Дейности и инициативи на НЧ „Напредък-1869” през 2014 г.

6 copy
Народно читалище „Напредък-1869“ получи годишна награда в областта на културата за 2014 г. ,тържествено връчена на официалната сесия на община Горна Оряховица на 29 май – празника на града!

Три тържествени – юбилейни концерта, организира и реализира читалището през 2014, в присъствието на много почитатели, приятели и гости:
– Творческо литературна група „Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък-1869“ празнува своя 60 годишен юбилей през месец март с тържествен концерт „60 години по пътя на словото” в салона на читалището и изложба.

Тържествен Концерт на хор „Славянско единство“ с диригент маестро Донка Копринкова, на 28 юни 2014 г. в салона на читалището по повод отбелязване на над вековна годишнина- 120 години, заедно с Разградската филхармония с диригент Красен Иванов.;

– Тържествата посветени на 145 години Народно читалище „Напредък-1869”бяха отбялязани на 3 ноември със събитията:
Концертът на Школата по изкуства провел се на 31 октомври 2014 г. в Градската художествена галерия с участие възпитаници от класовете „пиано” с преподаватели Снежанка Бакьова и Йордан Дремов, клас „китара и ударни инструменти” с преподавател Милко Тодоров и вокален клас с преподавател Аделина Колева. Концертът подкрепи благотворителната кампания „Помогни на Алекс”;

– изложба – конкурс за рисунка на тема „Читалището в бъдещето”. Получихме 70 рисунки от ателиета по изобразително изкуство към СОУ „Вичо Грънчаров” и Обединен Детски Комплекс Г. Оряховица с преподавател Илия Банков и наградихме с дипломи щест участника и един с парична награда.
– ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ – 145 години Народно Читалище „Напредък-1869”
С участието на читалищните състави: Хор „Славянско единство, Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода”,Вокален състав „Нова Музика”,Балет „Калина”, Хор „Еделвайс”,Младежки театър „Алтернатива”,Фолклорен клуб „Балканика”и Творческо литературна група „Асен Разцветников”. Празникът бе отличен и от Съюза на Народните читалища, в който членува и нашето читалище с грамоти за активна читалищна дейност, медали и значки са наградени художествените ръководители и екипа на Народно читалище „Напредък-1869”.

На 7 и 8 юни 2014 г. читалището с финансовата подкрепа на община Г. Оряховица организира и проведе ДЕВЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН “ НОВА МУЗИКА“ 2014 Конкурсът бе журиран от състав: Маргарита Хранова, Мая Райкова, Нора Караиванова, Sheki Hoxha и Валентин Тонков.
Официално отриване бе от г-жа Йорданка Кушева – зам. кмет община Г. Оряховица
В таз годишното издание на конкурса взеха участие деца и младежи от Молодова, Сърбия, Косово както и от Варна, Бургас, Поморие, Пловдив, Ямбол, Добрич, Казанлък, Севлиево, В. Търново, Попово, Търговище и Горна Оряховица, които се състезаваха в два тура, разпределени в четири възрастови групи. Бяха раздадени над 30 предметни и парични награди и Гран При от ІХ–тото издание на МК „Нова Музика” – Горна Оряховица 2014 г. спечели Valeria Andrei Engaliceva /Lerika/ от Молдова.

През 2014 г. в читалището гостуваха постановките „Мъжът на жена ми” с Мариус Куркински;„Службогонци” от Драматичен Театър” Сава Огнянов” Русе; -„Женитба“ – адаптация по класическата комедия на Гогол на плевенският театър с режисьор: Николай Урумов; „Министърът женкар” на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе; „ Бившата жена на моя живот”от Театрална къща VIVA ARTE, София; постановката за деца „Халифът Щърк”на Драматичен театър Ловеч; постановката „Вампир” на Драматичен театър ”Антон Страшимиров” Разград; постановката „Избори до дупка” по Бранислав Нушич от театър „Искри и Сезони” София и постановка „Далавера за леваци” от Драматичен театър Стара Загора.
Екипът на читалището организира концерт на Веселин Маринов и концерт на ФА „Пирин” Благоевград.
Читалищните състави участваха в множество празници на училищата в града :50 години – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”,; празник на ПГЛПИ „Атанас Буров”;Празник на СОУ „Вичо Грънчаров”; Празник на ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ и др.
Бяхме домакини и на празнични концерти – годишнини на Горнооряховски творчески състави: концерт „З0 години – дамски туристически хор „Божури” – Горна Оряховица” с ръководител Йордан Дремов,; Празничен концерт на балет „Грация” по повод 10 години от създаването му и др.
Екипът на читалището организира, представяния на книги на автори от страната Представяне на книгата „Не на партийната държава” от автора Владимир Березоев; Представяне на книгите „Скитницата” и „Споменът жив” от автора Павлина Иванова.
Съставите на читалището участваха във всички празници, организирани от община Г. Оряховица: – Оркестърът на ФА „Сидер Войвода“ озвучи ритуала по изваждане на богоявленския кръст от водите на Янтра край Първомайци, участия в празника на град Г. Оряховица, участие в Кулинарна парти зона – празник на горнооряховския суджук, участия в второто издание на ФАМИЛАТЛОН в Горна Оряховица, участието на ВС „Патиланчета“, балет „Калина“ и МТ „Алтернатива“ в тържественото запалване светлините на елхата на града и мн.др.
През април 2014 г. НЧ „Напредък-1869” бе организатор на регионален кръг Национален фестивал на руската поезия, песен и танци „Пусть всегда будет солнце”, в който взеха участие състави от читалището и от област Велико Търново.
През 2014 г. читалището съдейства на благотворителни организации в град Г. Оряховица „С вяра в доброто” и „Доброта” за организиране и провеждане на благотворителни акции и благотворителни концерти в подкрепа на деца и възрастни.
През ноември 2014 организирахме във фоайето фотоизложба, която показва успешните евро проекти в регион Велико Търново.
В края на годината се радвахме на популярност в национален мащаб. Горнооряховската вокална школа при читалището с ръководител и вокален педагог Аделина Колева ни накара да се гордеем с концертите от телевизионните формати „Гласът на България” и „Х фактор”, като Голямата награда от телевизионния формат „Гласът на България” бе спечелен от Кристина Иванова – солистка на ВС „Нова музика” и Финалист от TV формата „Х фактор” бе Михаела Маринова – ученичка на Горнооряховската вокална школа при читалището.

Ръководството на Община Горна Оряховица подкрепя и спонсорира инициативите на читалищните състави през годините. Най-новата придобивка, финансирана от Община Г. Оряховица е изградената инсталация с лъчисто отопление на концертно музикалния салон в читалището.

ХОР „СЛАВЯНСКО ЕДИНСТВО”
– Участие в концерт по повод Деня на българската просвета и култура
– Съвместен концерт с Хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“ през юни
– Юбилеен концерт 120 години хор „Славянско единство“ с участието на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ и солисти на 28 юни
– Участие в празника на град Варен – Германия, с изнесени 3 концерта и изява по време на неделната литургия в интервала 11 – 13 юли
– Участие в юбилея на балет „Грация“14 октомври
– Участие в юбилейния концерт на читалище „Напредък-1869“ на 3 ноември
– Съвместен коледен концерт с балет „Грация“, Стелияна Христова и вокална формация „Мелъди“ -19 декември

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ” СИДЕР ВОЙВОДА”

– Група оркестранти, танцьори и певици от ФА „Сидер войвода“ по традиция участваха в празника „Трифон Зарезан“, организиран от община Лясковец;
– На Велики Четвъртък група от млади професионални изпълнители от ФА „Сидер Войвода” при НЧ „Напредък-1869” изнесе образователна лектория пред малчуганите от подготвителна група „Звездички” от ОДЗ „Елена Грънчарова” Горна Оряховица.;
– Група оркестранти и танцьори изнесоха около 70 фолклорни програми пред гости на Велико Търново, Арбанаси и Горна Оряховица.
– Концерт на ФА»Сидер войвода» в гр.Долна Оряховица.;
– Концерт на ФА „Сидер войвода” на хижа „Божур” по повод 6 май- Гергьовден;
– Концерт по повод празника на с. Първомайци община Горна Оряховица.
– Участие в международен празник на изкуствата в гр.Кил – Германия, където бяха изнесени 7 концерта от 22,06,2014 г. – 29,06,2014 г.
– Участие на ФА „Сидер Войвода” в Международния фолклорен фестивал В. Търново през юли 2014 г.;
– Участие на ФА „Сидер Войвода” в Празника на суджука гр. Г. Оряховица.
– 4 концерта на ФА „Сидер войвода” по повод предизборни срещи с избиратели от различни политически партии;
– ФА „Сидер Войвода“ участва в празника на с. Хаджидимитрово – община Свищов.Концерт по повод празника на читалището в с. Овча могила – община Свищов.
– Турне на ФА „Сидер Войвода“в Прищина, Косово 9-12.09.2014 г
– Концерт на ФА „Сидер войвода” по повод 145 годишнината на НЧ»Напредък 1869» ноември 2014 г.;
Коледен фолклорен концерт на ФА „Сидер Войвода” и Фолклорен клуб „Балканика – декември 2014 г. 

ВС „НОВА МУЗИКА”
– Талантите на Аделина Колева от ВС „Нова музика“ по покана на фондация „Орфей“, Пловдив поднесоха своя музикален поздрав на 1-ви март по повод най- българския празник – денят на мартеничката и денят на самодееца в залата на радио Пловдив.
– През март Вокален състав „Нова музика“ създаде първия си клип – кавър на песента „God Made You Beautiful“, в изпълние на Бионсе. Снимките са в околностите на Велико Търново.
Видеозаписът и мастерингът са дело на Валентин Тонков, същият е и режисьор и оператор на клипа.Участниците са 16 -те талантливите изпълнители от Вокален състав „НОВА МУЗИКА“, който се радва на над 5 000 харесвания в музикалните сайтове YOUTUBE, VBOX7.
-Осмомартенски концерт на ВС „Нова музика“ и ВС „Грамис“ при НЧ „Светлина“ – София в залата на Община Горна Оряховица;
– Празничен осмомартенски концерт пред публика на Велико Търново на 7 март в залата на Община В. Търново
– Участие на солистите на ВС „Нова музика” Иван Иванов и Пресияна Димитрова в „Големите надежди” – реалити формат на Нова телевизия – през март и април;
– Концерт-спектакъл „С огъня на Испания” на ВС „Нова музика“ и Балет „Калина“ – 28 април в салона на НЧ „Напредък-1869”.;
– През м. април ВС „Нова музика” създадоха още един нов клип с кавър на песента Lightweight – Demi Lovato. Двата кавъра се популяризираха от община Г. Оряховица, като рекламни клипове на талантите от Горнооряховската школа и се излъчват на видеостена в центъра на града, както и музикалните сайтове YOUTUBE, VBOX7.;
– На 4 и 5-ти април от Юбилейното десето издание на конкурса „Звездици за Лора“, град Свищов за втори път голямата награда Гран При отиде при възпитаник на Аделина Колева – 16 годишната Кристина Иванова от гр. Попово. С награди от конкурса са и ( трето място ) – Кристиана Петкова на 12 год. ( втора възрастова група ) и Лия Любенова на 14 год. ( трета възрастова група ).;
– Концерт на ВС „Нова музика” София, Лайв клуб пре април по повод презентацията на стихосбирката „Тихи Нощи“ – Венцислав Йорданов.;
-Участие на солисти от ВС „Нова музика” в конкурса „Звезден път”, Разград през м. юни.Най- голямата награда Гранд При от конкурса „Звезден път“, Разград 2014 спечели Кристина Иванова, солистка на ВС „Нова музика“. Носителки на втора и трета награда във втора възрастова група са Лия Лоида и Кристияна Петкова, също вокалисти от ВС „Нова музика”.;
– Концерт на ВС „Нова Музика“ по повод изпращане на абитуриентите на град Попово на 12 май .;
– Представяне на огнения испански спектакъл на „Нова Музика” на 21. 05. 2014 в град Павликени.;
– Втора награда и годишна стипендия за Йордан Рангелов – солист от ВС „Нова музика” от международния фестивал „Слънце, радост , красота“ Несебър 2014.
– Ученичката на Аделина Колева – Божена Върбанова от Варна с награда за аранжимент за песента „Вълшебен остров“ в категория „Авторска песен“ от Второто издание на конкурса „Златни искри“, Варна 2014.;
– Пресияна Димитрова, носителка на миналогодишната награда Гран При от детския конкурс – Славянски базар, Беларус взе участие в Гала концерта на тазгодишното издание, както и пя редом с великата Лили Иванова на вечерта на българската музика в руската република.;
– Участие на Вокален състав „Нова Музика” в празничната програма на Община Горна Оряховица по повод Празника на града.;
– Участие на ВС „Нова музика“ в празника на гр. Долна Оряховица и празника на с. Драганово.;
– Концерт на ВС „Нова музика” в Карнавал, организиран от Община Русе през септември 2014.;
– Награди на участниците от Горнооряховската вокална школа на Аделина Колева при НЧ „Напредък-1869“ Горна Оряховица от Национален конкурс „Планински славей“, Плачковци 2014, – Мирела Димитрова бе отличена с ІІІ та награда във І-ва възрастова група, Лия Лоида Любенова – с наградата на Народно читалище „ Пробуда – 1924 „ – гр. Плачковци и Десислава Ашикова с най- признателната награда – наградата на публиката.;
– Концерт на ВС „Нова музика“ в Брашов, Румъния.;
– Ученичка на Аделина Колева от ВС „Нова музика“ – Кристина Иванова от Попово, е носител на голямата награда за изпълнител по оценката на международното жури на 22-рото издание на фестивала „Пирин Фолк” гр. Сандански , както и на наградата на радио и телевизионен център Благоевград и награда на медийното жури.;
– Солистите на ВС „Нова Музика” Пресияна и Мирела Димитрови от Русе, спечелиха съответно 1- място в трета възрастова група и 1-во място в четвърта възрастова група на Международен конкурс РЕЧНИ НОТИ , Тутракан / 28.08- 30.08. /;
– ІІ награда от III-ри Международен конкурс „Катюша“, провел се през октомври в Шереметевски, Русия, още една голяма награда – Специалната награда на WAFA и Специалната награда за международна Сияйна звезда, присъдени на Мирела Димитрова, ученичка на Аделина Колева от Горнооряховската вокална школа при НЧ „Напредък-1869.;
– Солистите на ВС „Нова музика” Ана Мария и Богомил Бонев – финалисти на X фактор от издания 2011 и 2014 с продуцираната за тях песен и клип „Теб си пожелах”.;
– Десислава Ашикова, възпитаничка на Гороноряховската вокална школа при читалището спечели първо място на десетото издание на националния конкурс за млади естрадни изпълнители „Дияна глас“ проведен в гр. Ямбол.;
– Участие на ВС „Нова музика“ в лайфовете на „Гласът на България“ 2014, където за трети пореден път вокален педагог е художествения ръководител на ВС „Нова музика” и откривателят на таланти – Аделина Колева.;
– Голямата награда от телевизионния формат „Гласът на България” спечелен от Кристина Иванова – солистка на ВС „Нова музика”.;
– Финалист от TV формата „Х фактор” – Михаела Маринова – ученичка на Горнооряховската вокална школа при читалището.;
– Коледен концерт „Бъдни вечер в нашите души” в Катедралния храм, В. Търново.;
– Участие на ВС „Нова музика” в Новогодишната програма на Община Г. Оряховица на открито Парк „Пролет” на 31 декември.

МТ”АЛТЕРНАТИВА”
– Концерт «СВЕТЪТ Е ЗА ДВАМА» по повод 14 февруари на Младежки парламент и МТ „Алтернатива“.
– Премиера на представлението „Случаят Марина“ на МТ „Алтернатива“- 17 април в салона на читалището., както многократно представяне пред публика от училищата в града на постановката.
– Юношите от Младежки театър „Алтернатива“ се състезаваха в раздел „извънучилищни състави“ на Х-тите празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви”, провели се от 22 до 26 април в Бургас. С оригиналното и актуално име на постановката – „У4йли6те“ и креативно представление, което изненадва през цялото време, младите театрали от МТ „Алтернатива“ заслужено си завоюваха много награди:
наградата на Артцентър „Компас” – организатор на конкурса празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви”
Ваучер на стойност 200 лв., покриваща таксата участие във Фестивала «Бургаски изгреви-Лято`2014»:
Награда за АКТЬОРСКО МАЙСТОРСТВО – Мария Банкова и ГРАМОТА „За отлични резултати в театрално педагогическа и режисьорската дейност” за Симеон Христов художествен ръководител на Младежки театър „Алтернатива”.;
– Група от състава на МТ ”Алтернатива” участва в проект „Театър към междукултурното разбирателство” от 11-20 май 2014 г., Portici (Италия) по действие 1.1 на програмата „Младежта в действие” . Бяха осъществени дейности в продължение на 8 дни с 20 младежи от България, Германия, Гърция и Италия. Водени от професионални треньори, младите хора се потопиха в тайните на театралното изкуство и оцениха възможностите на изкуството за решаване на много от проблемите в съвременното общество.;
– Участие в девети национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество
„Малкият принц” през май в МДТ „К. Кисимов” – В. Търново;
– Участие в тържествата по повод 145 годишнината на НЧ»Напредък 1869» ноември 2014 г.;
– Участие в тържественото запалване светлините на елхата на града.;
– Участия като аниматори на младите артисти от МТ „Алтернатива” по повод рождени дни и празници на училища в града и региона.
– Коледни представления на МТ „Алтернатива” Детски градини в община Г. Оряховица

БАЛЕТ „КАЛИНА”
– Участие в празника, посветен на Св. Валентин -14 февруари, организиран от Горнооряховския младежки парламент
– Участие в Осмомартенски концерт на читалище „Напредък-1869” „ С обич за мама” – 8 март залата на Община Горна Оряховица;
– Многобройните младите таланти / на брой 70/ от Балет „Калина“ участваха в ІХ Национален танцов фестивал „Магията на танца”, Шумен 23 март и заслужено се пребориха във всички възрастови групи на конкурса, като спечелиха награди във всяка от тях. ІІІ-та награда в раздел съвременни танци спечелиха най- малките участници във възрастова група от 5 до 8 години с танците „Мишокът Зоро и мишката Мария“ и „Веселите смърфчета“, Във втора възрастова група от 9 до 11 години слънчевите момичета на Калинка Генова заслужено си спечелиха специалната награда за изключителна хореография на танца им „Слънчево сияние“
Втора награда в стил „Характерни танци“ бе за танците „Танцът на Росинка“ и „Седнало е Джоре Дос“, изпълнени от трета възрастова група – танцуващите таланти от 12 до 15 години на балет „Калина“ и в последната четвърта възрастова група, над 15 години, момичета взривиха публиката с танците „Женени с деца“ и “ Призръчен сблъсък“ и спечелиха трета награда в стил съвременни танци.
– Кристина Георгиева, възпитаничка на Калинка Генова, ръководител на балет „Калина“ се класира втора на Осмото издание на Международен танцов фестивал „Танцуваща река”, провел се на 6 април 2014 г. в Русе.;
– Участие и награди от Регионален кръг Национален фестивал на руската поезия, песен и танци„Пусть всегда будет солнце” .;
– Две златни купи за модерен балет „Калина“ от Националния конкурс „Празник на модерния балет“- 12 април във Варна. Възпитаниците на Калинка Генова взеха участие в две възрастови категории – от 12 до 15 години и над 16 годишна възраст. Авторските танци изправиха публиката на крака и донесоха на балет „Калина“ 2 златни купи. В категорията от 12 до 15 години, балетният състав спечели ІI-ро място и награда за хореография за танца „Сън в картини – Мечти и страхове“.;
– Участие на балет „Калина” в празник на СОУ „Г. Измирлиев”.;
Годишния концерт на Балет „Калина” бе под надслов „Танци без граници” – 12 юни в салона на читалището.;

– Участие на балет „Калина” като подгряваща група на Световно известните испански музиканти от.Чамбао (Chambao), които в изнесоха Двореца на културата и спорта В. Търново концерт с който ОТКРИВАТ ЛЯТО 2014.;
– Участие във ТАНЦОВА СПАРТАКИАДА-ВЕЛИКО ТЪРНОВО 2014 с присъдени седем награди – едно 2-ро, четири 3-ти и две 4-ти места.;

– Участие в читалищни концерти, благотворителни концерти и събития, организирани от община Г. Оряховица.;
– Участие във в тържественото запалване светлините на елхата на града.;
– Коледен концерт на балет „Калина” в салона на НЧ „Напредък-1869”

ПРОФИЛ „КЛАСИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ”
– Възпитаници от класовете по пиано и китара с преподаватели Снежанка Бакьова, Йордан Дремов и Милко Тодоров поднесоха своя музикален поздрав за деня на жената на 5 март в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев“ Г. Оряховица.;
– Участие в Международния конкурс за пианисти-непрофисионалисти VIVAPIANO, провел се на 26 април в София и третата награда във възрастова категория 16-20 години на за Борис Тодоров, ученик в клас пиано с ръководител Йордан Дремов.;
– Годишния концерт на профил „Класически инструменти“ на Школата по изкуства при НЧ „Напредък-1869“ Горна Оряховица. на 3 юни 2014 в салона на НЧ „Напредък -1869“ .
– Участие и присъдена първа награда на Борис Тодоров ученик на Йордан Дремов в клас „Пиано“ при Школа по изкуствата на НЧ „Напредък-1869“ от Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“ Велико Търново през м. юли.;
– отлично представяне на Борис Тодоров, ученик в клас пиано с ръководител Йордан Дремов в 23 издание на Международен младежки музикален конкурс „ Надежди, таланти, майстори”, септември в Добрич, Ученик и учител заслужили с таланта и труда си уважението и възхищението на обществеността на град Добрич и г-жа Детелина Николова – кмет на община Добрич.;
– Концертът на Школата по изкуства на 31 октомври 2014 г. в Градската художествена галерия по повод тържествата посветени на 145 години Народно читалище „Напредък-1869” с участие възпитаници от класовете „пиано” с преподаватели Снежанка Бакьова и Йордан Дремов, клас „китара и ударни инструменти” с преподавател Милко Тодоров и вокален клас с преподавател Аделина Колева. Концертът подкрепи благотворителната кампания „Помогни на Алекс”.
– Коледен концерт на Школата по изкуства в зала 1 на община Г. Оряховица

ВС „ПАТИЛАНЧЕТА”
– Участие в осмо мартенски концерт на читалище „Напредък-1869” „ С обич за мама” – 8 март залата на Община Горна Оряховица
– Участие във великденски концерт, организиран от община Г. Оряховица – април пред младежки дом, Г. Оряховица.;
– Участие в Празника на Горна Оряховица организиран от община Г. Оряховица – май пред сградата на община Г. Оряховица.;
Участие във в тържественото запалване светлините на елхата на града и в Коледен концерт на Школа по изкуствата.

ТЛГ „АСЕН РАЗЦВЕТНИКОВ”
– Поетесата Ивелина Цветкова от Творческо-литературната група „Асен Разцветников“ бе удостоена с първа награда за стихотворението „В слънчев спектакъл“ от ХІV издание на поетичния конкурс във Враца „Любовта..“ посветен на 14 февруари – деня на влюбените!
– Представяне на „В златото на есента“ – новата стихосбирка на Лина Марини, поетеса от ТЛГ „Асен Разцветников” с участието на балет „Калина” през февруари
– Съвместно тържество със сдружение „Човеколюбие” по повод 8-ми март
– Тържествен концерт и изложба на ТЛГ „Асен Разцветников” „60 години по пътя на словото” през месец март.
– Авторски рецитал в ПГЕЕ „В.Ломоносов”;
– Авторски рецитал в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”;
– Авторски рецитал пред учители – членове на ПК „Филип Тотю войвода”;
– Участие в литературни конкурси в страната – община Кула, читалище „Просвета” гр. Бяла”, община Свищов, Лясковец, София, Ловеч, Бургас, Шумен, Враца и Казанлък
– представяне на стихосбирката ”Животът е хубав и над седемдесет” от Стефка Токмакчиева- през май
– представяне на новата стихосбирка „Къща за птици” от поетесата Ивелина Цветкова;
– Представяне на новата стихосбирка „по струните на моята любов” от поетесата Дора Ефтимова;
– Участие в конкурса „Листопад на спомените”, организиран от община Варна.;
– Среща с авторски рецитал по повод 1 ноември – Деня на народните будители с членове на ТД „Камъка” – ветерани
– Творческа среща с поети от гр. Лясковец и участие в представянето на стихосбирката „Отсенки леки- едва забележими” на автора Петър Пацев.;
– Дипломи, грамоти, предметни и парични награди през 2014 г. бяха връчени на поетите Ивелина Цветкова, Галина Москова, Лина Марини и Валентин Ангелов.

ФОЛКЛОРЕН КЛУБ „БАЛКАНИКА”

– Участие в Четвърти фестивал на фолклорните клубове „Болярско надиграване” 2014г, провело се през месец април в град Велико Търново. В конкуренция с 42 състава ФК „Балканика” бе с присъдена специалната награда на журито за представеното ситно влашко хоро.
-Участие в общоградския празник на суджука , провел се на 31.05. в градската градина.
– Участие през месец юни в празника на рибата в с.Ресен ,
– участие в третия фестивал на хороводните клубове в гр. Ловеч „Хоро под Стратеш” на 21.06.2014г.
– Самостоятелен концерт изцяло на фолклорна основа по повод традиционния храмов празник в с.Горски Горен Тръмбеш през юни.
– За първи път ФК „Балканика” участва и третия национален фестивал на народното творчество с.Царевец 2014 община Свищов на 8.08.2014г. и спечели трета награда за северняшко хоро със своето изпълнение на ситно влашко хоро.
– През месец септември ФК „Балканика” участва в с.Ресен в тържество „Празника на хляба” , където бе награден със специална грамота и награда за най-малката ни участничка в клуба шест годишната Симона .
– Участие в празника на градинаря в с. Поликраище.
– За първи път ФК „Балканика” участие в третия фестивал на танцовото изкуство „На хорото по терлици” провел се в парк Незабравка в гр.Габрово.;
– Участие и в празниците по случай на 140 годишнината от основаването на читалището в с. Ресен.
– Участие в и празниците, посветени на 145 години от основаването на НЧ „Напредък-1869” на 3 ноември 2014 г.;
– Участие в коледния фолклорен концерт на Читалище „Напредък-1869” , съвместно с ансамбъл „Сидер Войвода” .
През текущата 2014г. ФК „Балканика” допълни своя гардероб със втори сценичен костюм, и нови танцови обувки.

ГРУПА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ ПЕСНИ „ОЧАРОВАНИЕ”
-Участие във Великденски концерт
– участие в поредното издание на Регионален преглед на старата градска песен „БОЖУРИ” Горна Оряховица ` 2014;
– Участие във Фестивал на старата градска песен – Полски Тръмбеш;
– Участие във Фестивал на старата градска песен ,„Нежни чувства”,
Пловдив;
– Участие в концерт по повод 1 октомври – Международния ден на възрастните хора;
– Участие в ХV –то издание на Празник на старата градска песен ,,Мара Врачанка”- Враца и диплом за трето място, издаден от Община Враца.

ДУЕТ „ТЮРКОАЗ”
– Участие на Галина Москова и Валентин Ангелов – поетите с китара, обединени в дует „Тюркоаз” – Г. Оряховица в Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове”. Бургас. Голямото признание за „Тюркоаз” е от изпълнението на авторската песен „Силен вятър” в конкурсната програма „Срещу вятъра” – за нова песен с гражданска позиция. И музиката, и текстът са на Валентин Ангелов. За мелодичната песен, която представиха на „Охлюва”, те са отличени с картината „Две пера” на Румен Статков – автор, чиито платна има и по стените на Белия дом.;
– Участието на „Тюркоаз” в Седмата национална среща „Шумен бард 2014”.;
– Участие в 14-ия „Бард Фест Ловеч”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: