ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК – 1869“ ЗА 2011 ГОДИНА

Уважаеми, членове, приятели, поддръжници,

За читалище „НАПРЕДЪК 1869”  2011 година  бе  година на успехите. Възпитаниците на Аделина Колева от Вокален състав „Нова музика”се пребориха и станаха победители в национални и международни телевизионни формати „Гласът на България”, Х-фактор и детска песен на Евровизия. Стелияна Христова, Иван Иванов и Богомил Бонев превърнаха Горна Оряховица в музикална столица на България.

Гордеем се със Стелияна Христова – гласът на България, „Супергероите” Иван Иванов, беквокалистите Йоана Маринова и Михаела Маринова – победители в Националната Детска евровизия 2011 и  класирали България на осмо място на конкурса „Детска песен евровизия 2011 в Ереван, Армения и Богомил Бонев – тийн идолът, вторият  БГ Х-фактор, Десислава Златева станала СВЕТОВЕН ПРЕТЕНДЕНТ в гранздиозния проект на AVON VOISES и достигнала до втори кръг на конкурса.

Гордеем се с реализираните спектакли на Младежки театър „Алтернатива” ,,Ъндърграунд” от Христо Бойчев и „Най-чудното чудо” по Стефан Цанев, които зарадваха деца и тийнеджъри и техните родители.

Гордеем се и с  концертите на хор „Славянско единство” по време на  Шести международен хоров фестивал в Жерзà – Франция и концертите на Фолклорен ансамбъл «Сидер войвода», изнесени на Международния фолклорен фестивал в гр. Шумперк – Чешка Република .

Гордеем се  с наградите и медалите, донесени ни от конкурси в града, страната и чужбина от клуб по спортни танци „Ксани денс”, балет „Калина”, формация „Елс денс”, балет „Грация” и с издадените стихосбирки на Творческо литаретурна група „Асен Разцветников”.

Благодаря на всички, които бяха част от голямото общество колеги, приятели, ползватели, поддръжници на читалището  през изминалата 2011  г.

Благодаря на членовете на Настоятелството:

Димитър Стоянов, Светозар Моллов, Веселин Какамъков , Ангел Колев и Йордан Аврамов.

И през изтеклата година екипа на читалището работеше за:

1.  Обучение на деца, младежи, възрастни;

2.  Изява на деца и младежи в клубове и формации, школи и профили;

3. Културни изяви за деца и възрастни на градски, регионални,национални и международни сцени;

4.   По-добра материална база и комфорт на читалището;

5. Развитие и поддържане на членството ни в Национални и международни партньорства и мрежи;

6. Осигуряване на финансовата си устойчивост;

7. За по-добрия имидж на Г. Оряховица и хората на Горна Оряховица.

Ето нашите резултати,продукт на целогодишните дейности, подчинени на гореизброените ни  цели и произтичащите от тях задачи.

І. Основни направления и дейности

ХОР”СЛАВЯНСКО ЕДИНСТВО”

Общият брой на концертните изяви на Хор „Славянско единство” е 13, както следва:

30.ІV – Съвместна фотоизложба-концерт в НЧ „Развитие 1869”, гр. Разград,

с участието на хор „Славянско единство” и хор „Железни струни”

под надслов „Два хора – две езера – два обектива”

1– 5.VІ – Участие в Шести международен хоров фестивал в Жерзà – Франция с концертни изяви както следва:

1.VІ – Надпяване с другите хорове на церемонията по откриването

2.VІ – Концерт в театър „Корнийон”, гр. Жерза

3.VІ – Изпълнение на църковнославянски песнопения и български фолклор в

църква и на площад в гр. Клермон-Феран; концерт в църква в гр. Ноанан

4.VІ – Концерт в гр. Шато Ге; концерт в театър „Корнийон”

5.VІ – Гала концерт в зала „Галион”, гр. Жерза

11.Х – Концерт на младите таланти на хор „Славянско единство” в

художествена галерия „Недялко Каранешев”

20.Х – Участие в Концерт по повод закриването на предизборната кампания на политическа платформа „Единни за Горна Оряховица”

21.Х – Концерт по повод закриването на предизборната кампания

1.ХІ – Концерт по повод Деня на народните будители

19.ХІ – Сборен концерт-изложба с хор „Железни струни”, Разград

22.ХІІ – Коледен концерт

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ”СИДЕР ВОЙВОДА”

Основна роля в изграждането на концертите и спектаклите на фолклорен ансамбъл “Сидер войвода” имат трите звена – хор, оркестър и танцов състав. В репертоара на състава са включени музикално -танцови постановки от всички фолклорни области на страната.

Изминалата година  бе успешна, въпреки сериозната финансова криза, която нямаше как да не се отрази и на концертните изяви на ансамбъла. Изнесени бяха около 50 концерта в региона, страната и зад граница.

Емблематични музикално – танцови творби за ансамбъла  са:

„Крайдунваски танц”, „Мизийска сюита”, “Лъжец и дружки” “Мотиви от Пирин””Девойко мъри хубава” и др.

Песните и танците на ансамбъл „Сидер войвода“ използват мотиви от народното творчество, но притежават подчертано звучаща съвременна мелодика, хармонизация, съвременни ритми и пластика и внасят свежест и пъстрота в репертуара му.

Във хоровия състав бяха поставени няколко нови акапелни песни:

•          “Малка мома” – обр. Георги Петров

•          “Дреме ми се, лега ми се” – обр. Коста Колев

а заедно с оркестъра бяха поставени песните:

•          “Брала мома ружа цвете”

•          “Ой ти Радке малка моме”

През отчетния период продължи сътрудничеството с фирма “Люба турс” от гр. София, с помощта на която се реализираха 6 концерта пред гости от САЩ.

През месец август ФА”Сидер войвода” бе поканен за участие в международния фолклорен фестивал в гр. Шумперк – Чешка Република .

Участието бе по-вече от  престижно, първо защото фестивалът бе  21 ви, това е знак за традиция и престиж,  второ, че той се провежда по линия на международната организация ЦИОФФ. По време на турнето ФА”Сидер войвода” изнесе 5 концерта пред чешката  публика заедно със състави от ИТАЛИЯ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ, САЩ, СЛОВАКИЯ, УКРАЙНА и 12 състава от Чехия.

Поради доброто си представяне, ансамбълът бе поканен и изнесе самостоятелен концерт на  международен фолклорен фестивал в гр.Ниса – Полша.

Със средствата от концертната дейност на ансамбъла реализирахме турнето в Чехия. Успяхме да подобрим материалната база на ансамбъла и малка част от костюма, но това е крайно недостатъчно и би трябвало да се обърне сериозно внимание на този проблем за в бъдеще.

Трябва да благодарим на всички спонсори на ансамбъла, без която помощ не бихме могли да реализираме нашата дейност.

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР ,, АЛТЕРНАТИВА”

От 2000 година МТ ,,Алтернатива ” работи с програма ,,Младеж” и „Младежта в действие“ 2007 – 2013, Световната банка и Европейската младежка фондация – Страсбург. След направените многобройни обмени, театърът натрупа положителен опит от своята работа, като започна активно да подпомага сродните си партньори, не само в областта на театралната дейност, но и в умение при осъществяване на младежки контакти.

Активното сътрудничество с дом ,,Асен Златаров”–София, Сдружение „Приятели”– Г.Оряховица, Община Варна и център ,,Отворени врати”–Велико Търново съответства на една от целите на младите хора – да подпомагат младежи в неравностойно положение, и чрез изкуството да ги социализират в обществото.

За израстването на театъра в сферата на гражданското образование и дейност, активна помощ оказва фондация,,Бизнес и образование”–София, преподаватели от Софийският университет, писателите Стефан Цанев, Васил Станилов,Недялко Йорданов, Хайгйшот  и др.

Театъра е част от младежката театрална мрежа „Агора” и работи върху нови театрални приоми за решаване на обществени проблеми чрез изкуството. Ползва методите на Гали и форум театъра.

През 2011та бяха реализирани спектаклите ,,Ъндърграунд” от Христо Бойчев и „Племена”, които се радваха на небивал интерес в средите на тинейджарите и техните родители. Бяха изнесени над 7 спектакъла пред многобройна публика.

От 2008 година театърът работи съвместно с театър ,,Цвете”–София за реализиране на младежки форум – спектакли. Реализирани са спектаклите ,,Забавления – къде?”,и  „Приятелки”, с който гостува в София. Театърът взе дейно участие в Празника на града и Празника на Горнооряховския суджук, както и в Детския общински празник.МТ „Алтернатива”, работи и по образователни спектакли, като целта е повече мобилни представления в страната и чужбина.

В момента с МТ”Алтернатива” по проект работят и двама доброволци от Литва и Германия, миналата година работиха трима доброволци от Полша, Швеция и Испания. До сега в театъра за работа по европейската комуникативност на младежите са работили над 17 доброволеца от различни Европейски държави. Това обогатява нашите младежи и им дава равни шансове с техните европейски колеги.

В момента МТ „Алтернатива” има изпратени български доброволци в Швеция и Дания и има реализирани над 25 младежки обмена по проекти.

2011 година бе година на успешни обмени. През юни тази година театърът гостува в Полша.

През юли, театърът успешно се включи в реализирането на многостранният проект ,,Доброволци засилват взаимното разбирателство чрез изкуство” с участието на театрални групи от Полша, Швеция, Унгария, Испания и България. Също през юли се осъществиха Четвъртите международни празници на Младежките аматьорски театри-Г.Оряховица 2011, в който вземаха участие колективи от страната и ЕС.

Работата по международни програми разширява възможностите за международни контакти и знания за Европейската общност. По този начин се осъществяват основните цели на формированието – да изгради мост между любителската и професионалната сфера на изява на личността, чрез осмисляне свободното време и да допринася с информация, чрез комуникация, свободен обмен на идеи и знания, с действия и пример за по – добро разбиране на начина на живот на ,,другия”.

През отчетната година, театърът е взел участие в над 51 самостоятелни и общи концерти, спектакли и тържества.

ШКОЛА ПО ИЗКУСТВАТА

В създадените профили на школата: класически инструменти – пиано, китара и ударни инструменти, балет „Грация”,  Балет „Калина”, Вокални Състави – ,,Патиланчета”, ,,Патиланци” и ,,Нова Музика” – концертен, Формация „ЕЛС ДНЕС” и Клуб по спортни танци „Ксани денс”   се обучават над 300 талантливи, млади хора.

Благодарение на прекрасната работа на творческия екип, добрата и ползотворна дейност на Школа по изкуствата с директор Аделина Колева  и художествените ръководители Соня Георгиева, Калинка Генова, , Йордан Дремов, Милко Тодоров Снежанка Бакьова, Милена Николова , Алла Констадинова  и Николинка Колева, води до сериозни успехи – многобройни награди от национални и международни конкурси и фестивали, TV и Шоу програми, програми на БНР, благотворителни прояви и др.

В ПРОФИЛ КЛАСИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ през годината се обучаваха общо 20 участника в класове пиано с ръководители Й. Дремов и Сн. Бакьова и клас Китара и ударни инструменти с ръководител М. Тодоров. Участниците изнесоха 3 самостоятелни концерта и 3 участия в концерти, организирани от НЧ „Напредък – 1869”, Община Г. Оряховица и НПО в града. По дати както следва:

16 март – съвместна продукция на Профил класически инструменти – клас пиано с ръководител Йордан Дремов и клас китара с ръководител Милко Тодоров;

20 май – участие на възпитаници клас китара в концерт на Училища ,,Европа”;

16 юни – Годишен концерт на Профил класически инструменти – клас пиано с ръководител Йордан Дремов и клас китара с ръководител Милко Тодоров;

1 ноември – участие на Профил класически инструменти – клас пиано с ръководител Йордан Дремов , клас китара с ръководител Милко Тодоров и клас пияно с ръководител Снежанка Бакьова в концерт за деня на Народните будителите;

7 ноември 2011-участие в Тържествена сесия на Общински съвет град Горна Оряховица на класа по пиано

21 декември – Коледна продукция на Профил класически инструменти – клас пияно с ръководител Йордан Дремов , клас китара с ръководител Милко Тодоров и клас пиано с ръководител Снежанка Бакьова;

ВОКАЛНИТЕ  СЪСТАВИ „ПАТИЛАНЧЕТА” И „ПАТИЛАНЦИ” с художествен ръководител Милена Николова през изминалия период имат 7 участия които както следва са:

17 март – Пролетен концерт на Читалище „Напредък” -„Патиланци”

21 април – Великденски концерт – Младежки дом-„Патиланци”

17 май – празници на гр.Горна Оряховица – Пиано Бар -„Патиланци”

22 октомври – участие в предизборен концерт – „Патиланци”

1 ноември –Ден на будителите – участие с „Патиланци” и „Патиланчета”

2 декември- запалване светлините на Коледната елха – „Патиланчета”

20 декeмври –Коледен концерт – „Патиланчета” и „Патиланци”

В БАЛЕТ ,,ГРАЦИЯ” с художествен ръководител Соня Георгиева през 2011 г. се обучаваха 65 деца и ученици на възраст от 3 до 18 години. Балеринките на Соня изнесоха два самостоятелни концерта и участваха в 6 концерта, организирани от читалището и Община Г. Оряховица както следва:

14 февруари – участие  в Концерт „Да се обичаме до дъно“ по случай Свети Валентин на Младежки театър „Алтернатива“ при НЧ „Напредък 1869″

17 март – участие в Пролетен концерт на НЧ ,,Напредък – 1869”;

21 април – Участие и организиране на концерт послучай Международния ден на балета в НЧ ,,Напредък – 1869” съвместно със състави от региона;

29 април – участие в концерт на НЧ ,,Напредък – 1870”  гр. Лясковец по случай Международния ден на балета;

19 май – Годишен концерт на Балет ,,Грация”;

Открити уроци по групи;

Участие в празника на град Горна Оряховица;

Участие в концерт за 1 юни – Международният ден на детето в Община Горна Оряховица;

Участия в предизборни концерти и концерти по повод патронните празници на училища и гимназии в града

Участие в концерт за 1 ноември – ден на народните будителите;

20 декември – Участие в Коледен концерт на ШИ при НЧ ,,Напредък – 1869”.

В БАЛЕТ „КАЛИНА” с художествен ръководител Калинка Генова се обучават 64 деца и ученици на възраст от 4 до 18 години. През изминалия период са реализирали един самостоятелен концерт и 11 участия в концерт в града и страната, както следва:

14 февруари – участие  в Концерт „Да се обичаме до дъно“ по случай Свети Валентин на Младежки театър „Алтернатива“ при НЧ „Напредък 1869″

17 март – участие в Пролетен концерт на НЧ ,,Напредък – 1869”;

21 април – Участие  на концерт послучай Международния ден на балета в НЧ ,,Напредък – 1869” съвместно със състави от региона;

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА БАЛЕТ „КАЛИНА“ ПРИ НЧ“НАПРЕДЪК 1869″ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „ТАНЦУВАЩА РЕКА“, РУСЕ

Балет „Калина“ при НЧ“Напредък 1869″ с второ място от VІ Регионален Танцов Фестивал – Шумен 2011 г. На 29 април 2011 г.19 те момичета на Калинка Генова се състезаваха в категория „Съвременни танци“  – трета възрастова група.

10 юни – Годишен концерт на БАЛЕТ „КАЛИНА“

29 юни – Участие в Благотворителния Концерт „Да помогнем на Драго“

Участия в предизборни концерти и концерти по повод патронните празници на училища и гимназии в града;

Участие в концерт за 1 ноември – ден на народните будителите;

20 декември – Участие в Коледен концерт на ШИ при НЧ ,,Напредък – 1869”

Широкомащабните дейностти и блестящи успехи на ВОКАЛЕН СЪСТАВ „НОВА МУЗИКА” представяме по месеци:

ФЕВРУАРИ

Ана Мария Янакиева и Иван Иванов участваха в концерта на поета, композитора и певеца Михаил Белчев в зала 1 на НДК на 15 февруари

МАРТ

Участие на 10 годишният Иван Иванов в Празничният концерт „Ти си всичко за мен” посветен на Международния ден на жената-8 март, организиран от Община Г. Оряховица с участието на Михаил и Кристина Белчеви

Стелияна Христова и Богомил Бонев отново завладяха с таланта си гостите на поредното издание на „Литературна гостоприемница” в София, където бе представена най новата книга на Найден Вълчев „ПОПЪТНИ СРЕЩИ“ – КНИГА 4.Изявата бе организирана от Народно читалище „д-р Петър Берон” и бе под патронажа на Надежда Захариева, заместник-министър на културата.

Вокалистите на Аделина Колева от Вокален състав „Нова Музика“ участваха в представянето на автобиографичната книга на Богдана Карадочева „Богдана и на 20, и на 30 х 2″на 10 март в столичния пиано бар „СОШЪЛ КЛУБ“

Десислава Златева стана СВЕТОВЕН ПРЕТЕНДЕНТ в гранздиозния проект на AVON VOISES!

КОНЦЕРТ „17 ПРОЛЕТНИ МИГА“НА ШКОЛАТА ПО ИЗКУСТВА ПО ПОВОД ПЪРВА ПРОЛЕТ С УЧАСТИЕТО НА ВОКАЛЕН СЪСТАВ „ПАТИЛАНЦИ”, ВОКАЛЕН СЪСТАВ” НОВА МУЗИКА” , БАЛЕТ „ГРАЦИЯ”, БАЛЕТ „КАЛИНА” ХИП-ХОП СЪСТАВ „ЕЛ`С ДЕНС ” И КЛУБ ПО СПОРТНИ ТАНЦИ „КСАНИ ДЕНС”

ГРАН ПРИ ОТ КОНКУРСА „СЕЗОНИ“ БУРГАС 2011 ЗА ИВАН ИВАНОВ, РОБЪРТ АНГЕЛОВ И БОГОМИЛ БОНЕВ – МЪЖКОТО ТРИО НА АДЕЛИНА КОЛЕВА ПРИ ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК 1869″ ГОРНА ОРЯХОВИЦА И СТЕЛИЯНА ХРИСТОВА – ПЪРВА НАГРАДА

АПРИЛ

С куп награди за Школата по изкуства при НЧ“Напредък 1869″ от конкурса „ЗВЕЗДИЦИ ЗА ЛОРА“а именно:

ІІІ – та награда за Божена Георгиева Върбанова в І – ва възрастова група

ІІ – ра награда за Иван Иванов в ІІ – ра възрастова група

Специални награди на „Реклами Братов – Даниела Братова” ЕТ за Адриана Светлозарова Съботинова и Лия Георгиева Любенова във ІІ – ра възрастова група

ІІІ – та награда за Радостина Владимирова Стоянова в ІІІ – та възрастова група.

ІІ – ра награда за Стелияна Христова Христова и Богомил Владев Бонев в ІІІ – та възрастова група.

ІІ – ра награда за Десислава Златева Златева в ІV – та възрастова група.

ІІІ – та награда за Робърт Анжел Ангелов в ІV – та възрастова група.

Александра Александрова с трета награда от Националния конкурс за млади изпълнители на забавна песен, Пловдив 2011

Концерт на Вокален Състав „Нова Музика“, Балет „Калина“ и Балет „Грация“ на 14. април в салона на читалище „Напредък – 1869”

Концерт  на ВС“Нова музика“ в Разград на 28 април 2011

МАЙ

С 12 награди за Школата на Аделина Колева от НЧ „Напредък 1869″ от 10-то юбилейно издание на конкурса „НОТА ПО НОТА“ ПАЗАРДЖИК 2011

най- високото отличие Гран При за Ана – Мария Янакиева,

Стелияна Христова е с първа награда в ІV възрастова група.

Вокален Състав „Нова Музика” с първа награда

Boys трио в състав:Робърт Анжел Ангелов,Богомил Владев Бонев и Иван Георгиев Иванов с ІІ награда в категория дуети, триа и квартети

Божена Георгиева Върбанова – ІІ награда във І- ва възрастова група

Богомил Владев Бонев – ІІ – ра награда в ІІІ възрастова група

Десислава Златева Златева – ІІІ та награда в ІV възрастова група

Йоана Димитрова Маринова –  поощрителна награда в ІІ възрастова група

Радостина Владимирова Стоянова – поощрителна награда в ІІІ възрастова група

Робърт Анжел Ангелов – поощрителна награда в ІV възрастова група

Йоланда Георгиева Йорданова -поощрителна награда в ІV възрастова група.

Първа награда във втора възрастова група от добричкия конкурс „Сърандев“ 2011 за Стелияна Христова!

Никола Чочев спечели ІІ награда от престижния конкурс за млади изпълнители в Естония и получи покана за участие в Конкурса „Славянски базар“ – Беларус.

Ана – Мария Янакиева с първа награда от конкурса „Медни гласчета“, Кубрат

На 18 май 2011 г. СТЕЛИЯНА ХРИСТОВА И БОГОМИЛ БОНЕВ участваха в представянето на новата книга на Петър Караангов „Прах от песен“ в зала 7 на НДК, София

На 23 май в зала 1 на НДК, София Преслава Кръстева участва в грандиозния концерт спектакъл „Българският огън“ по повод 100 години Съюз на Народните Читалища.

СТЕЛИЯНА ХРИСТОВА С ГРАН ПРИ ОТ  VІ – ТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН „НОВА МУЗИКА“

И ОЩЕ НАГРАДИ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ОТ ВОКАЛЕН СЪСТАВ „НОВА МУЗИКА” ПО КАТЕГОРИИ И ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

І категория – ІІ възрастова група

ІІ – ра награда  – Иван Иванов от Горна Оряховица

І –ва награда – Ана Мария Александрова Янакиева

І категория – ІІІ възрастова група

ІІІ- та награда – Радостина Стоянова от Горна Оряховица

ІІ – ра награда – Богомил Бонев от Горна Оряховица

І категория – ІV възрастова група

ІІІ – та награда – Робър Ангелов – Горна Оряховица

ІІІ – та награда – Десислава Златева – Горна Оряховица

ІІ категория – ІІ възрастова група

І-ва награда  – Boys трио – Богомил Бонев, Робърт Ангелов и Иван Иванов  от Горна Оряховица

ЮНИ

Участие на номинираният  Иван Иванов в категория „Изкуство“ в  церемония на 1 юни в София, организирана от  фондация „Димитър Бербатов“.

На 2 юни солистите от Вокален състав „Нова музика“ Никола Чочев, Десислава Златева и Александра Александрова озвучиха с изпълненията си в Столична библиотека раздаването на годишните литературни награди на Столична община.

Участие на 3 юни в  ОДК Велико Търново  в Благотворителен концерт за набиране средства за лечение на Амелия – организиран от Градски ученически парламент В. Търново  на солиститете от Вокален състав „Нова музика“ Радостина Стоянова, Александра Александрова и Йоланда Йорданова

ГРАН ПРИ ЗА СТЕЛИЯНА ХРИСТОВА от „Звезден път 2011“ РАЗГРАД и още четири награди, както следва:

Момчил Николов – с ІІ награда в І-ва възрастова група;

Андриана Съботинова – с ІІІ-та награда във ІІ възрастова група;

Йоланда Йорданова – със специална награда в ІІІ – та възрастова група;

Лия Любенова – със специална награда във ІІ – ра възрастова група.

На 16 юни солистите от Вокален състав „Нова музика“Александра Александрова, Богомил Бонев и Радостина Стоянова участваха  в литаретурната гостоприемница по повод представянето на книгата „Очи на сърцето“ на Донка ПЕТРУНОВА в Столична библиотека, София.

Участие на ВС „Нова музика”в  благотворителен концерт „Да помогнем на ДРАГО“на площад Г. Измирлиев Г. Оряховица на 29 юни.

ЮЛИ

С четири първи и една втора награди от Международния фестивал „Слънце, радост и красота“ Несебър 2011 г. за :

СТЕЛИЯНА ХРИСТОВА С ПЪРВА НАГРАДА В ІІІ – ТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

РОБЪРТ АНГЕЛОВ С ПЪРВА НАГРАДА В ІV – ТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

АНА МАРИЯ ЯНАКИЕВА С ПЪРВА НАГРАДА В ІІ-РА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

ИВАН ИВАНОВ С ВТОРА НАГРАДА В ІІ – РА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

БОЖЕНА ВЪРБАНОВА С ПЪРВА НАГРАДА В І ВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

Боряна Бонева, Десислава Златева и Робърт Ангелов класирани на първи кръг в музикалния формат  „X Factor“.

Стелияна Христова и Симона Димитрова се класират в ТV формата „Гласът на България“!

Стелияна Христова след ежеседмични концерти в периода от 18 юли до 24 октомври достигна до финала на „Гласът на България“ и  избрана да носи приза  „ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ“

СЕПТЕМВРИ

Робърт Ангелов с ІІ-ра награда от 18-тото издание на фестивала „Златен кестен“ в Петрич

14 годишния Богомил Бонев  създаде прецедент в състезанието за музикални таланти X Factor, в което участват кандидати на възраст над 16 години и се превърна в един от любимците на публиката. Участие на Богомил Бонев в ежеседмични концерти в TV шоуто на Нова телевизия X-фактор от 27 септември до 11 декември.

Иван Иванов стана финалист в родния етап на Конкурса за детска песен на „Евровизия”2011.Песента му „Супергерой” се нареди сред онези 10, измежду които бе избран българският представител в Ереван.

На 2 октомври,  БНТ излъчи пряко надпреварата на родна почва. 11 годишният Иван Иванов спечели българския финал на Детската Евровизия 2011 с 10 точки от журито и от 10 точки от  SMS – гласуването. Любимецът на горнооряховчани с беквокали Йоана Маринова и Михаела Маринова се представиха с песента „Супергерой”.

НОЕМВРИ

БОЖЕНА ВЪРБАНОВА с втора награда от16-тото поредно издание на международния конкурс за млади изпълнители «Северно сияние, Русе 2011

Солисти на ВС „Нова музика“  пяха на 80-годишния юбилей на писателката Донка Петрунова на 17.11.2011 г в Зала 7 на НДК, София

Участие в концерт за 1 ноември – ден на народните будителите;

ДЕКЕМВРИ

На 3 декември Представители на 12 страни Беларус, Белгия, България, Грузия, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Русия, Холандия, Швеция и Украйна взеха участие в деветото издание на Конкурса за детска песен на Евровизия 2011, което се проведе на 3-ти декември 2011 г. в столицата на Армения– Ереван. 11 годишният Иван Иванов бе представителя на България. 12 европейски телевизии  предаваха конкурса, в който Иван Иванов класира България на осмо място.

Четири приза :„Ковач на звездни камъни” и три звездни камъка за Аделина Колева, Гласът на България – Стелияна Христова, Х- фактора Богомил Бонев и Супергероят Иван Иванов. Наградите бяха връчени на 7 декември от Съюза на журналистите в Горна Оряховица

На 11 декември Богомил Бонев вдигна имиджа на Горна Оряховица като се класира втори на финала на  музикалния ТV формат X Factor, излъчван по Нова телевизия.

На 20 декември индивидуални иззпълнители от ВС „Нова Музика” участваха в Детското Коледно шоу на Читалище „Напредък – 1869”

На 22 декември в НЧ „Напредък – 1869” –  Звезден коледен концерт с участието на Мариана Попова, Стeлияна  Христова – Гласът на България; звездите на Горна Оряховица – солистите от ВС „Нова музика” и откривателя на таланти Аделина Колева;

Участие на ВС „Нова музика” и звездите на състава на открита сцена в град  Горна Оряховица в празника за посрещане на новата 2012 г „Новогодишна магия”

ФОРМАЦИЯ „ El`S DANCE”

31.01. 2011г – участие в клуб „Джак”

26.02.2011г. – участие в община В.Търново по случай празник на физиката

18.03.2011г. – концерт в читалище „Напредък -1869”

14.04-16.04. 2011г. – конкурс гр. Бургас

31.05.2011г. – участие в клуб „Джак” В. Търново

01.06.2011г. – концерт в Центъра за робата с деца В.Търново по повод 1 юни – деня на детето

27-28. 06. 2011 г. – участие в конкурс гр.Балчик

07.09.2011г. – участие в хип-хоп спектакъл гр. Силистра

18.10. 2011г. – участие в концерт по повод юбилейна годишнина на ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” Г. Оряховица

20.10.2011г. – концерт в читалище „Напредък- 1869”

01.11.2011г. – концерт в читалище „Напредък – 1869” – по повод деня на народните будители

КЛУБ ПО СПОРТНИ ТАНЦИ „КСАНИ ДЕНС”

27.03.2011 национален турнир спортни танци град София

Ксандриния и  Денислав спечелиха:

Златен медал латиноамерикански танци, група до 9 години

Златен медал стандартни танци, група до 9 години

Сребърен медал латиноамерикански танци, група до 12 години

Втори са в медалистката система „Бронзов медал – два танца” на латиноамерикански и стандартни танци при десетгодишните.

Ксандрия и Денислав бяха единствената двойка в състезанието, участвала в осем състезателни кръга.

На латиноамерикански танци при деца до 14 г. десетгодишните Емилиян Добрев и Юлия Горанова са четвърти на ча-ча, пети в медалистката система „Бронзов медал – два танца” и седми в медалистката система „Бронзов медал – три танца”

Двойката Ивайло Димитров и Грациела Григорова спечели четвърто място при младежи на латиноамерикански танци.

20.05.2011 Национален турнир по спортни танци град Ямбол

Ксандриния и  Денислав спечелиха:

Бронзов медал  латиноамерикански танци, група до 9 години

Бронзов медал  стандартни танци, група до 9 години

27.06.2011  Международен турнир по спортни танци Гърция, Катерини

Ксандриния и  Денислав спечелиха:

Златен медал латиноамерикански танци, група до 9 години

Златен медал стандартни танци, група до 9 години

Сребърен медал латиноамерикански танци, група до 12 години

Сребърен медал латиноамерикански танци, група до 12 години

Клубът участва в множество общински мероприятия в град Велико Търново и град Горна Оряховица, както и във всички концерти, организирани и проведени в Народно Читалище „Напредък – 1869”.

 

ДТФС „ГУСЛАРЧЕ”

През настоящата 2011 г. детския танцов състав „Гусларче” разшири своята концертна и творческа дейност не само в град Горна Оряховица , а и в цялата Търновска област. В малката група вече имаме нови записани деца , като общия им брои към момента  е 24 деца, от които 14 момичета и 10 момчета .Голямата група започнахме годината с 14 деца , но поради редица причини техния брои намаля на 10. Специфичната възраст на тези танцьори както и многото им извънучилищни ангажименти , както и не на последно място многото изкушения за подрастващите в нашата държава към този момент, обуславяха нередовния репетиционен процес с тази група. Въпреки тези трудности двете групи изнесоха много участия и радваха Горнооряховската общественост със своите изпълнения.

През месец март 2011г. двете групи на състава взеха участие в концерта по случай първа пролет в Читалище „Напредък-1869” Г.Оряховица с два танца.

През месец април състава участва и в с.Първомайци по случай празника на местното Читалище,  празнуващ своя юбилей. Децата се представиха блестящо въпреки лошите условия за участие  /малката и неосветена сцена в приземната зала , голямото чакане и студената съблекалня/ .

В месец юни на 04.06.2011г. „Гусларче” участва в с.Арбанаси на възстановения събор „Арбанаси пее и танцува” , заедно със състави и колективи от цяла северна България , децата играха 3 танца – два танца малките и един голяма група. Така малките танцьори от  се докоснаха до творчеството и на други по-големи и малки състави  и придобиха безценен опит на сцена и в по-големи концерти и фестивали.

Доброто име с което се ползва състава от старата танцова формация спомага за многото покани , които получи  „Гусларче” през тази 2011г., както на Петропавловския събор – м.юни  , така и на фестивала в Овча могила през  м.септември  , но ваканцията на децата и започването на късен репетиционен процес в новата творческа година , наложи отклоняването на тези покани . Въпреки това трябва да ни радва факта за повишения интерес към детското танцово изкуство , което ме задължава да работя още по-усърдно с тези деца за повишаване на тяхното сценично изкуство , като същевременно ги възпитавам в дух на патриотичност и обич към българския фолклор.

През месец октомври състава взе участие и в актуалните в последно време предизборни концерти, един от които се  състоя на  20.10.2011г в Читалище”Напредък-1869” с  един танц на малката група. В следващия месец на първи ноември заедно с други колективи от читалището по случай деня на будителите малката група изигра още един танц под бурните аплодисменти на публиката, което е атестат за сценичното израстване на малките танцьори.

Не на последно място е и участието в коледния фолклорен концерт през месец декември , където децата участваха с два танца .

Самите самодейци с голямо дръзновение и желание започнаха да изучават през тази година и най-известните български хора /право северняшко, дайчово хоро , пиринско право, тежко македонско , сворнато хоро и мн. други/ , с което разнообразявахме нашите репитиции.

В заключение трябва да се отбележи ,че самото съществуване и възраждане на този детски танцов състав , дори и само с танцьори и един оркестрант, във време на голяма финансова и духовна криза в нашето общество и в частност и в град Г.Оряховица, ми дава надежда да продължа да работя с още по-голям плам и дръзновение своята мисия към запазването и разпостранението на нашия красив фолклор, както и на  прекрасните български народни танци , като един залог за по-добро бъдеще на нашите поколения.

ТВОРЧЕСКО-ЛИТЕРАТУРНА ГРУПА „АСЕН РАЗЦВЕТНИКОВ”

Богата и разнообразна бе дейността на творческата група и през този отчетен период. Проведени бяха много срещи – разговори, авторски рецитали, тържества, участия в градски и национални конкурси, сплотяващи още повече колектива.

•          Съвместен рецитал с творческата група от град Лясковец в Младежки дом – Г. Оряховица на тема ,,140 години град Горна Оряховица;

•          Литературно четене в читалнята на общинска библиотека във връзка с честванията относно 140 години от град Горна Оряховица;

•          Творческа среща – разговор с поета Чалъков в НЧ ,,Напредък 1869” с авторски рецитал на Творческа – литературна група ,,Асен Разцветников” и авторски музикални изпълнения на поетите – музиканти от дует ,,Тюркоаз” Галина Москова и Валентин Ангелов;

•          Участие в национален конкурс ,,Листопад на спомените” – Варна;

•          Участие в национален конкурс за поезия ,,Искри над Бала” – Бяла;

•          Участие в национален литературен конкурс ,,Петър Ковачев” организиран от Община Плевен;

•          Участие в международен конкурс за поезия ,,Белоцветните вишни” организиран от Народно читалище ,,ВЪЗРОДЕНА ИСКРА – 2000” – Казанлък;

•          Участие в ІХ – ти национален поетичен конкурс ,,Любовта е пиянство или пиянство от любов” – Силистра;

•          Участие в национален конкурс за поезия – гр. Кулата;

•          Участие в градски конкурси, където се отличиха Елена Пановска и Любослава Христова;

•          Посещение и рецитал на детска тематика в Дневния център за деца с ментални увреждания;

•          Представяне на стихосбирката ,,Детелината в нашата нива” на поетесата Лина Марини в пенсионерски клуб ,,Филип Тотю войвода” Г. Оряховица;

•          Представяне на стихосбирката ,,От любов към живота…” на поетесата Стефка Токмакчиева в Младежки дом Г. Оряховица;

•          Участие в пролетните празници на с. Драганово и посещение на къщата – музей на патрона на литературната група Асен Разцветников;

•          Изнесени тематични авторски рецитали в Клуб на пенсионера ,,Филип Тотю войвода”, ЦДГ ,,Бодра смяна” и пред ученици от професионална гимназия ,,М. В. Ломоносов” – Г. Оряховица;

•          Посещение на представянето на книгата ,,Атанас Буров” на проф. Нено Неделчев;

•          Участие на ТЛГ ,,Асен Разцветников” с авторски рецитал в Градски исторически музей във връзка с празника на музеите;

•          Участие на ТЛГ ,,Асен Разцветников” в тържество, посветено на Деня на поезията, музиката и възрастните хора в зала №1 на Община Горна Оряховица;

•          Съвместно тържество на ТЛГ ,,Асен Разцветников” и Творческа група ,,Пробуда” гр. Лясковец за Деня на поезията, музиката и възрастните хора;

•          Литературни четения пред членове на Регионалния център на онкоболните в Горна Оряховица;

•          Целогодишно  разглеждане и обсъждане на творбите на всички членове на ТЛГ ,,Асен Разцветников”

•          Участие на ТЛГ ,,Асен Разцветников” в концерт посветен на 1 ноември – ден на будителите

ГРУПА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ ПЕСНИ „ОЧАРОВАНИЕ

Самодейците от ГСГП „Очарование” с ръководител Стефка Аргирова отчитат 9 участия през изминалата 2011 г. както следва:

27 април – участие в Младежки дом;

1 май – участие на площад ,,Георги Измирлиев”

14 май – участие в Регионален преглед на пенсионерските състави – Полски Тръмбиш;

29 май – участие в Празника на град Горна Оряховица  – площад ,,Георги Измирлиев”;

5 юни – участие в Юбилей на Пенсионерски клуб № 1 – Русе;

2 юли – участие в Регионален фестивал ,,От дума на дума” – Дряново;

1 октомври – участие в концерт по повод Деня на възрастните хора

6 октомври – І – ва награда от  Фестивал ,,Листопад на спомените” – Варна;

1 ноември – – участие в концерт послучай Деня на народните будители – Младежки дом;

ФОЛКЛОРЕН КЛУБ „БАЛКАНИКА”

Клуб „Балканика” през 2011 г. се утвърди като състав от съмишленици , обединени от любовта си към танца и българския фолклор. Започнали от начало като малка група  за изучаване на народни хора и ръченици, сега вече участниците се превърнаха в самодейци със сериозни интереси в танцовото и фолклорно изкуство на България ,както и  със стремеж за постоянно усъвършенстване и участие в повече концертни и сценични изяви.

През годината бяха привлечени нови 10 члена на клуба , от които 8 жени и 2 мъже.

Състава участва в редица концертни прояви, първата от която беше и много отговорна – Първи фестивал на фолклорните клубове „Болярско надиграване” 2011г, провело се през месец април в град Велико Търново. На него заедно с още 53 състава  Балканика участва с три хора , като се представи на много-високо ниво и се завърна с почетна грамота.През месец май 2011г. клуба участва и в традиционния за нашия град празник на суджука , провел се на 29.05. в градската градина с още две изпълнения , съвместно и с други фолклорни колективи от града.

През месец юни на 25.06.2011г. в летния театър на Читалище „Братя Грънчарови”гр.Г.Оряховица , клуба взе участие и вече превърнал се в традиция Втори фолклорен фестивал „Шарена броеница” от където състава получи почетна грамота.

Във връзка с предизборната кампания както много танцови и други самодейни и професионални състави , така и „Балканика” взе участие в такъв концерт в село Полски Сеновец- община Полски Тръмбеш на 20.10.2011г., съвместно с Ансамбъл „Ряховчани” и групата за изворен родопски фолклор от село Горско Ново село.

Не на последно място е и участието на клуба в коледния фолклорен концерт на Читалище „Напредък-1869” , съвместно с ансамбъл „Сидер Войвода” и детски танцов състав „Гусларче”.

През текущата 2011г. клубът с активното участие на всички свои  членове се сдоби със собствен сценичен костюм, даващ нова визия , самочувствие и повод за гордост при артистичните изяви на танцьорите. Към момента активно участие в репетиционния процес вземат участие над 25 танцьори , като в репертоара на клуба вече е нараснал на над 45 броя хора и 5 концертно – сценични постановки .

За новата календарна 2012 г. участниците в състава имат амбициите да имат нови костюми и заедно с разширяване на репертоара с по сложни фолклорни изпълнения да вземат концертни участия не само в гр.                 Г.Оряховица , но и в други населени места на  конкурси и събори с фолклорни надигравания, за които получавахме и през настоящата година много покани.

ІІ.ПРОЕКТИ, ПОДКРЕПЯНИ ОТ ВЪНШНИ ДОНОРИ И ПРОГРАМИ

През изминалия период  НЧ „Напредък 1869” реализира редица проекти, финансирани от външни донори и програми:

1. ПРОЕКТ «АКТИВНИ ГРАЖДАНСКИ ОБЩНОСТИ ЧРЕЗ ЧИТАЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ», финансиран от Платформа „АГОРА” чрез Фондация „Америка за България” тематично направление „Права на гражданите”, Създадохме Дискусионен клуб „Права на гражданите” при НЧ „НАПРЕДЪК 1869” чрез проведени  две граждански дискусии На проведените дискусии се избра с консенсус 7 членен граждански екип.

2. През септември гражданския екип по проекта на Платформа „Агора” разписа проект за гражданска инициатива „Дискусионен клуб „Права на гражданите” при НЧ „НАПРЕДЪК 1869” с  бюджет 4 158 лв. Проекта бе одобрен и през октомври след подписан договор с платформа „АГОРА” за финансиране в размер на 3  500 лв. Инициативата ще  бъде с продължителност 7 месеца от 01.09.2011 г. до 31.03.2012 г.,

3.През  2011 г., вече по традиция,спечелихме и  реализирахме  проект към Министерството на културата по направление допълваща субсидия за читалище на стойност  900 лв. за художествено -творческа дейност на читалищните състави.

4. Продължава реализацията на проект: Разкриване на работно място за лице с трайно увреждане в НЧ „Напредък 1869” Горна Оряховица  към Агенцията за хората с увреждания.През септември 2011 бе назначено ново лице с увреждане, което ще  което ще работи 10 месеца като технически сътрудник до приключване на проекта.

5. Бенефициентът  – МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „АЛТЕРНАТИВА” с главен художествен ръководител СИМЕОН ХРИСТОВ продължава да реализира проекти по  програма ,,Младеж” и „Младежта в действие“,Световната банка и Европейската младежка фондация – Страсбург.

6. Проект “Новo начало – от образование към заетост”Схема BG051PO001-1.1.06“СЪЗДАВАНЕ НА ЗАЕТОСТ НА МЛАДЕЖИТЕ ЧРЕЗ ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СТАЖ” към АЗ, където заявихме работно место за стажанти специалист танцово изкуство към ФА „Сидер войвода”. Проектът е одобрен и е на фаза сключване на договор с Агенция по Заетостта.

7. Инициативата „Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „НОВА МУЗИКА” – VІ – то поредно издание в което взеха участие   75 изпълнители от България, Грузия, Украйна, Хърватска и Косово. На конкурса бяха раздадени 42 парични и предметни награди и голямата награда Гран При и статуетката символ на конкурса.

8.Инициативата „Празници на младежките аматьорски театри „Актьори на европейска сцена” – ІV-то поредно издание, организирани от читалището се осъществиха много успешно и тази година.

ІІІ. ГРАЖДАНСКИ И СОЦИАЛНИ ИНИЦИАТИВИ:

Създадения през  месец април 2008 г. блог с адрес https://napredak1869.wordpress.com/ на НЧ „Напредък 1869”  активно продължава да  функционира и в него се отразяват всички събития и културни мероприятия, произведени и реализирани от Читалищните колективи на територията на града, общината, региона и извън граница. Блогът  до момента има 42 000 посещения, 336 публикации и 104 коментара.  В него се дава възможност на посетителите да се информират и  коментират статиите и  цели  формиране гражданско позиция по поставените статии.

Продължава и активността на сайта на читалището http://napredak1869.com/,който до момента е посетен 1486 пъти. Сайта не обновяван от месец септември 2010 година.

В читалището се организират и провеждат редица пресконференции, които информират медиите за дейностите на читалищните колективи.

Читалищните състави участват във всички инициативи, форуми, концерти и др. културни прояви, организирани от Читалището и  Община Горна Оряховица.

Съставите при читалището организират и участват в благотворителни инициативи един от успешните бе концертът „Да помогнем на Драго”.

ІV. МЕНИДЖМЪНТ.

За осигуряване на своята годишна работа читалище НАПРЕДЪК 1869 работеше на партньорски принцип, както с международни и национални финансиращи програми, така и с бизнес и местна власт.

Всяко финансиране, спечелено като подкрепа за проекти и инициативи на читалището е в резултат на изготвени и обосновани предложения за финансиране, формално документирани договорни взаимоотношения, строга отчетност пред донорите и финансиращите организации и институции и взаимно уважение.

Община Горна Оряховица бе една от финансиралите ни институции, както по силата на законово регламентираната държавна субсидия, така и след одобряване на наши предложения за съвместна дейност.

Продължихме, да получаваме подкрепа чрез договори под условие с фирми, представители на стопанския и частен сектор, подпомагащи наши проекти, предимно за големи културни изяви .

До м. април 2011 си партнирахме със „Училища Европа”, които са доставчици на квалификационни услуги и обучения по програмата „Аз мога” по ОП „РЧР” чрез Бюрата по труда и Агенцията по заетостта и в читалището започна курс по Английски език в три нива.

Всички постъпили безвъзмездни средства от външни донори – наши и международни са отчетени и приети, според изискванията и формалните правила на Европейския съюз, Министерство на културата, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието, младежта и науката и община Г. Оряховица.

Читалище Напредък 1869 е изключително благодарно за споделяния през годината експертен ресурс с редица институции, НПО – национални, европейски.

Добрият мениджмънт по отношение на човешкия ресурс на организацията и външните ни сътрудници е ключов за ефективната работа на читалището.

През 2011 организацията осъществяваше дейността си с екип от 28  заети лица -щатен персонал и над 10-ма художествени ръководители, изпълнители, сътрудници, консултанти.

Материална база

През 2011 година продължиха дейности по модернизиране и реновиране на материалната база – сграда на читалище „Напредък 1869”. Твърде оскъдни бяха финансовите средства за тази дейност но въпреки това с доброволен труд от оркестрантите от ФА „Сидер войвода” и екипа на читалището през септември бяха пребоядисани стени и тавани в Балетна зала и Солфежна зала и залата на Младежки театър „Алтернатива”.

От западния вход на читалището в фоайето бе поставена алуминиева портална врата.

В Балетна зала бе нарисувано пано „Балерини”.

През лятото се извърши реновиране на залите на ФА „Сидер войвода”, а именно: Подмяна на балатум  и подмяна на част от деколинова облицовка на стените в Танцова зала, боядисване на стени и тавани на фоайе, тоалетни, коридори, стълбищна клетка,шпакловка и боядисване на Хорова зала, подмяна на съществуваща врата с РVC врата в тоалетни.

С доброволен труд и със материали, закупени по проект, финансиран от Платформа „Агора” бе създадена нова зала във фоайето на читалището с предназначение за беседи и дискусии.

Закупиха се и монтираха инвенторни системи „Касетъчен тип климатик” за залата на Младежки театър „Алтернатива”, залата за беседи и дискусии и две офис помещения.

V. ПАРТНЬОРИ, ДОНОРИ И СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИ

Настоятелството на читалище „Напредък 1869” оценява високо подкрепата на всички организации, институции, донорски програми и фондове, НПО от страната и Европа, граждани, лидери, представители на частния сектор, благодарение на които се реализираха голяма част от основните дейности през годината.

Благодарим на:

Министерство на финансите;Министерство на културата;Министерство на образованието, младежта и науката;Министерството на труда и социалната политика;Община Горна Оряховица;Общински съвет Горна Оряховица;Бюро по труда – Г. Оряховица, Общинска библиотека, Читалища в община Г. Оряховица,Кметове и кметства в община Г. Оряховица,Основни училища  и гимназии в гр.  Г. Оряховица;Детски градини в гр. Г. Оряховица, Българско Национално Радио;Съюз на българските композитори;Съюз на читалищата в България, Фондация за развитие „Читалища”, Платформа „Агора”,РЕКИЦ – В. Търново,Читалище „Искра” В. Търново;Адиг Груп – София,„Гулбанис вайн” – ООД,„Минов Ланд”,„Премиум” ООД;„Поликомерс” ООД,фирма „Боби”,”Аркус АД”, Грестокомерс” , „Тотал – Вини”,„Юнифейс”,„Мира колекшън”„Стефанов – Иван Стефанов” ЕООД,„Артея 91”, „Крис Р”,„Търговия за бита” ЕООД,„Захарни заводи” АД, „Хит” ООД„Купро Христо Шаранков” ЕООД,ПГ на СДС,Вестник „Седмицата”,Вестник „Устрем”,Вестник „Борба”,Вестник „Янтра днес”,Вестник „Форум”,Телевизия „Видиосат”,Телевизия „Евроком Раховец”

                                                                       Атанас Петров:

Председател на НЧ „Напредък

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: