуб по спортни танци „Ксани денс” с треньор Николинка Колева се състезаваха за първи път, което не им попречи да вземат златната купа, първото място между висока възрастова конкуренция. Те събраха най-висок бал точки с танца „Обичаш ли ме?”.

В стил Съвременни танци open формации деца до 11 години-тринадесет малки двойки на възраст 5-6 години грабнаха второто място и сребърната купа.

В стил Релакс, сеньорите на клуба – Искра Йорданова, Милен Иванов, Карина и Александър Господинови, Наталия Димитрова и Иво Тинкулов взеха пето място сред многобройната си конкуренция с микса от  танци „Латино ритми”.

В международни турнири  за 2012 година талантлива  двойка Ксандриния Капелова 8 години и Денислав Иванов 9 години са наградени с четири сребърни и четири бронзови медала. В национални турнири само за тази година двойката печели шест златни и два сребърни медала. Това е двойка, която е носител на бронзови медали и звезди към Световния танцов съвет. Ксани и Дени са носители на 40 медала и купи.

Ксани, Дени, Габи, Хриско,Слави и Дарко печелят третото място в Открит танцов турнир в София за формейшън-латиноамерикански танци.

Останалите талантливи възпитаници на клуб „Ксани денс” с треньор Николинка Колева, печелят 8 златни, 8 сребърни,10 бронзови медала в Открити национални турнири на Българската Професионална Танцова Асоциация за 2012 година.

Не на последно място са и постиженията на сеньорите в клуба –Наталия Димитрова и Иво Тинкулов, Искра Йорданова и Милен Иванов, Карина и Александър Господинови, който достойно взеха купата на Открит танцов турнир в град София.

 

ДТФС „ГУСЛАРЧЕ”

В състава репетират 30 момичета и момчета, разпределени в две възрастови групи /от 6 до10г/  и / от11 до 14г./

На 22.11.2010 и 25.11.2010 г. танцьорката от състава Симона Цокева на 6 години, участва с танц в празниците на Детска градина „Бодра смяна” по случай 45 години от създаването й.

Състава участва и в традиционния Коледен концерт на творческите колективи и състави на Читалището с два танца- по един от двете групи на състава.

Репетициите се провеждат два пъти седмично – по един час всяка от групите. В момента в репертоара на състава са включени два танца на малка група-„Засвирили са Дойне” и „Варненски танц”, и в голяма група три танца- „Асеновска ръченица”, „Джиновски танц” и „Северняшка сюита”. Към състава има хорепетитор  с акордеон , който помага при заучаването и представянето на танците.

През  2011 г. детския танцов състав „Гусларче” разшири своята концертна и творческа дейност не само в град Горна Оряховица , а и в цялата Търновска област. В малката група има нови записани деца , като общия им брои към момента  е 24 деца, от които 14 момичета и 10 момчета. Голямата група започна годината с 14 деца , но поради редица причини техния брои намаля на 10.

Двете групи имаха много участия и радваха Горнооряховската общественост със своите изпълнения.

През месец март 2011г. двете групи на състава взеха участие в концерта по случай първа пролет в Читалище „Напредък – 1869” Г. Оряховица с два танца.

През месец април състава участва и се представи блестящо в с. Първомайци на празника на местното Читалище..

В месец юни на 04.06.2011г. „Гусларче” участва с 3 танца – два танца малките и един голяма група в с. Арбанаси на възстановения събор „Арбанаси пее и танцува” , заедно със състави и колективи от цяла северна България . Така малките танцьори от  състава се докоснаха до творчеството на други състави  и придобиха безценен опит на сцена.

Много  покани  за участие получи ДТФС „Гусларче” през  2011 г., а именно: на Петропавловския събор – месец юни  , така и на фестивала в Овча могила през  месец септември  , но ваканцията на децата и късно започналия репетиционен процес в новата творческа година , наложи отклоняването на тези покани .

През месец октомври състава взе участие и в актуалните в последно време предизборни концерти, един от които се  състоя на  20.10.2011г в Читалище „Напредък-1869” с един танц на малката група. На 1- ви ноември заедно с други колективи от читалището по случай деня на будителите малката група изигра още един танц под бурните аплодисменти на публиката, което е атестат за сценичното израстване на малките танцьори.

Не на последно място е и участието в коледния фолклорен концерт през месец декември , където децата участваха с два танца .

С голямо дръзновение и желание децата от ДТФС „Гусларче”  започнаха да изучават през тази година и най-известните български хора /право северняшко, дайчово хоро , пиринско право, тежко македонско , сворнато хоро и мн. други/ , с което се разнообразяват репетициите.

През новата 2012 година дейността на „Гусларче” се основава на работата най-вече с децата от малката върастова група (7-12 години). Още от есента на 2011 г.в творческия сезон 2011-2012 голямата възрастова  група премина към друг ръководител с цел да сподготвя кадри за Фолклорен Ансамбъл „Сидер Войвода”. През 2012 година в танцовия състав участват 22 танцьори 12 момичета и 10момчета. Постави се нов танц- „Влашко настроение” и започна изучаването на нов Варненски танц и нов Джиновски смесен танц.

Освен обработени фолклорни танци, малките участниците заучават и най-популярните хора от нашата Северняшка фолклорна област и от други области на България, чрез които повишават своята танцова култура и разширяват своите познания за българския фолклор.

Концертната дейност на състава започна с участието му на провеждащия се за първи път фестивал на детските танцови състави в град В.Търново „Нашите малки големи танцьори” на 24.04.2012г провел се в Спортната зала на старопрестолния град. Деца от „Гусларче” участваха с 16 танцьора, които изпълниха два танца в конкурсната програма.

Взеха участие в парада по случай 24 май, в празнично шествие през града до Градската градина, в празника на града в края на месец Май на празничната сцена в Градската градина с един танц.

На 29.05 танцьори от състава участваха в Младежкия дом в празничния юбилей на първите основатели на ДЮФА „Гусларче” , пред бивши участници от стария Ансамбъл.

На 1.06 децата играха две хора на площада пред Младежкия дом на празник организиран от Общината по случай празника на детето, където участниците получиха награди и много лакомства. В края на месец юни съвместно с балет Калина и Класическия балет при нашето Читалище, състава участва в годишен концерт с три свои танци на сцената на Читалището.

Както всяка година , така и тази на 31.10.2012г. по случай деня на будителите състава участва с един танц в големия концерт на Читалище ”Напредък-1869” , също и в превърналият се в традиция коледен фолклорен празничен концерт през месец декември , заедно с другите фолклорни колективи при Читалището.

 

 

ФОЛКЛОРЕН КЛУБ „БАЛКАНИКА”

Дейността на клуб „Балканика” , започва с неговото създаване на 05.03.2010 , в залата на „Сидер войвода” от първите десет негови членове – 4 мъже и шест жени от гр.Г.Оряховица и гр.Лясковец. През целия период от създаването му до края на 2010г в клуба са участвали над 30 бр танцьори , като постоянни такива са 16 души от които 3 мъже и 13 жени .

В състава се изучават и играят хора и ръченици от всички хореографски области на България , както и характерни движения и фигури към съответните танци и области.  Към момента в репертоара на състава са включени над 25 броя хора и ръченици, а някой от тях и в два и повече варианта.Репетициите се провеждат два пъти седмично във вторник и петък по един час времетраене , като таксата е 2.00лв.В клуба са закупени от всеки участник по два броя тениски с логото на клуба за репетиции и за сценично участие.Клуб „Балканика” взе участие в Коледния концерт на Читалище „Напредък-1869” с едно изпълнение –„Чичово хоро” от Северняшката фолклорна област.

За новите творчески сезони, участниците в състава имат амбициите да имат нови костюми и заедно с разширяване на репертоара с по сложни фолклорни изпълнения да вземат концертни участия не само в гр.Горна Оряховица, но и в други населени места на конкурси и събори с фолклорни надигравания.

Клуб „Балканика” през 2011 г. се утвърди като състав от съмишленици, обединени от любовта си към танца и българския фолклор. Започнали от начало като малка група  за изучаване на народни хора и ръченици, сега вече участниците се превърнаха в самодейци със сериозни интереси в танцовото и фолклорно изкуство на България , както и  със стремеж за постоянно усъвършенстване и участие в повече концертни и сценични изяви.

През годината бяха привлечени нови 10 члена на клуба , от които 8 жени и 2 мъже.

Състава участва в редица концертни прояви, първата от която беше и много отговорна – Първи фестивал на фолклорните клубове „Болярско надиграване” 2011г, провело се през месец април в град Велико Търново. На него заедно с още 53 състава от цяла България, Балканика участва с три хора , като се представи на много-високо ниво и се завърна с почетна грамота.

През месец май 2011г. клуба участва и в традиционния за нашия град празник на суджука , провел се на 29.05. в градската градина с още две изпълнения , съвместно и с други фолклорни колективи от града.

През месец юни на 25.06.2011г. в летния театър на Читалище „Братя Грънчарови”гр.Г.Оряховица , клуба взе участие и вече превърнал се в традиция Втори фолклорен фестивал „Шарена броеница” от където състава получи почетна грамота.

Във връзка с предизборната кампания както много танцови и други самодейни и професионални състави , така и „Балканика” взе участие в такъв концерт в село Полски Сеновец- община Полски Тръмбеш на 20.10.2011г., съвместно с Ансамбъл „Ряховчани” и групата за изворен родопски фолклор от село Горско Ново село.

Не на последно място е и участието на клуба в коледния фолклорен концерт на Читалище „Напредък-1869” , съвместно с ансамбъл „Сидер Войвода” и детски танцов състав „Гусларче”.

През текущата 2011г. клубът с активното участие на всички свои членове се сдоби със собствен сценичен костюм, даващ нова визия , самочувствие и повод за гордост при артистичните изяви на танцьорите. Към момента активно участие в репетиционния процес вземат участие над 25 танцьори , като в репертоара на клуба вече е нараснал на над 45 броя хора и 5 концертно – сценични постановки .

През текущата 2012 година Фолклорен клуб „Балканика” издигна хороводното и танцово изкуство на едно по-висико ниво, които е плод на изключителният хъс, постоянство и огромно желание за самоусъвършенстване на членовете на нашия клуб. С небивал ентусиазъм участниците посещават редовна репитиционния процес и сами търсят, намират и показват нови интересни хора и ръченици от различни хореографски области на България.

В началото на 2012г. клубът взе участие на 13.02. в традиционния празник на град Лясковец, провел се в Читалището на града с две концертни хора.В края на същия месец по желание на голяма част от танцьорите , клубът осъществи творчески уикенд в Еленския балкан в с.Буйновци, където в приятна атмосфера бяха затвърден целият наличен репертоар на клуба.

Участвахме и вече традиционния за нашия клуб Фестивал „Болярско наддиграване” 2012 в гр. В.Търново на 14 април с две наши хора.

В началото на месец май Клубът взе участие и в честване на годишнината на Читалището в с.Мерданя с три хора , съвместно с други читалищни колективи от Община Лясковец. В същия месец на 23.05. присъствахме на концерт в с.Джулюница по случай празника на селото , където участвахме с три хора и поведохме накрая общоселското хоро на мегдана след края на концерта .Завързахме запознанство с тамошния клуб за народни хора , което е предпоставка за едно плодотворно и дългосрочно сътрудничество с тях.

В края на месец май 2012г членове на клуба участваха в традиционната манифистация за 24 май, заедно с други творчески колективи на нашето Читалище. Лошото и дъждовно време провали нашият ангажимент в Градската градина на 29.05. , където трябваше да участваме по случай празника на суджука на нашият град, където ежегодно всяка година участваме.

През месец юни клуба участва в една инициатва на СОУ „Г.Измирлиев” в хотел Тиролия гр.Г.Оряховица , където запознахме гостите на училището от чужбина с красотота и многообразието на нашия фолклор, чрез изпълнението на две наши хора, а след тях учихме учителите от 4 държави да играят наше право северняшко хоро.

В летния сезон въпреки отпуските и многото семейни ангажименти на нашите танцьори, Клуб”Балканика намери време и сили да участва във  втори Фестивал на фолклорните танцови клубове и групи „Да разлюлеем Балкана” Плачковци 2012г от 28.07 до 29.07 , където по мнението на всички участници, се представихме най-добре от всички участници.В месец септември 4 участници двама мъже и две жени от клуба успешно заместиха  поет ангажимент на ФА „Сидер Войвода”,  поради турне на същия в Турция ,  на комлекс Извора на 05. и 06. 09 с половин часова програма изнесена пред чужди туристи и гости на с. Арбанаси .През същия месец взехме участие в концерт в с.Поликрайще съвместно с други фолклорни клубове от Община Г.Оряховица , по случай деня  на плодородието и зеленчуците.В края на същия месец Клуб „Балканика” участва и в провеждащият се за първи път карвинг фестивал в град Лясковец на открита сцена с две свои хора.

На 31.10.2012 съвместно с всички творчески колективи участвахме с две наши композиции в станалия традиция концерт на нашето Читалище концерт по случай деня на будителя.

Накрая както всяка календарна година, Клуб „Балканика” участва заедно с други фолклорни колективи от читалището в изцяло фолклорен концерт на 18.12.2012г. с две свои композиции.

През настоящата година се изработиха и оригинални колани , както и китки за дамите от нашия клуб, с което костюмите станаха още попълни и красиви и спомагат за пълноценното ни представяне на сцена.

Както се вижда от отчета в сравнение с предходните години , броят на участията и концертните изяви на нашия колектив се увеличават . Това говори за нарасналата необходимост на  хората от нашия край, във време на финансова криза и нищета , да се завръщат към народните си корени и да обръщат по-голямо внимание на фолклора и българкият танц , като един от стожерите на духовността и стълб на българщината към настоящия момент в България.

Нарасналата популярност на клуба извън границите на нашия град е прпоставка за повече покани и изяви на нашият колектив през новата година , което ме задължава като ръководител на този състав да повишавам равнището на репертоара и да продължаваме все така ентусиазирано да разпостраняваме красотатта на българския танц.

 

ТВОРЧЕСКО-ЛИТЕРАТУРНА ГРУПА „АСЕН РАЗЦВЕТНИКОВ”

През 2010 година Групата участва в литературните конкурси:

„Искри над Бяла” в гр. Бяла, „Искрите в родовата памет – книжовници и будители Цани Гинчев и Никола Козлев” в гр. Лясковец, Национален конкурс за поезия „Мара Белчева” в гр. Севлиево, Национален конкурс за поезия в гр. Кула и конкурс за поезия в гр. Бургас, в национален конкурс ,,Листопад на спомените” – Варна.

В конкурсите са отличени Мария Костова, Лина Марини и Димитър Панайотов.

ТЛГ проведе множество вътрешни рецитали и рецитали в НЧ „Напредък -1869”, Младежки дом Г. Оряховица, ОУ „Иван Вазов” и  ЦДГ „Бодра  смяна”.

На 12 април творците от групата участваха в авторски рецитал в с. Драганово по повод Пролетните празници в селото.

Творците издадоха „Алманах” във връзка с 140 години от обявяването на Горна Оряховица за град и сборник стихове „Листопад на спомените”, в който с творбите си участват седем творци от ТЛГ: Димитър Панайотов, Мария Костова, Елена Пановска, Дора Евтимова, Никола Манев, Стефка Токмакчиева и Валентин Ангелов.

Участие в тържеството по повод 140 години от обявяването на Г. Оряховица за град.

Участие в поетични вечери във връзка с празници на творци от групата, приятели и колеги от творческата група от Лясковец и Драганово.

Подготвено и изнесено литературно четене в Общинска библиотека и  участие в тържество в Младежки дом съвместно с ветераните – туристи по повод 140 години от създаването на Г. Оряховица като град.

Срещи с поети и почитатели на мерената реч от Пенсионерски клуб „ Филип Тотю” Г. Оряховица по повод представяне на седмата книга на Николинка Енчева „Детелината в нашата нива”.

Участие в социална дейност – посещение на Дневен център за деца и възрастни с увреждания под надслов „Топлина за всяко дете”, както и участие в Коледното тържество на центъра с подарък 12 стихосбирки за Коледния  Благотворителен базар, организиран от ЦДВУ.

През 2011 година бяха реализирани:

Съвместен рецитал с творческата група от град Лясковец в Младежки дом – Г. Оряховица на тема ,,140 години град Горна Оряховица”.

Литературно четене в читалнята на общинска библиотека във връзка с честванията относно 140 години град Горна Оряховица.

Творческа среща – разговор с поета Чалъков в НЧ ,,Напредък – 1869” с авторски рецитал на Творческа – литературна група ,,Асен Разцветников” и авторски музикални изпълнения на поетите – музиканти от дует ,,Тюркоаз” Галина Москова и Валентин Ангелов.

Участие в национален конкурс ,,Листопад на спомените” – Варна.

Участие в национален конкурс за поезия ,,Искри над Бала” – Бяла.

Участие в национален литературен конкурс ,,Петър Ковачев” организиран от Община Плевен.

Участие в международен конкурс за поезия ,,Белоцветните вишни” организиран от Народно читалище ,,ВЪЗРОДЕНА ИСКРА – 2000” – Казанлък.

Участие в ІХ – ти национален поетичен конкурс ,,Любовта е пиянство или пиянство от любов” – Силистра.

Участие в национален конкурс за поезия – гр. Кулата.

Участие в градски конкурси, където се отличиха Елена Пановска и Любослава Христова.

Посещение и рецитал на детска тематика в Дневния център за деца с ментални увреждания.

Представяне на стихосбирката ,,Детелината в нашата нива” на поетесата Лина Марини в пенсионерски клуб ,,Филип Тотю войвода” Г. Оряховица.

Представяне на стихосбирката ,,От любов към живота…” на поетесата Стефка Токмакчиева в Младежки дом Г. Оряховица.

Участие в пролетните празници на с. Драганово и посещение на къщата – музей на патрона на литературната група Асен Разцветников.

Изнесени тематични авторски рецитали в Клуб на пенсионера ,,Филип Тотю войвода”, ЦДГ ,,Бодра смяна” и пред ученици от професионална гимназия ,,М. В. Ломоносов” – Г. Оряховица.

Посещение на представянето на книгата ,,Атанас Буров” на проф. Нено Неделчев.

Участие на ТЛГ ,,Асен Разцветников” с авторски рецитал в Градски исторически музей във връзка с празника на музеите.

Участие на ТЛГ ,,Асен Разцветников” в тържество, посветено на Деня на поезията, музиката и възрастните хора в зала №1 на Община Горна Оряховица.

Съвместно тържество на ТЛГ ,,Асен Разцветников” и Творческа група ,,Пробуда” гр. Лясковец за Деня на поезията, музиката и възрастните хора;

Литературни четения пред членове на Регионалния център на онкоболните в Горна Оряховица.

Целогодишно  разглеждане и обсъждане на творбите на всички членове на ТЛГ ,,Асен Разцветников”.

Участие на ТЛГ ,,Асен Разцветников” в концерт посветен на 1 ноември – ден на будителите.

2012 година отчитат следните дейности:

Участие в Национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ в гр. Силистра, посветен на 14 февруари – Ден на Св. Валентин и на Св. Трифон Зарезан, в Международен конкурс за поезия „Белоцветните вишни“ – Стара Загора, в национален конкурс за поезия ,,Искри над Бала” – Бяла, в национален поетичен конкурс „Биньо Иванов” – Кюстендил, в национален конкурс за революционна поезия „Оборище – Факел на Свободата” в читалище ”Св. Св. Кирил и Методий – 1912” в село Оборище, в национален конкурс ,,Листопад на спомените” – Варна.

Участие в представяне на книгата на Радка Пейчева уредник на къщата – музей на Емилиян Станев във В. Търново.

Авторски рецитал на тема ,,Дама ли е нашата жена” с участие на клуб на пенсионера ,,Филип Тотю войвода”.

Участие в поетичен двубой с млади поети от ПГЕЕ ,,М.В. Ломоносов” с участието на дует „Тюркоаз” и дует „Цаневи”.

Участие в гражданска дискусия на тема: ,,Права на пациенти”.

Подготовка на поетичен лист със стихове на всички членове на групата издаден като подлистник към вестник „Седмицата”.

Поетесата Мария Костова представи последната си стихосбирка „Песента на времето”.

Проведени срещи – рецитали с децата от ЦДГ ,,Бодра смяна” във връзка с Деня на детската книга и с деца предучилищна възраст от ОДЗ „Елена Грънчарова”, с млади творци от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, с творческата група от Лясковец под надслов „Словото – минало, настояще и бъдеще” и с варненските поети – Маргарита Савова и Георги Ковачев, съвместно със сдружение „Човеколюбие” в Малка зала на НЧ „Напредък – 1869”.

Посещение на 60 годишния юбилей на творческата група от В. Търново.

Посещение на Великотърновската библиотека във връзка с представяне новата стихосбирка на г-жа Павлина Николова

Посещение на Градски исторически музей с лекция за Априлското въстание, посещение във връзка с представителната изява на клуб „Родолюбие” към ОУ „Отец Паисий” с. Писарево по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора” с ръководител поетесата Грета Новакова.

Посещение и среща с уредника на къщата – музей на Емилиян Станев във В. Търново, проведена в читалнята на библиотеката Г. Оряховица.

Проведен вътрешен рецитал със стихове на Шекспир в превод на Владимир Свинтила.

Участие с подходящи стихове в празника на възрастните хора в Общината.

Посещение на концерта във връзка с 5 годишния юбилей на Асоциацията на онкоболните с водеща поетесата Мария Костова.

Участие в 50 годишния юбилей на историческия музей в града.

Участие на всички членове на групата със стихове  в Петия празник на художественото слово под стряхата на клуба на пенсионера „Родолюбец” в с. Самоводене в навечерието на 1 ноември – Дена на народните будители, с цел да се поклоним пред великата сила на Словото. Празника премина под мотото „На любовта всички възрасти са покорни”.

Публикувани стихове на членове на ТЛГ във в-к „Рима” и Алманах – поезия и проза „Лира”

Участие в Общински конкурс за есе на тема „Емоционалния смисъл на думата будител” и І – ва награда за Любослава Христова.

Участие в Областен конкурс за литературно творчество „Цани Гинчев и Никола Козлев” в гр. Лясковец и на призови места са отличени:

Галя Москова – І – ва награда за стихотворението „Плачът на майките” и специална областна награда.

Лина Марини – ІІ – ра награда за стихотворението „Слава, вечна слава”

Дора Евтимова – ІІІ – та награда за стихотворението „Извор непреходен”

Димитър Панайотов – ІІІ – та награда за разказите „Докторът” и „Щастливата Марина”.

 

ГРУПА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ ПЕСНИ „ОЧАРОВАНИЕ

Самодейците от ГСГП „Очарование” с ръководител Стефка Аргирова отчитат 9 участия през изминалата 2011 г. както следва:

27 април – участие в Младежки дом.

1 май – участие на площад ,,Георги Измирлиев”.

14 май – участие в Регионален преглед на пенсионерските състави – Полски Тръмбиш.

29 май – участие в Празника на град Горна Оряховица – площад ,,Георги Измирлиев”.

5 юни – участие в Юбилей на Пенсионерски клуб № 1 – Русе.

2 юли – участие в Регионален фестивал ,,От дума на дума” – Дряново.

1 октомври – участие в концерт по повод Деня на възрастните хора.

6 октомври – І – ва награда от Фестивал ,,Листопад на спомените” – Варна.

1 ноември – участие в концерт послучай Деня на народните будители – Младежки дом.

През 2012 г. ГСГП „Очарование” са реализирали 12 участия, както следва:

Месец Април – Участие във Великденски концерт.

Месец Май – Участие в Първомайски концерт.

18 май – участие в XVI – то издание на Регионален преглед на старата градска песен „БОЖУРИ” Горна Оряховица ` 2012.

Участие в концерт за 24-ти май – Ден на славянската писменост и култура;

29 май – участие в концерт за деня на народната памет.

Месец Юни -Участие във Фестивал на старата градска песен – Полски Тръмбеш;

Участие във Фестивал на старата , градска песен ,„Нежни чувства”,

Пловдив.

Участие в концерт в ДНА – Русе.

Месец Септември- Участие във Фестивал на старата градска песен  „Самоков 2012”;

Месец Октомври – Участие в концерт по повод 1 октомври – Международния ден на възрастните хора. Участие в Празник на старата градска песен ,,Мара Врачанка”- Враца;

Месец Декември- Участие в Коледен концерт.

Групата за стари градски песни „Очарование” откликва на поканите на много организации за изнасяне на програма.

През 2012 г. ГСГП „Очарование” с ръководител Стефка Аргирова е носител на две първи награди от ХІІІ то издание на фестивала „Мара Врачанка” – Враца за най- добър сценичен тоалет и най- добро групово изпълнение.

ІІ. ПРОЕКТИ, ПОДКРЕПЯНИ ОТ ВЪНШНИ ДОНОРИ И ПРОГРАМИ

През изминалия период НЧ „Напредък – 1869” реализира редица проекти, финансирани от външни донори и програми:

1. ПРОЕКТ «АКТИВНИ ГРАЖДАНСКИ ОБЩНОСТИ ЧРЕЗ ЧИТАЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ», финансиран от Платформа „АГОРА” чрез Фондация „Америка за България” тематично направление „Права на гражданите”. Създаде се Дискусионен клуб „Права на гражданите” при НЧ „НАПРЕДЪК – 1869” чрез проведени  две граждански дискусии и се избра с консенсус 7 членен граждански екип.

2. През септември гражданския екип по проекта на Платформа „Агора” разписа проект за гражданска инициатива „Дискусионен клуб „Права на гражданите” при НЧ „НАПРЕДЪК – 1869” с бюджет 4 158 лв. Проекта бе одобрен и през октомври се подписа договор с платформа „АГОРА” за финансиране в размер на 3 500 лв.

Инициативата бе с продължителност 7 месеца от 01.09.2011 г. до 31.03.2012 г., в резултат на изпълнението на проекта се реновира и обзаведе нова зала във фоайето на читалището, която успешно се използва за обучения, семинари, репетиции на балетни състави, кинопрожекции, работни срещи и др. изяви. При изпълнение на проекта се използва над 300 часа доброволен труд, проведоха се множества събития свързани с информиране на гражданите за техните права.

3. През 2011 г., за пореден път, спечелихме и реализирахме проект към Министерството на културата по направление допълваща субсидия за читалище на стойност  900 лв. за художествено – творческа дейност на читалищните състави. През 2012 г. отново кандидатствахме за допълваща субсидия с цел ремонт на санитарни помещения на всички етажи и закупуване на сценични костюми на читалищните състави.

4. През юли 2012г. приключи реализацията на проект: Разкриване на работно място за лице с трайно увреждане в НЧ „Напредък – 1869” Горна Оряховица към Агенцията за хората с увреждания. През септември 2011г. бе назначено ново лице с увреждане, което работи 10 месеца като технически сътрудник.

5. Бенефициентът – МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „АЛТЕРНАТИВА” с главен художествен ръководител СИМЕОН ХРИСТОВ продължава да реализира проекти по програма ,,Младеж” и „Младежта в действие”, Световната банка и Европейската младежка фондация – Страсбург.

6. Проект „Новo начало – от образование към заетост” Схема BG051PO001-1.1.06 „СЪЗДАВАНЕ НА ЗАЕТОСТ НА МЛАДЕЖИТЕ ЧРЕЗ ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СТАЖ” към АЗ, където заявихме работно место за стажанти специалист танцово изкуство към ФА „Сидер войвода”. Проектът е одобрен и изпълнен, и отчетен през юли 2012г. През октомври продължихме успешно реализираният проект по същата програма, като заявихме нови работни места за шест младежи /безработни, до 29 години и без стаж по специалността по диплома/, заявките са одобрени и предстои сключването на договори през декември 2012 г.

7. Инициативата „Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „НОВА МУЗИКА” успешно се провежда всяка поредна отчетна година. През 2012 г. бе VІІ – то поредно издание в което взеха участие 85 млади хора от България, Естония, Украйна, Франция , Босна и Херцеговина, Албания, Италия и Молдова. На конкурса,които се проведе от 25 до 27 май в салона на НЧ „Напредък – 1869” Горна Оряховица бяха раздадени 42 парични и предметни награди и голямата награда Гран При и статуетката символ на конкурса.

8. Инициативата „Празници на младежките аматьорски театри „Актьори на европейска сцена” –през периода 2010 – 2012 г. успешно се проведоха ІІІ, ІV-то и V –то поредно издание на инициативата.

ІІІ. ГРАЖДАНСКИ И СОЦИАЛНИ ИНИЦИАТИВИ:

Създадения през месец април 2008 г. блог с адрес https://napredak1869.wordpress.com/ на НЧ „Напредък – 1869”  активно продължава да функционира и в него се отразяват всички събития и културни мероприятия, произведени и реализирани от Читалищните колективи на територията на града, общината, региона и извън граница. Блогът  до момента има 62 000 посещения, 375 публикации, 13 страници и 108 коментара. В него се дава възможност на посетителите да се информират и коментират публикуваните статии.

Продължава и активността на сайта на читалището http://napredak1869.com/, който до момента е посетен 4486 пъти. Сайта не е обновяван от месец септември 2010 година.

Създадената фейсбук страница на читалището през 2011 г. успешно рекламира съставите си чрез аудиовизуални файлове и уведомява партньори и почитатели за предстоящи събития, в които участват читалищните състави.

В читалището се организират и провеждат редица пресконференции, които информират медиите за дейностите на читалищните колективи.

През периода стартирахме реализация на кинопрожекции на български филми и над 50 театрални представления от гостуващи професионални и самодейни театрални състави.

През 2012 г. организирахме и проведохме 4 беседи и дискусии на тема „Права на гражданите”.

Читалищните състави участват във всички инициативи, форуми, концерти и др. културни прояви, организирани от Читалището, училищата, НПО, бизнес организации и Община Горна Оряховица.

Съставите при читалището организират и участват в благотворителни инициативи.

ІV. МЕНИДЖМЪНТ.

За осигуряване на своята годишна работа читалище „НАПРЕДЪК – 1869” работи на партньорски принцип, както с международни и национални финансиращи програми, така и с бизнес и местна власт.

Всяко финансиране, спечелено като подкрепа за проекти и инициативи на читалището е в резултат на изготвени и обосновани предложения за финансиране, формално документирани договорни взаимоотношения, строга отчетност пред донорите и финансиращите организации и институции и взаимно уважение.

Община Горна Оряховица е една от финансиралите ни институции, както по силата на законово регламентираната държавна субсидия, така и след одобряване на наши предложения за съвместна дейност.

Продължихме да получаваме подкрепа чрез договори за дарение с фирми, представители на стопанския и частен сектор, подпомагащи наши проекти, предимно за големи културни изяви .

До месец април 2011 си партнирахме със „Училища Европа”, които са доставчици на квалификационни услуги и обучения по програмата „Аз мога” по ОП „РЧР” чрез Бюрата по труда и Агенцията по заетостта и в читалището започна курс по Английски език в три нива. През 2012 г. партньорството продължава чрез предостаяне на площ от читалището за рекламно пано, както и участия на читалищните състави балет „Грация”, балет „Калина” и Клуб по спортни танци „Ксани денс” в Европейския ден на езиците, организиран от „Училища Европа”.

През ноември 2012 г. Комисията за оценка на предложенията за предоставяне на малки грантове за организиране на кампании за набиране на средства от индивидуални и корпоративни дарители от Български център за нестопанско право одобри кандидатурата на Народно читалище „Напредък – 1869” и получихме грант в размер на 500 (петстотин)лв. С полученото дарение ще бъдат изготвени, отпечатани и разпространени рекламни брошури, с цел набиране на средства за предстоящият 60 годишен юбилей на Фолклорен Ансамбъл „Сидер войвода”.

Всички постъпили безвъзмездни средства от външни донори – наши и международни са отчетени и приети, според изискванията и формалните правила на Европейския съюз, Министерство на културата, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието, младежта и науката и община Г. Оряховица.

Читалище „Напредък – 1869” е изключително благодарно за споделяния през годината експертен ресурс с редица институции, НПО – национални и европейски.

Добрият мениджмънт по отношение на човешкия ресурс на организацията и външните ни сътрудници е ключов за ефективната работа на читалището.

През периода организацията осъществяваше дейността си с екип от 28 заети лица – щатен персонал и над 10 художествени ръководители, изпълнители, сътрудници и консултанти.

 

Материална база

През 2011 година продължи дейността по модернизиране и реновиране на материалната база – сградата на читалище „Напредък – 1869”. Твърде оскъдни бяха финансовите средства за тази дейност но въпреки това с доброволен труд от служители при читалището през септември бяха пребоядисани стени и тавани в Балетна зала и Солфежна зала и залата на Младежки театър „Алтернатива”.

Подменихме съществуващата портална врата при западния вход на читалището с алуминиева портална врата, подменихме и амортизираната портална врата за сценични декори с нова PVC.

В Балетна зала бе нарисувано пано „Балерини”.

През лятото се извърши реновиране на залите на ФА „Сидер войвода”, а именно: Подмяна на балатум  и подмяна на част от деколинова облицовка на стените в Танцова зала, боядисване на стени и тавани на фоайе, тоалетни, коридори, стълбищна клетка, шпакловка и боядисване на залата за репетиции, подмяна на съществуваща врата с РVC врата в тоалетни.

С доброволен труд и със материали, закупени по проект, финансиран от Платформа „Агора” бе създадена нова зала във фоайето на читалището с предназначение за беседи и дискусии, която успешно се ползва като зала за репетиции на деца от малките възрастови групи на балетите „Калина” и „Грация”, както и  зала за беседи, организирани от читалището и Общинската библиотека.

Закупиха се и монтираха инвенторни системи „Касетъчен тип климатик” за залата на Младежки театър „Алтернатива”, залата за беседи и дискусии и две офис помещения.

През 2012 г обзаведохме зала за обучения с дарени от ОУ „Иван Вазов” 6 учебни маси. Оборудвана е с климатична система и има капацитет за обучения на групи с максимален брой от  12 курсиста.

V. ПАРТНЬОРИ, ДОНОРИ И СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИ

Настоятелството на читалище „Напредък – 1869” оценява високо подкрепата на всички организации, институции, донорски програми и фондове, НПО от страната и Европа, граждани, лидери, представители на частния бизнес сектор, благодарение на които се реализираха голяма част от основните дейности през годината.

Благодарим на:

Министерство на финансите; Министерство на културата; Министерство на образованието, младежта и науката; Министерството на труда и социалната политика; Община Горна Оряховица; Общински съвет Горна Оряховица; Бюро по труда – Г. Оряховица; Общинска библиотека; Читалища в община Г. Оряховица; Кметове и кметства в община Г. Оряховица; Основни училища и гимназии в гр. Г. Оряховица; Детски градини в гр. Г. Оряховица; Българско Национално Радио; Съюз на българските композитори; Съюз на читалищата в България; Фондация за развитие „Читалища”; Платформа „Агора”; РЕКИЦ – В. Търново; Читалище „Искра” В. Търново; Адиг Груп – София; „Гулбанис вайн” – ООД”; „Минов Ланд”; „Премиум” ООД; „Поликомерс” ООД; фирма „Боби”; „Аркус” АД; „Грестокомерс”; „Тотал – Вини”; „Юнифейс”; „Мира колекшън”; „Стефанов – Иван Стефанов” ЕООД; „Артея 91”; „Крис Р”; „Търговия за бита” ЕООД; „Захарни заводи” АД; „Хит” ООД; „Купро Христо Шаранков” ЕООД; Вестник „Седмицата”; Вестник „Устрем”; Вестник „Борба”; Вестник „Янтра днес”; Вестник „Форум”; Телевизия „Видиосат” и „Еропоком Царавец” и др.

Атанас Петров:

Председател на НЧ „Напредък“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: